Hírek
Frissítve: Szerencs eldobná a világörökségi címet az erőműért + Szempont videó
Dátum: 2008.12.13., 11:55Írta: Nagy GáborMegtekintve: 3337Értékelés: 5.00Címkék: tokaj, vilagoroksegi_cim, eromu, osika_jozsef, ronavolgyi_endrene

Elveszhet Tokaj-Hegyalja világörökségi címe, ha az eredetileg 28 település által határolt kultúrtáj kilenc községe, városa elhatározásához híven lemond a titulusról - hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tállyán szerdán. A kilenc tokaj-hegyaljai település polgármestere azért határozott úgy, hogy az általa vezetett település vélhetően lemond a világörökségi címről, mert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés területrendezési tervének szigorú szabályozásai gyakorlatilag meggátolják a térségben az ipari fejlesztést - mondta a sajtótájékoztatón Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.
A szocialista politikus szerint a területrendezési terv a világörökségi terület településein egyértelműen tiltja egyebek mellett erőművek (legalább egyértelműsítik, minek áll útjában a cím - a szerk.) létesítését, és jelentősen korlátozza az ipari területek nagyságát. Mindeközben új munkahelyeket csak az ipar hozhat a térségbe - hívta fel a figyelmet (ugyanakkor több milliárd forintos forrásokat csak világörökségi védelem alatt álló területek kaphatnak meg, ld. lejjebb - a szerk.).

Mint mondta, a borászat, az idegenforgalom, a mezőgazdaság nem tudja eltartani a mintegy 20-25 százalékos munkanélküliséggel sújtott térséget, így csakis ipari létesítmények építésével lehetne enyhíteni ezen a helyzeten. A világörökségi titulus azonban hovatovább gátolja az ilyen kezdeményezéseket - jelentette ki.

Osika József, Tállya polgármestere arról szólt, hogy többször kezdeményezte a világörökségi szabályok enyhítését, ez nem járt eredménnyel. Ezért "ki kell lépni a világörökségi területből annak érdekében, hogy a térség fejlődését biztosítani tudjuk" - mondta.

A világörökségi címről való lemondásról a tervek szerint még decemberben döntenek a kezdeményezéshez csatlakozó önkormányzatok - Tállya, Bodrogkisfalud, Mezőzombor, Szerencs, Abaújszántó, Erdőhorváti, Golop, Legyesbénye és Szegi önkormányzatai.

Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke újságíróknak azt mondta: a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikere volt az, hogy a borvidék megkapta a világörökségi címet. Ha az érintett települések kilépnek a területből, az UNESCO valószínűleg megvonja a titulust a térségtől - mondta, hozzátéve: nézete szerint néhány polgármester rövid távú érdekei motiválják a mostani kezdeményezést.

Forrás: HírExtra

Korábban már írtunk a szakadással kapcsolatos ügyről, de akkor még nem volt szó arról a veszélyről, hogy a teljes vidéktől elvehetik a világörökségi címet. Érdemes újra elolvasni a cikket, melyben ez áll:

"Soós Gábor, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának nemzetközi kapcsolatokért felelős referense érdeklődésünkre elmondta: hazánkban még nem volt példa arra, hogy bárki a világörökségi terület csökkentését kérte volna."

Kétségtelen, hogy a felsorolt települések némelyike valóban nem látja annyi hasznát a címnek, mint mondjuk Tokaj. De tényleg megér egy erőmű annyit, hogy esetleg Tokaj-Hegyalja kiessen a világörökségi oltalom alól? Várjuk Olvasóink véleményét pro és kontra a fórumban.



Kicsit régebbi írás, de a témához szorosan kapcsolódik:

Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye

2008. október 8.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleménye

A közelmúltban a Népszabadság, majd azt követően más sajtó-/médiaorgánumok is foglalkoztak a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtájjal, mint világörökségi helyszínnel kapcsolatos kérdésekkel. Ezzel összefüggésben indokolt, hogy a napvilágot látott megnyilatkozásokat a következő állásfoglalásban pontosítsuk, egészítsük ki:

Magyarország értékeinek világörökségi elismerése, és - a világörökségi értékek megőrzésével - ezen elismerés fenntartása országos, nemzeti jelentőségű ügy. Miközben az értékek megóvása valóban jár bizonyos korlátozással is, a világörökségi elismerés mással nem pótolható ismertséget és vonzerőt biztosít, mégpedig nemcsak az adott helyszínek, de az egész ország számára is.

Az értékvédelem ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a világörökségi területen ne lehetne akár nagyszabású fejlesztési programokat is megvalósítani, azt viszont igen, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a világörökségi értékek megőrzésével összhangban kell megvalósulniuk. Az örökségi értékek hosszútávon fenntartható, fajlagosan sok emberi részvételt igénylő fejlesztések alapjául szolgálhatnak, és ez érvényes a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínre is.

A napilapban közölt sematikus térkép a terület lehatárolást illetően sajnos hiányos és téves; nem jelzi a Tolcsva és Hercegkút területén és közelében, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely területén lévő világörökségi magterületeket. Ezen kívül azt a félrevezető benyomást kelti, mintha a "borrégió"-ként jelzett történelmi borvidék egésze nem állna világörökségi védelem alatt. Valójában a teljes, az 1997-es "bortörvény"ben meghatározott magyarországi tokaj-hegyaljai történelmi borvidék világörökségi védelem alatt áll: vagy magterületként, vagy annak védőzónájaként.

A Népszabadság cikkében a világörökségi védelem alatt álló terület csökkentésének esetleges kezdeményezéséről is esett szó. Erre vonatkozóan azt kell tudni, hogy bármely világörökségi területnek, és különösen az úgynevezett "magterületének" egyoldalú, a Részes Állam által történő csökkentése a teljes helyszínnek a Világörökség Listáról való törléséhez vezethet. Erre példa a Világörökség Bizottság 31. ülésszakán, 2007-ben, Új-Zélandon, Christchurch-ben elfogadott döntés: az Ománban található "Arab nyársas-antilop Rezervátum"-ot törölték a Világörökség Listáról, miután Omán jelentősen lecsökkentette a világörökségi területként nyilvántartott rezervátum területét.

A világörökségi helyszíneken az értékvédelem és a szükséges fejlesztések összhangját az úgynevezett Kezelési Tervben rögzítettek végrehajtásával lehet és kell megteremteni. Annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, a KÖH is szükségesnek tartja a jelenlegi Kezelési Tervnek - az érintett szereplőkkel, így kiemelten az érintett önkormányzatokkal - közös áttekintését, szükség szerinti továbbfejlesztését; ezért a közeljövőben erre vonatkozóan helyszíni egyeztetés-sorozatot indít. Ennek során várhatóan napirendre kerülnek a világörökségi helyszínek kezelésének szabályait is megerősíteni szándékozó, valamint az e helyszínekkel kapcsolatos új, részben finanszírozási jellegű eszközöket megfogalmazó készülő új jogi szabályozás szempontjai és lehetőségei is.

Budapest, 2008. október 8.

Forrás: Világörökség



Az m1 televízió Szempont című műsorának 2008. december 11-ei adása a hírben szereplő témával foglalkozott, érdemes megnézni:

Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Nagyon kell! (vendég) [2008.12.03., 22:21][válaszolok] #1
Nagyon kell ez az erőmű a nagyasszonynak. Bizonyára sok pénzt invesztált már bele. Egyébként az erőmű nem oldja meg a térség munkahely problémáit. Egy ilyen jellegű erőműben max. 15-20 ember dolgozik, akiknek szakirányú végzettséggel kell rendelkezni. A gépsorok teljesen automatizáltak. Egyébként is a térségben szalma sincs, akkor mi lesz égetve? Szemét? Az alternatív energiaforrásoké a jövő! A cukorgyár és a csokoládégyár mellett kellett volna ilyen vehemenciával kiállni. Talán akkor kevesebb lenne a munkanélküli.
Nagyon kell! (vendég) [2008.12.04., 11:23][válaszolok] #2
1. Kedves Nagy Gábor! Kicsit nekem Blikkes a cím, de lényegében nincs vele probléma. Viszont roppant érdekes, hogy a 9 település három (!) különböző kistérségben található. Nem az?! Ezt is megemlítettem volna a teljeskörű tájékoztatás kedvéért. Mert ez ugyebár más vetületet is megvilágít: mégpedig nem kellene megnézni, hogy nem-e Májer Úr, vagy a szabályozási rendszer nehézkes? 2. Aki vérével kiáll a világörökségi cím mellett mondjon nekem a fentiek alapján (micsodaaa?) "milliárdos" beruházást, ami a világörökségi címből adódóan Szerencsen valósult meg az ugyanezen emberek által állandóan szidott VÁROSKAPUN kívül. Mert az tényleg Tokajnak és a világörökségnek is köszönhető. És nekem még tetszik is. De ha nem mozdul semmi, egy helyben fogunk tötymörögni, akkor szépen minden ellaposodik. Értem az ellenzék problémáját a dologgal kacsolatban, ha megvalósul az erőmű, közvetett hatásként más cégek is jönnének az ipari parkba, a választási kampányt meg majd el lehet felejteni. Nekik úgy látszik az az érdekük, hogy ne fejlődjön, lemaradjon Szerencs, és minél többen álljanak a sopánkodók közé. Finoman szólva gusztustalan dolog.
pártfüggetlen (vendég) [2008.12.04., 11:29][válaszolok] #3
kedves Nagyon kell!! le kellene venni azt a szemellenzőt néha... annyit mondok: jellemző! ja, és annak tűnik fel a cím aki blikket olvas
Blikkes :) (vendég) [2008.12.04., 11:50][válaszolok] #4
Nem szégyellném, ha olvasnám, mert nem vagyok szégyellős. Bevallom olvastam már és lehet, hogy nem volt teljesen találó a párhuzam, de az ívet vetted ugye? Hiszem Te is olvastad már A szemellenzőt nem vágom, amiket leírtam makacs tények, nincs benne semmi igaztalan.
Koncz Ferenc (vendég) [2008.12.04., 15:19][válaszolok] #5
Lássunk tisztán! A megyei rendezési tervnek illeszkednie kell az országos rendezési tervbe. Az országos rendezési tervben nem szerepel a Szerencsi Erőmű! Ezt a megyei rendezési terv, ha akarja sem változtathatja meg! A szerencsi Polgármester Asszony egyben Országgyűlési Képviselő Asszony is. Talán kormánypárti képviselőként az országos rendezési terv kialakításában kellett volna vitézkedni 18-ad magával, de akkor most nem lehetne a fideszes vezetésű megyére fogni mindent. No komment! Ráadásul az 50 MW alatti teljesítményű erőműveket nem is kötelező jelölni a rendezési tervben. Magyarán, rendezési terv ide vagy oda, az erőmű megépülhet. Ráadásul azt állítja a Polgármester Asszony, hogy az UNESCO által kért hatásvizsgálatnak sincs visszamenőleg hatálya... Isten bizony nem is értem, mi ez a "fogjunk verebet dobbal" akció. Egy biztos, rajtunk fog röhögni Európa, mint azt már teszi is egy ideje. Szerencs "országos hírnevét" pedig tovább növeli ez az akció. Szomorú vagyok.
Döntsék már el? (vendég) [2008.12.04., 18:30][válaszolok] #6
Mi a fontosabb? Az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, vagy tíz polgármester és a mögöttük álló csoportok jelenlegi érdeke. Függetlenül a politikai hovatartozástól és a szalmaerőműtől. Remélem a 10 település önkormányzati képviselői akik nélkül a végleges döntés nem hozható meg nem szenvednek tudathasadásban!
Sajtófigyelő! (vendég) [2008.12.05., 20:28][válaszolok] #7
Javaslom a polgármestereknek a következő cikk elolvasását http://www.jogiforum.hu/hirek/19356 És mielőtt kezdeményeznek valami tájékozódjanak a jogszabályokról!
Lokálpatriot (vendég) [2008.12.12., 00:29][válaszolok] #8
Azokkal értek egyet, akik az emberi kapzsiság ellenében a természet és a hagyományok védelmére kelnek. Néhány ember munkába állítása nem állna arányban a cím visszaadásával járó erkölcsi veszteséggel. Remélem, a viszatáncolni szándékozók túl nagy fába vágták fejszéjüket. Álságos erölködésük zátonyra kell, hogy fusson.
Seeweed (vendég) [2008.12.12., 17:40][válaszolok] #9
Akkor egyétek meg az erkölcsi nyereményt hegyalja kapujával együtt! Kb ennyi "hasznunk" volt az egészből! írtam már egyszer, de nem jött válasz az "őshonos cukorrépa" helyett most mi fog nőni?:) Természetesen az őshonos parlagfű, meg gaz! De erre senki nem adott nekem választ!:) Az a helyzet, hogy bármi jött szerencsre hanyathomlok el is menekült, ezek miatt a cirkuszok miatt... volt tervben szélerőmű összeszerelő üzem is... abból se lett semmi, pedig az még nem is környezetszennyező.... a kamionoktól meg retteg mindenki mint az AVHtól! Kíváncsi vagyok akkor az árukat meg az élelmet mivel hozzák ide... Hajóval???:D Szánalmasak vagytok!!!De komolyan! Nem baj, menjetek a tescóba meg a sparba robotolni, az való a birkáknak!
Sono io /vendég/ (vendég) [2008.12.12., 21:22][válaszolok] #10
A tegnapi TV-s szereplés ország-világ előtt nagy égés volt.Saját tehetetlenségüket bizonygatták a kilépni óhajtó polgármesterek.Saújhely miért képes fejlődni?Talán azért mert a polgármestere nem pártpolitikai húzásokon töri a fejét,hanem tényleges munkahelyeket teremt, a városért és az ország lakosainak biztonsága érdekében törvénymódosításon dolgozik. Vajon miért csak az 5o MW-os erőműért a harc???!!! Ha az állam nem támogatja a mezőgazdaságot miből lesz a szalma? Az országban 9 db.5o MW-ost terveznek!-és annyi szalma? Azt hiszem most értünk a lényeghez... Ki gondolja komolyan,hogy csak ez képes vonzani a szerencsi ipari parkba az ipari fejlesztéseket? Eddig vajon miért nem jöttek? Írország azért fejlődött lendületes ütemben,mert az UNIOS pénzeket munkahelyteremtésre fordította. Ki mondta ,hogy csak a cserépedény-gyártás az egyetlen lehetőség? Hány éve van meg az ipari park?....A városvezetés nem" tötymörög"/szép magyar szó!/,hanem ül a világörökségi adomány-levelen. Az a gusztustalan,ahogy az ellenzékre maszatolják saját felelősségüket.Hagyták bezáratni a gyárat,a többi ipari létesítményt.A hajdani állami gazdaság?? A közelben mangalica-tenyésztésbe fogtak,lehetne az abaújszántói tejfeldolgozó üzemhez állattenyésztési támogatást megcélozni.Az emberek dolgozni akarnak,érdekeltté kell tenni őket a termelésben,hogy ne önköltségen alul tudják csak értékesíteni termékeiket vagy sehogy se.Csak nem lenne nagy baj,ha nem a multik szennyezett,lejárt szavatosságú élelmiszereit vásárolnánk? Ami a tokaji bort illeti,már Rákóczi Zsigmondtól tudjuk,hogy jól jövedelmez,meg lehet élni belőle!
Bla-bla (vendég) [2008.12.12., 21:59][válaszolok] #11
Te lehet hogy megélsz a borászatból, gratulálunk és örülünk neki, DE MI NEM TUDUNK!! MERT NINCS HOZZÁ TŐKÉNK!!! Ha meg nem is értesz a bortermeléshez, miért akarod másokra ráerőltetni azt? Rákóczi Zsigmond tiszteletteljes nevére hivatkozik valaki, aki másokat köpköd? Miféle világban élünk?! A szalma beszerzése legyen a befektetők, vállalkozók gondja, ha annak az égetésére fognak engedélyt kapni, gondolja-e bárki, hogy egyesek tízmilliárdokat kockáztatnak azért, hogy mást akarjanak égetni?? A szerencsi emberek többségének már ELEGE van a hisztériakeltésből és a fejlesztések örökös hátráltatásából!
Névtelen (vendég) [2008.12.12., 22:07][válaszolok] #12
Örülnének egyesek, ha iyen frappánsan tudnának nyilatkozni, mint Rónáné.:)) És főleg tisztelet neki, mert nyilatkozott ugyanannak a riporternek, aki tavaly igencsak kiforgatta a szavait. A legtöbben hátat fordítottak volna az újságírónak, mert nem kötelessége szóba állni vele. És még olyanok akarják itt besározni, akik órákon keresztül fogalmazhatják nyúlfarknyi sefülesefarka hozzászólásaikat?? :DDDDDDDD
Lokálpatriot (vendég) [2008.12.13., 01:49][válaszolok] #13
Számoljunk ! 1 tonna szemtermés és a "vele járó" 1,5 t szalma előállításához a szakirodalom szerint 30 kg N, 10 kg P és 20 kg K hatóanyag kell. Átlagos 4,5 t szem- és cca. 7 t szalmához össz hatóanyagban 270 kg/ha (ez megfelel cca. 0,8 t vegyes műtrágyának).Könnyű belátni, hogy a biomassza teljes eltávolításával az "egyensúly" megtartásához fenti műtrágya mennyiség 1,5-szeresét kell kijuttatni. Ez tragédia a talajállapot romlására (elsavanyodás)nézve. Ez a mennyiség a talaj élővilágát oda-vissza megtizedeli. A csillagászati műtrágya árak (cca. 15 eFt/t) 60 %-a súlyarányosan a szalmát terheli, ami hektáronként több mint 100 eFt. Becslésem szerint a bálázás, összeszedés-rakodás és szállítás (közelről, 20 km-ről) hektáronként minimum 40 liter gázolaj felhasználással is jár. Osztva-szorozva, a termelőnek a null-szaldóhoz minimum 20 eFt/t vételárat kell(ene) kapnia. Borítékolom, hogy az erőmű ennek a felét sem akarja majd adni. Igaz, 20 embernek munkát adna ! A beruházás pártolóitól kérdezem: nem fizetünk mi ezért igen nagy árat?
Sármásy Marianna (vendég) [2008.12.13., 15:05][válaszolok] #14
Kár, hogy Szerencs város, és a térség vezetői nem voltak ennyire ügyesek, amikor a cukorgyár bezárása ellen kellett volna fellépniük. Ugyanis aki még nem tudná, ez a határozat, kizárólag a térségre tervezett erőművek miatt van. Borvidék helyett újra a " vas és acél " országa leszünk. Turizmus helyett környezetrombolás. Csak így tovább elvtársak, már ebben is elértük a harmadik világ egyik országának szintjét. Ugyanis eddig egy helyszínen, az Ománban található antilop rezervátumot törölték a világörökségi listáról, mert az ország jelentősen lecsökkentette annak területét. Most ugyanerre készül Rónavölgyi Endre Béláné. Igazán nagy teljesítmény a térség országgyűlési képviselőjétől. Ahelyett, hogy nagyobb támogatásért lobbizna, inkább hátat fordít választóinak. Ahelyett, hogy kihasználná a térség adottságait, régi bolsevista módszerrel meg szeretné változtatni a természet rendjét. Emlékeztet ugyanis ezen terve, a Szovjet rombolásokra, pl. a folyók irányának megváltoztatására
Sass (vendég) [2008.12.13., 17:26][válaszolok] #15
Szeretném felhívni a tisztelt hozzászólók figyelmét az alábbi ellentmondásra. Szerencs és 9 település eldobná a világörökségi címet. Ugyanakkor a beruházástól elálló (japánok akiknek 49 % részesedése volt) cég helyett belépni szándékozó MVM Zrt. feltételekhez kötötte a belépést.Az építtető a BHD Zrt. elnöke H.O. úr így nyilatkozott " A céggel szembeni elvárások többségét három hónapon belül teljesíteni tudják.A kritériumok között szerepel, hogy a beruházás ne veszélyeztesse a világörökségi címet" Na most ha olyan erőművet tudnak építeni ami nem veszélyezteti a világörökségi címet akkor minek kell azt eldobni. És ha most nyelvtanilag értelmezem "többségét" szót, akkor mért nem mondja meg nyíltan H.O. úr, mi az az elvárás amit nem tudnak teljesíteni.
Süni (vendég) [2008.12.13., 18:18][válaszolok] #16
A legutóbbi névtelen hosszászólónak: kár gúnyolódni, mert az ominózus felvételt napokkal később le is törölték az m1 honlapjáról. Addig még páran meg tudtuk nézni. Úgy tűnik, ha valaki parlamenti képviselő, ilyet is rövid úton ki tud járni.
jajj (vendég) [2008.12.14., 02:02][válaszolok] #17
mindig-mindig ugyanazok a már százszor megválaszolt "kédések" (?). Megéri azért, újra és újra feltenni, hátha van "még egy ember" aki nem hallotta?? Nem hinném. Ennél többre kellene becsülnie egy "hatalomszerzést" célként kitűző párt valakijének a választópolgárokat.
M (vendég) [2008.12.14., 13:12][válaszolok] #18
Miért nem lepődök meg ezen...
Sono Io /vendég/ (vendég) [2008.12.14., 16:32][válaszolok] #19
Valóban nem lehet ezen meglepődni.Aki nem tud megszabadulni a kádári dogmáktól,az olcsó propagandától../költségvetésben 2oo millió/,és agymosottan él,azzal nincs a vitának alapja. Tetszett a bemutatkozás:valóban bla-bla a véleménye,mely olyan messze van az igazságtól mint batyus zsidó az Istentől.Miért ne hivatkoznánk a Nagyságos Fejedelemre,amikor már 1586-ban kijelentette:"a bor-és a szarvasmarha kereskedelemben óriási pénz van". Igaz,akkor volt az országnak első,felelős vezetője! No,ez nincs most!!!Fritz Tamás szavaival:/Magyar Hírlap/"Egy velejéig korrupt kormánya van ma Magyarországnak,mely lábbal tiporja a jogot." És kik a támogatói? Akik belekiabálják a kamerába,hogy "vállalom,kommunista vagyok!" Csak azt nem veszik észre,hogy nincs kommunizmus.Elvtársaik /úgy magasabb beosztásban/egytől-egyig kapitalisták.Gy.F.szerint ez már kő kemény kapitalizmus.ELNÉZÉST:Valóban lazán fogalmaztam,úgy hangzik helyesen,hogy a borászatból meg lehetne élni,ha az állam nem súlytaná az agráriumot lehetetlen intézkedéseivel. Hát ilyen világban élünk,mindenki érezheti saját bőrén.Aki bekötött szemmel megy az tényleg nem lát semmit!
viktori (vendég) [2008.12.14., 22:24][válaszolok] #20
Majd a 2010 utáni kormánynak kell megnézni a propagndára fordítandó milliárdjait, emlékeznek még sokan az ezüsthajós, satöbbis sztorikra :DDD Majd akkor fognak sokan röhögni ezeken az összegeken egymás hasát fogva :DDD
Névtelen (vendég) [2009.01.03., 10:37][válaszolok] #21
Már felépült a luxus vityillo A DUNA_KANYARBAN 200milla ,ezt le kell dolgoznia a komcsi asszonynak,de mikor fogja lebontani a kaput, vagy a Tokaji-hegyet??
P (vendég) [2009.01.03., 20:21][válaszolok] #22
Én ezt nem értem. Ki a komcsi asszon?
Névtelen (vendég) [2009.01.05., 20:26][válaszolok] #23
2o1o után nevetni?-No meg milliárdokat költeni propagandára?Ezen inkább most nevessen!!Röhögni a ló szokott, akkor is csak azt hallhatjuk majd -az is kínjában teszi.
Lokálpatriot (vendég) [2009.01.07., 16:40][válaszolok] #24
Aki még mindig úgy látja, hogy a polgári kormányzat 4 éve kárára volt a nemzetnek, az megérdemli, hogy utódai is rabszolgasorsban tengődjenek. A mostani éra néhány km ppp konstrukcióban megépített autópályán és a totális lepusztuláson és csődön kívül semmit nem hagy hátra a magyarságra. A polgári kormányzat hagyatéka oldalakon keresztül sorjázható lenne.
Apci (vendég) [2009.01.19., 13:43][válaszolok] #25
Szerintem észre kell venni, hogy Májer Polgármester csak egy polgármester, Rónavölgyiné meg Országgyűlési képviselő is. De Tokajban meg kell nézni hány Hotel és Vendéglátó egység van. Szerencsen meg igazából semmi. Ja és Tokaj tudomásom szerint most is 900 milliót kapott két Hotel épitésére. Az én megláttásom szerint Szerencsen azért akadoznak a külömböző beruházások, mert sokat kell szét ossztani egyéneknek és ez a beruházónak nem éri meg. Ja és még annyi, hogy Szerencs egyáltalán Világőrőkség része?
Névtelen (vendég) [2009.01.20., 10:55][válaszolok] #26
Talán most: ha Bárki lesz a polgármester, itt akkor sem fog 450 millás szálloda épülni, mert ha már csak 20 km Tokaj, ha másért nem, a nevéért ott szállnának meg a túristák, nem Szerencsen. Azt meg még mindig nem értem mit jelent a Tisztelt Hozzászólótól a "sokat az egyénnek és ez a beruházónak nem éri meg". Mi nem éri meg? Köszönöm.
Sono io /vendég/ (vendég) [2009.01.22., 20:03][válaszolok] #27
Hol él Ön kedves névtelen vendég?Nem hallott a "jattolásokról" Nem a Népszabadságot kell olvasni!!Abból nem tud meg semmit, az csak agymosásra jó.Miért kellene Szerencsen szállodában gondolkodni amikor a jelenlegit sem képesek üzemeltetni?A városvezetés csak ülésezik a semmittevés fölött és harcol a szemétégetőért.Ettől nem ér rá odafigyelni és jó megoldásokat találni a helybeli munkanélküliségre.Hol volt a mi szoci.polgármesterünk amikor a karácsony előtti nagy pénzosztogatás volt az MSZP-s vezetésű városoknak? 1oo milliók röpködtek hírtelen a kilátástalan gazdasági csőd kellős közepén!! Ezért kell elvenni a családi pótlékot a magyar gyermekektől?-mert a cigány mind meg fogja kapni,ott nem keres a limit fölött a szülő! Engem már csak egyetlen dolog tud megnyugtatni:soha nem kell szégyenkeznem gyermekeim,unokáim előtt ,hogy szavazások alkalmával nem volt helyén az eszem,hogy nem ismertem Szolzsenyicin írásait a kommunistákról.Ma is ugyan olyan kártékonyak,sőt a maiak tehetségesebbek,már valószínű jelzálog van a parlamenten és az ország teljes nemzeti kincsén!
Névtelen (vendég) [2009.01.23., 11:55][válaszolok] #28
Nem olvasom a Népszab.-ot, de a Magyar Nemzetet sem, egyik sem különb a másiknál. Ebben az országban objektív mérce sajnos nincs. Kedves Sono io hallgassa a Kossuthot, itt még a bírókat is le balosjobbosozzák. "Jattolás"?! Kinek, miért?! Ezüsthajósféle cégek a másik oldalon is, ilyesmire gondol? Debrecennek "jattolnak"?! A legnagyobb Uniós beruházás ott lesz Magyarországon. Demagógizmus, komcsizás, sosem lesz előrelépés, amíg ez be nem fejeződik. '98-'02 között a Fidesznek megvolt a lehetősége, akkor is csak veszekedtek: egy életre le akarták írni az ellenlábasaikat, és pont az ellenkezőjét érték el. Hogy ez semmire nem vezet, az biztos.
Névtelen (vendég) [2009.01.24., 08:09][válaszolok] #29
Ami nem sikerült 1998-2002.ben ,majd fog 2010-ben.Indul a vonat!!
bizakodó (vendég) [2009.01.26., 15:19][válaszolok] #30
Nézegetem a Szerencsi ujság friss híreit. A válalkozók összejövetelén, akiket nagyon sokra tart a város vezetése, mit keresnek olyan emberek, akiknek a válalkozáshoz a világon semmi közük sincs. Nyakig sz..., van az ország, ennek ellenére nagy zabálások, mosolygások és persze koccintások a nagy semmire. A nép fele itt a városban is csak éppen nyomorog. Akinek jó dolga van, olyan mindegy ki vezeti a várost. És igazuk is van. Ők megélnek a maguk "becsületes" munkájából. Sajnálom, ilyenkor a város összes ingyenélője a mi vérünkön hazudja amit éppen hallani akarnak tőle, mert vannak mám besúgók is bőven. Istenem, mgismétlődik majd az ügynöklista nyilvánosságra hozatala 20-25 év múlva? És majd szégyelhetikmagukat az unokák, már akinek van. De bizonyosan ilyen rendezvényekkel példát mutatnak a megstzorító intézkedésekre. Eddig büszke voltam arra, hogy itt élek! Most is az vagyok, de csak arra, jhogy képes voltam talpon maradni ilyn körülmények között. Nem kivétel sem a jobb sem pedig a baloldal. Pazarló városban élünk koldússzegényen.
kabinet (vendég) [2009.01.31., 17:12][válaszolok] #31
besúgók, a kommunista világban kitanúlt "rendőr is ott volt" Mi a fenét keres ilyen helyen, sunyi alak!
Névtelen (vendég) [2009.02.27., 01:10][válaszolok] #32
Szerencs környéki (vendég) [2009.06.15., 20:49][válaszolok] #33
Nem az erőműre kellene koncentrálni ha támogatni akarják az itt élő munkanélkülieket!Bár lehet valaki nagyobb támogatást kapott például azért hogy ne termeljen cukorrépát,ezzel elérve a cukorgyár bezárását.Azt tudni kell hogy igaz csak szezon időszakban a cukorgyár több száz embernek ,családnak biztosította a napi betevőt.Acsokoládégyárat is nem eladni hanem fejleszteni kellett volna. Ott egykoron 2500 ember dolgozhatott.Most jó ha vannak 300-an talán.Akkor kérdem én egy max 50 főt foglalkoztatni tudó erőmű támogatás???Valakinek nyg lóvé van benne az tuti csak nem annak akinek szüksége lenne rá. Szerintem ha a környéken a munkanélküliséget akarják csökkenteni akkor a mezőgazdaságba kell invesztálni és a magyar termékeket kell eklőtérbe helyezni!És ez országos szinten is igaz!!
Névtelen (vendég) [2009.06.16., 09:58][válaszolok] #34
Szerintem a szalmaerőmű jelenleg az egyetlen munkahelyteremtő lehetőség. Mégis néhányan örülnének, ha nem valósulna meg, pedig az rossz hírünket keltené más befektetők részére. Ha megépül, új beruházások is nagyobb kedvet kapnának a letelepedéshez, országos figyelem összpontosulna a városra. Szerény véleményem szerint.
Összes hozzászólás: 37 db (8 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 3 db (8%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.