Hírek
Olvasó: Térfigyelés, magánparkoló Szerencsen a Népház előtt?
Dátum: 2009.04.10., 16:05Megtekintve: 16054Értékelés: 4.22Címkék: térfigyelő

Tisztelt olvasók! Szeretném véleményüket kérni az általam felvetett témákban, mivel véleményem szerint ez alapvető emberi jogainkat érinti. Az egyik a térfigyelés, a másik a Népház előtti járdán létesített parkolóhely.
A helyi újságban örömmel adtak tájékoztatást arról, hogy Szerencsen térfigyelő rendszert építettek ki nem kis pénzért. A legutóbbi számban „Szabálytalan közlekedők” címmel cikk jelent meg, melynek lényege, hogy a korszerű technika az önkormányzat szerint elsősorban bűnmegelőzési célokat szolgál, de a felvételek alapján a KRESZ előírásait megszegők is szankcióra számíthatnak. Sőt, mérlegelési lehetőség nélkül a szabálysértők 30 000 Ft közigazgatási bírság kiszabására számíthatnak.

Ami engem érdekel (és szerintem erről kellett volna írni), hogy ki fogja eldönteni, hogy milyen szabálysértés esetén járnak el, illetve ki fogja megállapítani, hogy történt-e szabálysértés? Az önkormányzat, a rendőrség, vagy valaki más? És vajon mindenki, akinek szabálysértését a kamera rögzítette, büntetésre számíthat? Vagy talán az önkormányzat vagy a rendőrség fog szelektálni, hogy melyik az a szabálysértés, ami miatt eljárnak, illetve ki az a szabálysértő, akivel szemben eljárnak? (Talán az egyik szempont a kocsi színe lesz a vörös autók felmentést, a narancssárgák kemény büntetést kapnak?)

Mert ugye a KRESZ szerint az is szabálysértés, ha nem párhuzamosan az úttal áll meg a járművezető, vagy netán a gyalogos nem a legrövidebb áthaladást biztosító irányban kel át az úttesten. Ki fogja azt eldönteni, hogy mennyivel térhet el a járművezető a párhuzamostól, vagy netán a gyalogos az úttestre merőleges 90 foktól, ami ugye a legrövidebb áthaladást biztosítja? És ha valakit egyik napon megbüntetnek egy bizonyos szabálysértésért, joggal elvárhatja, hogy másnap ugyanazon szabálysértésért ugyanúgy eljárjanak, mert ha nem akkor őt hátrányosan megkülönböztetik, mert ugye a kamera a nap 24 órájában veszi az eseményeket. Én nem a szabályszegők védelmében szólok, hanem azért, ha valamiért büntetnek, akkor azt igazságosan, illetve úgy tegyék, hogy ne legyen kivételezés senkivel!

A másik dolog az, hogy hogyan adnak tájékoztatást a térfigyelő kamera elhelyezéséről? Arról, hogy olyan helyen tartózkodik az állampolgár, ahol őt úgymond lefilmezik, tevékenységét, megjelenését rögzítik. Megnéztem és a kb. 6 méter magasan elhelyezett kamera alatt a talajtól kb. 3 méter magasságban az út felé egy kb. 25x70 cm-es táblán van a kamera elhelyezésére való figyelmeztetés. Ez a járókelők és a járművezetők számára egyáltalán nem észlelhető. Sőt a felirat alatt a zászlók kihelyezésére szolgáló helyek és a virágok kihelyezésére szolgáló keretek vannak, így azok kihelyezése esetén, a figyelmeztetés egyáltalán nem fog látszani! (Nem beszélve arról, hogy a „WBS kamerával megfigyelt terület” felirat a magyarul nem beszélőknek nem sokat mond.)

A fent említett cikkhez az újság fényképet is közöl, mely a Népház előtti járdán való szabálytalan megállásokat rögzíti. Az újságban megjelentetett képen a „Megállni tilos” illetve az „Egyirányú utca” tábla előtt egy személykocsi látható. Mikor ott jártam azt tapasztaltam, hogy itt a járdán a táblák előtti részen egy parkolóhely van kijelölve, felfestett olvashatatlan rendszámmal és felfestett engedélyszámmal. (Eng. 5862-4/2002)

Aki a városban és környékén él, nagyon jól tudja, hogy kik szoktak itt parkolni. Állítólag közterület foglalási engedélyük van, amit a főjegyző adott ki. Utána néztem a dolgoknak, a KRESZ rendelkezései szerint rendszám szerint pakolási engedélyt a járdára tudomásom szerint nem lehet kiadni. És a főjegyző a KRESZ előírásainak felülírására véleményem szerint nincs felhatalmazva. A közterület foglalási engedélyt pedig utcai árusoknak, vendéglátósoknak, egyéb indokolt ok miatt közterületet használóknak szoktak kiadni, tudomásom szerint díjazásért.

Ezen a helyen a gyalogos forgalom elég nagy. A közelben lottózó, két bankautomata, több bank, gyógyszertár, és különféle boltok találhatók. Egy esetben, mikor nem állt ott az autó, 5 perc alatt a parkolónak kijelölt járda részen legalább 10 gyalogost számoltam meg áthaladni, köztük időseket, gyerekkocsit toló személyeket. Ha a személykocsi ott van, ennyi gyalogosnak okoz kellemetlenséget, ennyi embernek kell a kocsit kerülgetni. Pedig tudomásom szerint a járda a gyalogosoké!

Még az a jó, hogy ezután már ezt is fogja rögzíteni a térfigyelő kamera (de a biztonság kedvéért én is készítettem néhány fényképfelvételt)!

(Név és cím a szerkesztőségben.)
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Kiss Attila (vendég) [2009.04.10., 21:06][válaszolok] #1
Érdekes cikk, érdekes vélemény. Az eddigi talán legjobb a Szerencsi Válasz rövid történetében. Értékét emeli, hogy nem egy más orgánumtól átvett hír, hanem minen bizonnyal erre a honlapra íródott. Bár jómagam a "térfigyelés" helyi híve vagyok - hiszek bűnvisszatartró erejében -, ezúttal bennem is megfogalmazódtak kérdések és kételyek. Nyilván rossz hiszemű pletyka az is, miszerint külön kérték az egyik térfigyelő kamera elhelyezését a helyi FIDESZ iroda előtt. A Szerencsi Hírek szerkesztőgárdájának fenntartott parkolóhely kijelölésének témája is érdekes tűnik. Kíváncsian várom, hogy lesz e reakció Sárkány Laciék, vagy az engedély kiadója részéről.
Névtelen (vendég) [2009.04.14., 16:18][válaszolok] #2
de azt sem ártana megvizsgálni,hogy közlekedhetnek hatosági jelzés nélkül személyautok Szerencsen.Ugye rendör elvtársak!!!Mert a bolsevikvölgyi autok bizonyára nem tréleren utaznak a tescohoz.UGYE.ezt figyeli a nagytestvér?? vagy ilyenkor megvakul ,mint Esmeralda
Névtelen (vendég) [2009.04.14., 19:31][válaszolok] #3
Kedves Olvasó, hogy Ön miken fel nem háborodik! Álmatlan éjszakáimon nem jutna eszembe ilyenbe belekötni. De hát tomboljon csak a demokrácia, gyalogoljanak a szerencsihírekesek utcahosszakat, míg nem épül mélygarázs Nem gondolom, hogy urizálás. De ha valaki annak gondolja: mindaddig, míg Ön és mi mind nyugodt álmunkat alusszuk, ők akkor is ott keccsölnek, hogy legyen kéthetente újság, amibe aztán akár Ön is írhat, hetente tv adás, amit aki akar megnézhessen. ÁÁh. Tisztelettel.
LGY (vendég) [2009.04.16., 17:25][válaszolok] #4
Nem feltétlenül kellene a "szerencsihírekeseknek" utcahosszakat gyalogolni, feltételezem ugyanakkora erővel a Népház melletti úton is ki lehetett volna jelölni a gépkocsijuknak egy helyet. Hogy esetleg az is szabálytalan lenne? Lehet. De mégsem a járdán lenne...
sanyiba (vendég) [2009.04.16., 18:20][válaszolok] #5
LGY #4 Teljesen egyetértek Önnel.Ha már annyira szükséges, a kéthetente megjelenő ujság, meg a heti egyórás TV adás főszerkesztőjének külön parkolót biztosítani a JÁRDÁN,akkor talán elgondolkoztató,miért nem jó neki az onnan kb.10 méterre a gyógyszertás oldalán, a mozgássérült parkoló után, egy helyet biztosítani,ha kell saját pénzen vásárolt, megállni tilos táblával, amire tesznek egy kiegészítő táblát. Kivétel a Szerencsi Hírek FŐSZERKESZTŐJE.
Névtelen (vendég) [2009.04.23., 14:44][válaszolok] #6
Ebből ügyet csinálni... Ebbe az idióta "semmi se jó" politizálásban ment tönkre az ország. Legalább városunkat kíméljék kérem!
Önkormányzati képviselő [2009.04.28., 22:22][válaszolok] #7
Mélységesen fel vagyok háborodva azon, hogy a rendőrség az MSZP kormány utasítására a városban elhelyezett térfigyelő rendszert a lakosság újabb megsarcolására kívánja felhasználni!!! A rendszert a képviselő testülettel emlékezetem szerint úgy szavaztatták meg, hogy a kamerák központját a szerencsi tűzoltóság fogja 24 órában figyelni és a kamerarendszer elhelyezése visszaszorítja majd városban a bűnözést. A bűnözés visszaszorítására tett intézkedésként egyet értek a rendszer elhelyezésével, azonban maximálisan tiltakozom az ellen, hogy felvételeket a közlekedési szabálysértések elkövetői ellen fogják felhasználni!!! Amennyiben akkor ezt tudjuk bízom benne, hogy képviselőtársaim sem szavazták volna meg azt, hogy a lakosságot ilyen módon sarcolja a kormány!!! Minden eszközt meg fogok keresni annak érdekében, hogy ne lehessen a felvételeket ilyen módon felhasználni.
Hidegkúti Ákos önkormányzati képviselő ( Fidesz)
Névtelen (vendég) [2009.04.29., 12:44][válaszolok] #8
Szegény Szerencsi Hírekesek.Úgy sajnálom őket.Mit dolgoznak ők oly sokat?Azt a rengeteg reklámot olyan sokból tart beleszerkeszteni az újságba?Ez az ajtóban parkolás pont olyan felesleges mint ahogy a környező boltokban "dolgozó" csajok azt hiszik, hogy az autójukkal kötelező a bolt előtt parkolni!Nem akarok személyeskedni de őket is meg lehetne büntetni mert csinálnak olyan parkolásokat, hogy néha csak nézek!Főleg szeretném kiemelni a telefonos bolt ezüst peugeot-os hölgyikét!Ha nincs hely, megáll az út szélén és addig áll ott amíg nam lesz hely pontosan a bolt ajtóval szemben.Nehogy gyalogolni kelljen 10 métert.
Névtelen (vendég) [2009.04.29., 12:59][válaszolok] #9
A közlekedési szabálysértők és a lakosság közé talán túlzás egyenlőségjelet tenni...
Névtelen (vendég) [2009.04.29., 13:44][válaszolok] #10
Eleve nagyon kevés a parkolóhely Szerencs belvárosában, erre előbb-utóbb megoldást kell találni (pl. utak egyirányúsítása). Persze ez nem azt jelenti, hogy az "elit" parkolhat a járdán! Teljesen szabályellenes és valóban balesetveszélyes, hogy kerülgetni kell az említett autót! Megértem, hogy munkaeszköz az autó, de nem hiszem el, hogy nem tud pár métert gyalogolni a munkahelyéhez! A következő lépés már az lesz, hogy a NépházBAN kerül kialakításra neki parkolóhely...
Tisztelt # 8-as hozzászólónak (vendég) [2009.04.29., 15:24][válaszolok] #11
Ön szerintem egy félnapot nem bírna ki abban az iramban, ahogyan ott dolgozni kell. Vagy lehet, hogy Ön csak a hirdetésekig jut el a hátulról való lapozgatásban.
? (vendég) [2009.05.04., 12:25][válaszolok] #12
Akkor a Bolyainál levő kereszteződésnél ezek szerint rögzítette a kamera, amint április 30-án a zebrán elgázoltak telezöldnél egy gyalogost. Az ügyből nem lett semmi, mert a gázoló egy rendőr hozzátartozója. (Mellesleg azzal az ostoba kifogással élt, hogy "neki is zöld volt". Rendőr hozzátartozójára nem vonatkoznak a KRESZ előírásai és rá nem mérnek ki bírságot a felvételek alapján sem?
képv. szeretnék én is lenni (vendég) [2009.05.05., 01:54][válaszolok] #13
A térfigyelő kamerákra Fideszes váosvezetők is büszkék, már ahol sikerül kiépíteniük, ugyanis: a térfigyelés a háztulajdonosok, autótulajdonosok, szabályosan közlekedők, járókelők, boltüzemeltetők érdekeit védik a törvényellenesen, szabálytalanul viselkedőkkel, vagy ne adj Isten bűnelkövetőkkel szemben.
Önkormányzati képviselő [2009.05.05., 23:30][válaszolok] #14
Kedves 13-as! ((Ha máskor nem is 2010 októberében lehetősége adatik arra, hogy megmérettesse magát és képviselőként dolgozhasson egy olyan testületben amiben, a Fidesz polgármestere meghallgatja a javaslatait , értékeli azokat és közös álláspont kialakítása után (nem lebecsmérelve és kioktatva Önt, mint egy napközis gyereket)megfelelő a várost nem csődbevivő (1.600.000.000Ft adósság) döntéseket hoz Önnel egyetértésben! Bízom benne, hogy Önnel együtt mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a jövőt eladósító Rónavölgyi Endre Bélánét ( Mszp) ne válassza meg Szerencs lakossága.7 év polgármesteri ténykedés kb.1.300.000.000 Ft adósság. Ezt a mérleget adja át a következő képviselő testületnek a jelenlegi polgármester.)) A térfigyelést sehol nem használják arra, hogy a felvételek alapján feljelentéseket tegyenek! Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy vezetés közben telefonált, vagy talán nem kapcsolta be a biztonsági övet, vagy talán annyi parkoló hely volt , hogy egy kissé ferdén állva tudta azt elfoglalni? Kedves Anonim ezek mind, mind büntetési Tételek lesznek a jövőben. Én is tisztelem a törvényt, bízom benne hogy a térfigyelés visszaszorítja a városban a bűnözést, de nem értek egyet a közlekedési feljelentésekkel. Üdvözlettel: Hidegkúti Ákos önkormányzati képviselő FIDESZ
Névtelen nő (vendég) [2009.05.14., 14:56][válaszolok] #15
Valóban "gáz" a parkolás Szerencsen. Figyelni kellene kik állnak a mozgáskorlátozottak helyén. Sajnos sokszor olyan állampolgárok kiknek szólni se lehet. Kedves 6! Ön elégedett a városunk vezetésével és politikájával? Gratulálok, akkor járjon nyitott szemmel és füllel! Hallgassa meg a többi lakót, van itt más vélemény is! Volt Cukorgyárunk ..... most van sok munkanélkülink! Soroljam még????
Névtelen (vendég) [2009.05.14., 16:03][válaszolok] #16
Az a jó, ha van többféle vélemény, viszont a Cukorgyár bezárása és a városvezetés szerepe csak a teljesen szemellenzősöknek mosható össze.
Kandika (vendég) [2009.05.24., 16:50][válaszolok] #17
Sajnos a cukorgyár bezárta kapuit ez van bele kell nyugodni. Most azon kellene lennünk hogy a szalma erőmű megnyithassa kapuit. Lenne munka lenne fejlődés.Akik eddig nem hagyták megnyitni most ők kérdezik mikor lesz erőmű. Érdekes most mi történt velük?/ FIDESZ/Meggondolták magukat?
Névtelen (vendég) [2009.05.31., 16:36][válaszolok] #18
A napokban dobták be a szerencsi postaládákba a 10 szerencsi önkormányzati képviselő által jegyzett JAVÍTÓKULCS 2009.május I.szám javított kiadását, amely válasz a Zemlényi Zoltán és Lapis László által képviselt Szerencsi Polgári Együttműködés Egyesület korábban ömlesztett Zempléni Kapu című polgári lap -megalapozott vagy nem megalapozott vádaskodásaira. Sajnos továbbra is megválaszolatlan maradt, hogy miért nem lehetett a cukorgyárunkat import (unión kívüli országokból)cukorrépával tovább üzemeltetni? Vagy miért nem lehetett külföldi (unión kívüli országok) cukorrépa termelő mezőgazdasági kombinátot megvásárolni? (Szerbiában például több olyan van amelyek mintegy 5000-6000 hektárnyi földterülettel rendelkeznek.Ukrajnában ettől jelentősen nagyobb üzemek vannak.) Tehát hol lóghat ki a lóláb? Kinek, kiknek állhatott érdekében a bezárás? Majd meglátjuk, hogy kik fognak profitálni a szabadon maradt területtel, kik és milyen vállalkozásokkal fognak oda települni? Ezt már valószínű, hogy csak a választások után tudhatjuk meg.
Szerkesztőség [2009.05.31., 16:50][válaszolok] #19
Tisztelt Vendégünk! A Javítókulccsal kapcsolatban levelet írtunk az illetékeseknek, és amennyiben engedélyt adnak rá, a Szerencsi Válaszon is olvasható lesz a tartalma, a jól megszokott, véleményezhető formában. Amint választ kapunk, jelezni fogjuk a legújabb, témához tartozó cikkünkben.
Lokalpatriota (vendég) [2009.06.04., 14:48][válaszolok] #20
A városban üzembeállított kamerarendszer természetesen a város nem minden területéről adhatnak képet, de nagyon hasznosak. A kamerák tartóoszlopain elhelyezett tájékoztató felíratok csak magyar nyelven és nem jól láthatóan, nem figyelemfelkeltő módon vannak elhelyezve. Visszatartó erővel hat, ha a felíratok sokkal markánsabban jelennének meg. (pl. a várkert bejáratainál.) A várkert kamerával nem látható területein javasoljuk, hogy a polgárőrség, ennek hiányában a rendőrség fokozott figyelemmel járőrözzön a nappali időszakban is. Tudomásunk szerint a kamerák a rendőrségre vannak bekötve. Ott 24 órás figyelőszolgálat felügyeli? Az elkövetést követően mennyi idő múlva érkeznek a helyszínre? (pl. „egy fuldokló a várkerti tóban” esetén?)
S (vendég) [2009.06.09., 16:27][válaszolok] #21
Tájékoztatom a tisztelt olvasókat, hogy tudomásom szerint a térfigyelő rendszert a rendőrségen figyelik, de nem rendőrök, hanem olyan emberek, akik egykor Szabó György mszp-s képviselő úr környezetében "munkálkodtak"
Összes hozzászólás: 22 db (20 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (5%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.