Hírek
Hamarosan elérhető lesz a Hujber-erőmű hatástanulmánya
Dátum: 2009.02.17., 19:07Megtekintve: 2417Címkék: erőmű, világörökség, fülöp_sándor

Az Index hétfőn hivatalos adatkérési kérelemmel fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy az bocsássa rendelkezésükre a szerencsi szalmatüzelésű erőmű beruházásáról szóló hatástanulmányt. A hivatal - amelynek 15 napja van kérésük teljesítésére - még nem reagált, a minisztérium a hétre ígérte a dokumentum publikálását. Ezt több más szervezet is kérte már, a dokumentum a jövő generáció országgyűlési biztosa szerint is nyilvános.
Az Index az elmúlt héten írta meg, hogy elkészült a múlt év végére egy olyan hatástanulmány, amely a Hujber Ottó szocialista nagyvállalkozó Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművének a világörökségi védettségű tokaji borvidékire gyakorolt hatásáról szól. A dokumentumot a Kulturális Örökség Hivatal rendelte meg az ÖKO Zrt.-től, és bár arra alapozva készült el a világörökség megőrzési állapotjelentése, magát a hatástanulmányt eddig nem tették közzé.

Az Index ezért hétfőn levélben kérte Mezős Tamást, a KÖH elnökét, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló adatvédelmi törvény rendelkezései alapján bocsássa rendelkezésünkre a dokumentumot. Megítélésünk szerint a hatástanulmány - amelynek pontos elnevezése nem ismert, a környezeti, a világörökségi és az örökségvédelmi kifejezéseket is használták rá az aziránt érdeklődők - olyan közérdekű adat, amibe bárki betekinthet. A KÖH-nek 15 napja van, hogy a dokumentumot eljuttassa hozzánk, ha az adatkérési igényünknek ennyi idő alatt nem tesznek eleget, bírósági eljárásban kérjük annak nyilvánosságra hozatalát.

Az Index megkeresésére a KÖH még nem reagált. A hivatal korábban szóban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az oktatási és kulturális tárcától kaptak utasítást arra: egyelőre ne publikálják a tanulmányt (korábbi kérdésünkkor a minisztérium azzal zárkózott el az érdemi válaszadástól, hogy a tanulmány megrendelője a KÖH volt). Újbóli megkeresésünkre a minisztérium egyhetes várakozást követően hétfőn délután annyit közölt: "A hatástanulmányt a vonatkozó törvényeknek megfelelően tesszük nyilvánossá. Ennek részleteiről még ezen a héten tájékoztatjuk Önt".

A nyilvánosságra hozatalt követelő álláspontunkkal nem vagyunk egyedül. Az elmúlt héten szintén kérte a hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát - egymástól függetlenül - a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Lehet Más a Politika (LMP) társadalmi mozgalom is. Schiffer András, az LMP szóvivője azzal érvelt, hogy a természeti és kulturális örökségünk védelmével összefüggő környezeti információk minősítetten közérdekű adatok. Az LMP úgy véli, a hagyományaik fennmaradásáért, maguk és utódaik életminőségéért aggódó polgároknak jogukban áll jól informáltan részt venni a lakókörnyezetük sorsát érintő nyilvános vitákban - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Egyetért a dokumentum nyilvánosságra hozatalát követelőkkel Fülöp Sándor, a jövő generáció országgyűlési biztosa is, aki megválasztása után elsőként a szerencsi beruházással kezdett foglalkozni. Az Index kérdésére adott írásos válaszában közölte: "véleményem szerint az Öko Zrt.-től rendelt örökségvédelmi hatástanulmány közérdekű adat, ezért abba bárki betekinthet, ezt a véleményemet ki fogom fejteni az ügyben készülő állásfoglalásomban is".

Fülöp Sándor az Indexszel azt is közölte: három szakértőjük dolgozott az ügy feltárásán, ami mostanra végett ért. A vizsgálat során "a környezetvédelmi engedélyezési folyamatban találtunk néhány olyan elemet, ami véleményünk szerint nem felel meg a jogszabályoknak". Emellett a beruházás a jelenlegi tervek szerint "energiapolitikai és agrár-könyezetvédelmi hatásai véleményünk szerint aggályosak". A jövő generáció ombudsmanja várhatóan február végére készíti el az állásfoglalás-tervezét az ügyről.

Forrás: Index, cím tőlünk
Kép: DunaTv
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
S (vendég) [2009.02.18., 19:54][válaszolok] #1
A cikk elolvasása után csak ennyi a véleményem: ez az állampolgári jogok sárba taposása!
#2-nek (vendég) [2009.02.19., 09:07][válaszolok] #2
Hogy lehet ilyet mondani, nem értem. Itt már le lehet maffiózózni a városvezetést? Meg kellene érteni, hogy ettől nem lesz több szavazata a jobboldalnak, éppen ellenkezőleg. Az alaptalan vádaskodás csak visszájára sül el: bár van olyan is, aki semmiből nem tanul. Vagy ha csak energialevezetésről van szó, akkor tudnám javasolni a sportot.
csokoládé (vendég) [2009.02.19., 14:04][válaszolok] #3
Az a baj, hogy sok beszűkült agyú ember már csak jobb és baloldalban tud gondolkodni. Ez már nem normális helyzet. Inkább gondolkodjon el azon, mit jelent az a szó, hogy BÉKE!
Névtelen (vendég) [2009.02.21., 01:09][válaszolok] #4
Nincs már jobb és baloldal, ez csak egy hamis illúzió, semmi más. Arra szolgál, hogy megosszák az embereket. Fel kellene ismerni végre, hogy kihúzták a lábunk alól a talajt, és hamarosan iszonyú nagy baj lesz. Az ország történelme során soha nem volt még ekkora bajban. Egyébként a városvezetésre milyen jó szót lehet találni? Semmit. És nem vagyok egyik párt katonája sem, de csak elvakult hithű pártember mondhatja, hogy itt minden jó! Egyébként Orbán is annyit ér mint Gyurcsány, meg az összes többi. Csak üres szavak.
Sono Io/vendég/ (vendég) [2009.02.21., 13:57][válaszolok] #5
Az #5 -nek.:Sajnálom ,hogy ennyire tájékozatlan az ország ill.a világ dolgaiban.Én sem vagyok pártkatona csak odafigyelek, -mert nagyon kell-különben letörölnek bennünket a térképről.A ma reggeli /Kossuth Rádió/hírekben hallható volt egy amerikai lapszemle részlete,melyben Magyarországot Gyurcsány arcképével elrettentő példának állították az ország tönkretételét illetően.Már megbocsásson,de Orbán Viktor eddigi politikai tevékenységéből ilyen nem emelhető ki,nemzetközi tisztelet övezi.Józan,értelmes ember olyat nem mond,hogy egyik olyan,mint a másik.Gondolja már végig legyen szíves a Gy.F botránysorozatát,melynek végig mi isszuk a levét.Ennyi -meg egyetlen-disznóságot nem tud felsorolni a polgári kormányzás idejéből!!Ha tud egyet is ,nosza írja ide!!!Ami pofáltanság most megy,ilyen a világon nem volt még!
Összes hozzászólás: 6 db (5 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (17%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.