Hírek
Frissítve: Kisebb erőművet javasolnak Szerencsre + m1 videó
Dátum: 2009.02.04., 22:55Frissítve: 2009.02.08., 14:00Megtekintve: 2273Címkék: világörökség, erőmű

Átadták az UNESCO bizottságának a Tokaji Történelmi Borvidékről szóló világörökségi megőrzési állapotjelentést, amely - többek között - a tervezettnél kisebb szalmaerőmű építését javasolja Szerencsre.
A világörökségi állapotjelentés csak egy erőművi blokk megépítését javasolja Szerencsen - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke a szervezet budapesti székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón. Mezős Tamás elnök értékelése szerint az elmúlt esztendő nagy eredménye, hogy a helyszínen nem történt helyrehozhatatlan változás. A jelentésről a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VMNB) ügyvezető elnökeként is beszámoló Mezős Tamás leszögezte: a hazai örökségvédelem nem kívánja a fejlődést akadályozni, mivel az eddigi hagyományoktól eltérő, alternatív lehetőségeket kínáló mezőgazdasági vagy ipari tevékenység akár a tájsebek begyógyításában is segíthetne. "Ez javítaná a terület értékeit, turisztikai vonzerejét, amivel munkalehetőségeket teremtene" - hívta fel a figyelmet az örökségvédelmi szakember.

Öt év után...

"Az állapotjelentés tehát azt javasolja: több feltétel teljesülése esetén is csak egy erőművi blokk épüljön meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőműben, a beruházás folytatásáról öt év után döntsenek" - mutatott rá a KÖH elnöke, hozzátéve, a dokumentum segíthet megtalálni a mindenki számára megfelelő kompromisszumot. Fejérdy Tamás, a KÖH elnökhelyettese, a VMNB titkárságvezetője hozzátette: az UNESCO Világörökség Bizottsága a januárban átadott jelentések alapján dönt arról, szükséges-e a két világörökségi helyszín további megfigyelése, esetleg újabb jelentés benyújtása.

Forrás: boon

Frissítés (2009.02.08., 14.00):
Az m1 Híradó is beszámolt a fejleményekről, a felvételen 16:52-től látható blokkban megszólal Májer János, Rónavölgyi Endréné és Koncz Ferenc is.

Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2009.02.09., 16:54][válaszolok] #1
Szeretném tudni,hová lett FÜLÖP SÁNDOR nagytekintélyű szakember,aki kijelentette:"magamra szignáltam Szerencs ügyét"-mármint az erőmű kérdésében.
Névtelen (vendég) [2009.02.09., 22:18][válaszolok] #2
Tőle kellene megkérdezni.
Összes hozzászólás: 2 db (2 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.