Hírek
Videóval frissítve: Elbukott Fülöp Sándor — zöld utat kapott a szerencsi szalmaerőmű
Dátum: 2010.01.22., 18:38Megtekintve: 2314Értékelés: 3.86

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogszabálysértés hiányában jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait. Fülöp Sándor ombudsman újságíróknak elmondta: a bírósági ítéletet tudomásul veszi, és a szerencsi erőmű ügyében nem tervez további lépéseket. Hujber Ottó, a beruházó cég vezetője pedig azt közölte, hogy az építkezés előkészületei tartanak.
A BHD Hőerőmű Zrt. Szerencs határában egy 50 megawatt teljesítményű szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezi, és bár a projekt megvalósítása ellen környezetvédők, borászok és civil szervezetek egyaránt tiltakoztak, a szükséges engedélyeket a beruházó megkapta. Az erőmű a szerencsi ipari park 6,5 hektáros területén fekszik. Az erőműben megtermelendő áramot az Észak Magyarországi Elektromos Művek veszi át. A BDH szerint a szalmatüzelés azért jelent előnyös megoldást, mert megújuló energiaforrás, amely Magyarország területi adottságainak leginkább megfelel, a nap, szél és vízerőművekkel szemben.

A cég adatai szerint évi 4-4,5 millió tonna gabonaszalmát termelnek Magyarországon, amelyből 2,4-2,8 milliót lehet energiatermelésre használni. Mivel az állattartás visszaszorulóban van, így a gazdáknak jó lehetőség a szalma eladása az energiaipar számára. A környezetvédelmi kérdésből is előnyösnek tartja a BDH az eljárást, mivel az égetés során keletkező hamut műtrágya formájában visszaadják a gazdáknak a következő évi termés utánpótlása céljából.

Forrás: Origo (cím tőlünk)


Kapcsolódó:

Tokaj és az Andrássy út nem veszélyeztetett
Indul a visszavágó: Rónavölgyi Endréné véleményezi az ombudsmani állásfoglalást
Fülöp visszavonatná a Hujber-erőmű környezetvédelmi engedélyét
Szerencsi szalmaerőmű: máskor, vagy máshol?
Zöld övezet: Szerencsi szalmaerőmű (videó)
Mégis elérhető az erőmű hatástanulmánya - olvassa el Ön is!
Az erőmű az öt kritérium közül egynek felel meg - a részleteket tovább titkolják
Hamarosan elérhető lesz a Hujber-erőmű hatástanulmánya
Gyurcsány sem elég a szerencsi erőműhöz? + közlemény
Frissítve: Kisebb erőművet javasolnak Szerencsre + m1 videó
Az erőmű-botrány és a taktaharkányi ötlet a HírTV-n
Nagy ligniterőműbe fektetünk - újabb csapás a szalmatüzelésűnek?
Frissítve: Szerencs döntött: szabadulnának a világörökségi címtől + sajtóanyag
Frissítve: Szerencs eldobná a világörökségi címet az erőműért + Szempont videó
Maszatolás az erőmű körül?
Szerencs nem kap cukorpénzt?
Szakadhat a tokaji világörökségi terület?
Nedű és ború Tokaj égboltján
Szerencs ügyét magamra szignáltam
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Kérdező (vendég) [2010.01.23., 08:18][válaszolok] #1
Legalább valamit csinálnak.
A volt termelőszövetkezeti földek mostani gazdái jobbat tesznek?
Az a jó ha semmi nem történik?
Kötözködni könnyű - árammal!
És áram nélkül?
pizsama (vendég) [2010.01.23., 19:21][válaszolok] #2
game over
girasolo (vendég) [2010.01.23., 20:39][válaszolok] #3
Azért nem javaslom,hogy egyesek új kalapot vegyenek amit feldobának az ég felé.Kiáltozás a pusztaságba! Hogy is volt???Hujber Ottó és R.E né 12o munkahelyről beszélt -ma a Tv 2.híradójában Hujber Ottó 2ooo munkahelyet mondott-egyelőre,később ez nőhet,-nyilatkozta, hallhatta mindenki.Hát nő ez kérem,csssak locsolni kell,-úgy szoci módra!
Névtelen (vendég) [2010.01.23., 22:04][válaszolok] #4
A világon ekkora erőművet még sehol nem építettek. A jelenleg legnagyobb 38MW-os, Angliában működik. 30 ember dolgozik benne. Javarészt energetikusok. A károsanyagkibocsátásról már nem is beszélve. Mennyi energetikus szakmérnök él Szerencsen??? No comment...
észlény (vendég) [2010.01.24., 00:33][válaszolok] #5
Kedves #4 Hozzászóló, 25 MW-os lesz, a régi tervezett fele, már biztos Ön is hallotta, ugye.
S (vendég) [2010.01.24., 11:27][válaszolok] #6
Ahogy Szerencs és környékén egyetlen ember sem szerette volna a Cukorgyárat megszüntetni, ugyanúgy szerintem nincs olyan ember aki nem értene egyet azzal, hogy a térségnek munkahely teremtésre van szüksége. A BHD honlapján talált adataik szerin éppen mostanában 2010 január 01-én kellett volna üzembe helyezni a szalmaerőművet. Szerintem nem szabad lett volna ilyen nagy teljesítményű erőművet tervezni ide egy világörökségi területre. Kölcsönösen tiszteletben kellett volna tartani egymás véleményét.Figyelembe kell venni a város a beruházók, a borászok és a környezetvédők és a borászok véleményét is. És az aki ingyenélőnek minősíti azt aki nem ért egyet vele, ne csodálkozzon azon ha őt meg maffiózónak nevezik. A sors egyeseket a hirtelen meggazdagodás, másokat, az elszegényedés irányába sodor. De lehetünk bármelyik oldalon az alapvető erkölcsi értékeket nem szabad megtagadni. Ha emberek akarunk maradni, a humanizmus az emberiesség, azt kívánja hogy ne egymás farkasai legyünk. Kompromisszumra képes a jövőnk utódaink érdekeit is figyelemben tartó döntéseket kell hozni vezetőinknek! Ha saját elképzelésünk nem valósul meg ne hozzunk a másoknak hátrányt okozó döntést (Világörökségi területből ló kilépés) És ha megvalósul ez a beruházás remélem hogy figyelembe veszik a hatástanulmányt. 1./ Első ütemben csak 25 MW teljesítményű lesz az erőmű. És csak akkor bővítik nagyobbra, ha nincs káros hatás a környezetre.2./ Szerencs nem éppen szalmatermelő vidék, éppen ezért a közúti hálózat minősége leterheltsége, miatt remélem, hogy a beszállítás zöme elsősorban vasúton fog történni (iparvágány)3./ Az elégetés miatti környezetszennyezés a jelenlegi technológiai ismeretnek megfelelően a legminimálisabb lesz. 4./ A szalmát esetlegesen kiváltó energiafű termelése nem okoz ökológiai tragédiát ( nem teszi tönkre a termőföldet) 5./ A szalmaerőmű és az azt kiszolgáló üzemek minél több embernek biztosítsanak munkalehetőséget. 6./ Az erőműben keletkező hőmennyiség megfelelő hasznosításra kerüljön. És azt újabb munkahelyek megteremtése fordítsák. 7./ És végezetül de nem utolsósorban a megvalósítás során csak szakmai érdekeket kell figyelembe venni, a korrupció legkisebb gyanúja esetén a törvény szigorával kell fellépni. És ha mindez megvalósul, elmondhatjuk, hogy nem egy titokzatos hatalom mondja meg hogy merre haladjunk, hanem végre saját sorsunkról saját magunk dönthetünk.
Névtelen (vendég) [2010.01.24., 11:40][válaszolok] #7
Kíváncsian várom a fejleményeket, bár nem tartom valószínűnek, hogy ez a bírósági döntés lendületet adna az erőmű építésének. Eddig ugyanis nem az engedély hiánya, vagy más egyéb jogi eljárás hátráltatta az építést, hanem a PÉNZ hiánya. Megpróbálták abba az irányba terelni a közvélemény figyelmét, hogy jogi eljárások, no és a mögötte álló "rosszindulatú emberek" hátráltatták az építkezést, holott egyszerűen a még így is bizonytalan gazdasági helyzetben senki nem áldoz 30-40 milliárdot erre a projektre. No persze nem zárom ki, hogy lesznek nagy bejelentések a munkakezdésről(építés foytatása), bizonyára még valamiféle munkát is végeznek majd a területen a látszat kedvéért, de véleményem szerint az csak a "választási fogás" lesz majd.
A 25 MW villamos teljesítményű (ez 75 MW-os erőműnek felel meg a 32 %-os energetikai hatásfok miatt) változat megépítése és üzembehelyezése - egyébiránt - nem felel meg az engedélyben leírtaknak, vagyis ahhoz új engedéyezési eljárás kellene. Ennek megindításáról viszont még nem hallottunk.
Kíváncsian várom tehát, hogy aki adja a PÉNZT ebben a helyzetben. Ez a lesz a megoldás, vagy a teljes bukás kulcsa!
Fontos kérdés, hogy ennek az egyébiránt jó kezdeményezés (ti. megújuló energia termelése Szerencsen)már csaknem végleges ellehetetlenülésének a fő okozája - véleményem szerint - maga a beruházó, mégpedig a megalomán mérethez és a jelenlegi helyszínhez való korábbi ragaszkodása magatartása révén. Most már késő egyetérteni a korábbi kételkedők és jobbító számdékkal javaslatokat tevők javaslatával.
Személy szerint sajnálom,hogy nem valósul meg Szerencsen egy elfogadható teljesítményű, a hulladékhő nagyobb részét is hasznosító szalmatüzelésű erőmű.
KA
MMM (vendég) [2010.01.26., 10:02][válaszolok] #8
Kedves girasolo!

A TV2 valóban valami irdatlan számot mondott, de halkan hozzátették, hogy az építkezés idején. Persze amúgy is gerinctelen csúsztatás, úgy ahogy mondod "úgy szoci módra".
Névtelen (vendég) [2010.01.26., 20:33][válaszolok] #9
te k....g cenzor ,ha én kérdezem meg hogy ki finanszírozza az erőművet azt letiltod ,akkor ....??????????
Te akkor melyik oldalon is állsz?
A jobb oldalon biztos nem!!ideje lenne hogy elárulnád ki küldött ide???
Moderátor [2010.01.26., 20:59][válaszolok] #10
Először is ki vagy te, hogy ilyeneket írsz, másodszor is milyen kérdésről beszélsz? Csak az nem jelenik meg, ami nyilvánvalóan törvénybe ütköző, vagy sületlenség. Nem állok egyik oldalon sem, ez egy nyilvános fórum.

Küldd be még egyszer a mondanivalód, ha viszont csak bajt keverni küldtek ide, akkor ne fáradj tovább.

Köszönöm.
Névtelen (vendég) [2010.01.27., 19:52][válaszolok] #11
Kíváncsi lennék a tiltakozó borászok pártállására?Ez csak politika semmi köze a világörökséghez meg a borhoz!
Névtelen (vendég) [2010.01.28., 08:30][válaszolok] #12
Emlékezetem szerint kb. másfél éve az Észak-magyarország c. napilap Tokajban szervezett egy fórumot az erőmű építéséről, melyre meghívták a térség országgyűlési képviselőit, pontentát polgármestereit. A lap vesztére már előre beharangozta, hogy a meghívást elfogadta ez és ez a jelentős személyiség, aki rögtön cáfolta az értesülést. Ily módon a térségünkért állandóan aggódó, azért tűzbe menő országgyűlési képviselők, polgármesterek tűntetőleg távolmaradtak, nehogy valaki később bármit is a fejükre olvashasson. Elment viszont Hujber elvtárs, aki sietett leszögezni, hogy minden politikus hazudik, a Zöld Mozgalom képviselői pedig egyszerű bűnözők. Koncz Ferenc kompromisszumos megoldásként javasolta az erőmű áttervezését kisebb kapacitásúra, a világörökség területén kívül, Prügy-Taktakenéz magasságában való megépítését, s a vasúti szállítás elsőbbségének kimondását. Ma Szerencs város vezetésének álláspontja szerint ezzel Koncz Ferenc megakadályozta az erőmű felépítését, s igyekeznek minden lehető módon rákenni saját kudarcukat. Kérdem én, hol van az a másik tíz erőmű, melyet igazságos Mátyás, akarom mondani Hujber elvtárs beígért? Ha Koncznak ekkora a hatalma, gyorsan válasszuk meg országgyűlési képviselőnek, hátha építeni is tudna valamit. Ami a kétezer dolgozót illeti, volt már itt egy ember, aki háromszáz munkahelyet ígért a 37-es út mellett, szintén választási évadban. Ahogy haladunk az időben előre, rövidesen kiderül, akkora munkaerő hiány lesz a térségben, hogy talán éppen ezért maradnak el egyes beruházások. Szerencs ugyanis nemcsak édes város, hanem a mosoly országa is, legalábbis ez a városi vezetés csak mosolyog rajtunk.
Névtelen (vendég) [2010.01.28., 13:04][válaszolok] #13
Pontosítanék a 12. hozzászóláshoz: nem "Prügy-Taktakenéz magasságában való megépítését" javasolta Koncz Ferenc, hanem Szerencs külterületén a prügyi út mellett, a vasúti vágányokon túli területen. Nyilván ott is könnyen megvalósítható lett volna a vasúti beszállítás infrastruktúrájának megteremtése, valamint a nyugati irányból, közúton érkező szalma szállítása során is el lehetett volna kerülni a városon átmenő forgalom növekedését. Mindezeken túl az lett volna a legbiztatób az új helyszín esetében, hogy az erőmű előnytelen tájképi hatása miatt - nagy valószínűséggel - nem lett volna jelentős mértékű tiltakozás és ellenálás a világörökségiek és borászok részéről.
Névtelen (vendég) [2010.01.28., 17:01][válaszolok] #14
Valyon kitől vették meg az eredeti helyszín területét, és mennyiért ,kinek mennyi volt ebből leosztva , lehet , hogy itt van a kutya elásva .
Girasolo (vendég) [2010.01.30., 20:02][válaszolok] #15
Gratuláció és köszönet a Moderátornak /#1o/ a határozott rendreutasításért!
Névtelen (vendég) [2010.02.13., 18:21][válaszolok] #16
Egyet nem kel elfelejteni! 100 éve amikor a cukorgyár megépült és füstöltek e kémények senkit nem zavart! most meg mindenbe lehet kifogást találni. Nem csak az erőműben dolgozóknak biztosítana munkát hanem a beszállító mg. vállalkozásoknak. Ezzel mi a gond?
Összes hozzászólás: 20 db (17 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 4 db (20%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.