Hírek
Szerencs város polgármesterének nyílt levele Bajnai Gordonhoz
Dátum: 2010.03.21., 12:45Megtekintve: 3153Értékelés: 3.33

Szerencs polgármestereként arra kérem Bajnai Gordon miniszterelnök urat, hogy felelős kormányfőként támogassa a BHD Hőerőmű Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. közötti hitelszerződés megkötését, amelynek eredményeként a szalmatüzelésű erőmű felépülésével Szerencsen és térségében újra fellendülhet a mezőgazdasági termelésen alapuló ipar.
Az erőmű jogerős építési engedélyének a kiadását számos hatóság - többek között az ügyészség és a bíróság - vizsgálta és abban nem találtak szabálytalanságot.

A beruházó a kultúrtáj érdekeinek a szem előtt tartása érdekében a létesítmény építészeti kialakítását a Világörökségi Tervtanács véleményének a figyelembevételével, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága Titkárságával egyeztetve végezte el. Ennek köszönhetően a létesítmény semmivel nem illeszkedik kevésbé a kultúrtájhoz mint a világörökségi cím odaítéléskor még javában működő Szerencsi Cukorgyár, amelynek a város egyik jelképévé vált kéményeit a közelmúltban a térségünkben járva bizonyára Ön is láthatta.

A Budapesttől több mint 200 kilométerre található térségben az 1990-es évek elejétől folyamatos volt a gazdaság leépülése. Az elmúlt évtizedekben a többségükben élelmiszeripari vállalkozások Szerencsre koncentrálódtak, amelyek megalapozták nemcsak a város, hanem a térség fejlődését. Az új üzemeket létesítő befektetők azonban többek között az autópálya hiánya miatt elkerülték ezt a vidéket, így nem jöttek létre olyan üzemek, ahol elhelyezkedhetett volna a felszabaduló, illetve az iskolából kikerülő munkaerő. A súlyos munkanélküliségre a Tokaj-Hegyalján újonnan megalakuló borászati társaságok sem jelentettek gyógyírt.

Ezt a traumát tetézte a cukorgyár 2008-ban történt bezárása, amelynek a termelési kvótája évi 600 ezer tonna alapanyag beszállítására biztosított lehetőséget a kampányidőszak alatt. Ez napi 5000 tonna cukorrépa érkezését jelentette, szemben az erőmű kevesebb, mint napi 384 tonnás igényével szemben, amelynek alig egynegyed része érkezik a borvidék felől. Ez talán még kevesebb, mint a szőlőt és a bort szállító teherautóknak a száma.

A skandált vádakkal ellentétben a szerencsi szalmatüzelésű erőmű energiafű felhasználását nem tervezi, erre az egységes környezethasználati engedély nem is ad lehetőséget. Akik ezzel riogatnak, azok önös érdekeik érvényre juttatása érdekében semmitől nem riadnak vissza.

Attól sem, hogy a világörökségi cím elvesztésének folyamatos lebegtetésével , az UNESCO tisztségviselőinek és szervezeteinek megküldött, valótlan tartalmú feljelentő levelekkel intézzék el a térség jövője szempontjából jelentős beruházás ügyét, elriasztva a befektetőket.

A figyelmébe ajánlom, hogy éppen a kultúrtájért aggódó tokaji polgármester gesztorságával létesült a világörökségi magterület középpontjában Abaúj és Zemplén legnagyobb hulladéklerakó és feldolgozó telepe, ahová a térség közel száz településéről a borvidék útjain folyamatosan szállítják a teherautók a kommunális szemetet.

A szalmatüzelésű erőmű beruházói ugyanakkor az akadémikusok közreműködésével 2008 decemberére elkészült világörökségi hatástanulmányban megfogalmazott elvárásoknak eleget téve ütemezetten, fele (25 megawattos) kapacitással építi meg az erőművet. A szalma szállításának logisztikáját pedig úgy alakítják ki, hogy a tüzelőanyag-ellátását biztosító teherautók elkerülik a világörökségi területet. Energiafüvet nem használnak fel, az erőmű építészeti megoldása illeszkedik a tájba.

Egyes borászatok képviselői és Tokaj polgármestere a tényeket figyelmen kívül hagyva valóságos rágalomhadjáratot folytatnak a szerencsi biomassza erőmű megvalósításával szemben, annak ellenére, hogy azt közvélemény-kutatási adatok alapján a tokaji és a szerencsi kistérségekben élők többsége támogatja a fejlesztést. Nem válogatnak az eszközökben annak érdekében, hogy a további beruházásokat vonzó építkezést megakadályozzák. Magatartásukkal valójában ők sodorják veszélybe a világörökségi címet.

Szerencs önkormányzata az elmúlt időszakban többször kifejezte elkötelezettségét a térség értékeit nem veszélyeztető iparfejlesztés mellett. Az azonban elfogadhatatlan számunkra, hogy vélelmezett és sugallt jövőbeni események miatt meghiúsuljon egy minden jogszabályi előírásnak megfelelő, jogerős építési engedély birtokában lévő beruházás a városban. Ennek rossz üzenete van minden, a térségben most és a jövőben befektetni szándékozó vállalkozás számára akkor, amikor a politikai kampányban minden országgyűlési képviselő-jelölt munkahelyteremtésről beszél. Éppen ezért hozott döntést több - köztük a világörökségi magterülethez tartozó - település a világörökségből történő kiválásáról. Az ennek hatására elindult egyeztetési folyamat miatt a szerencsi önkormányzat a határozat végrehajtását felfüggesztette. A mostani fejlemények azonban azt mutatják, hogy a beruházás ellenzői a legkisebb kompromisszumra sem készek, ezért újra kell gondolni a világörökségből történő kilépésünket, teret engedve a környezetet nem veszélyeztető fejlesztéseknek.

Arra kérem a Miniszterelnök Urat, hogy álljon ki a jogállamiság mellett. Szűk érdekcsoportok harsányan megnyilvánuló törekvésével szemben legyen támogatója Szerencs és térsége gazdasági felemelkedésének, a foglalkoztatás javításához és a mezőgazdasági termelők többlet-jövedelemhez juttatásához annak tudatában, hogy a világörökségi címnek nem az erőmű léte, hanem az ország és a Tokaji Borvidék érdekeit kockára tévő zavarkeltők az igazi veszélyeztetői.

Szerencs, 2010. március 19.

Tisztelettel:
Rónavölgyi Endréné

Kapcsolódó:

Tokaj város polgármesterének nyílt levele Bajnai Gordonhoz
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Ejva (vendég) [2010.03.22., 00:37][válaszolok] #1
Azt hiszem roppant szerencsés a városunk, hiszen olyan ember áll az élén, aki egyetlen tanítói diplomával egyidőben közgazdász, történész, biológus, környezetvédő vénával is rendelkezik.
MMM [2010.03.22., 12:12][válaszolok] #2
Nyílt levelek egy leköszönő kormány, leköszönő miniszerelnökének? Biztos, hogy nem választási kampány céljából íródtak?

Félreértések elkerülése végett mindössze 2 problémám van az erőművel.

- Logisztika, szerintem megoldhatatlan útfejlesztés nélkül, ami ha megtörténne kimondottan örülnék, sajnos van egy olyan érzésem, hogy nem fog. Bocsánat, a feltételezésért, de ez így szokott működni.
- 9,5 Mrd támogatás 75*4év alkalmazottért. Szerintem, ha ennek az összegnek a felét szétosztanánk Szerencs és környéki kisebb beruházásokra, akkor sokkal több embert lehetne hosszabb ideig tartósan foglalkoztatni, a másik feléből meg lehetne építeni 5 szélerőművet, úgyhogy áram is lenne.
Egy szerencsi (vendég) [2010.03.22., 13:46][válaszolok] #3
MMM-nek-nek. Arra azért kíváncsi lennék, hogyan vélekednének a borászok a szélerőművekről,arról hogy a tornyok, propellerek mennyire illeszkednek a kultúrtájba, és hogy már önmagában az ötlet nem veszélyezteti-e a Tokaji Borvidék világörökségi címét...
Hádám (vendég) [2010.03.22., 14:56][válaszolok] #4
Hát szerintem lehetne olyan helyet találni neki, ahol senkit sem zavar! Mindemellett teljesen károsanyag mentes a dolog! Ha ennyire rossz lenne, akkor nem alkalmazná sok nyugat európai állam... érdekes módon csak nálunk lehet ilyen maszlagokkal meghiúsítani ilyen projekteket. Ha például leraknák szerencs-prügy közé, ki a fenét zavarna vagy milyen tájképet rombolna? Nemrég még a rothadó cukorrépát tették oda, meg mellette van egy rozsdatemető (MÉH telep...) A borászok meg miért tiltakoznának ez ellen? Eltereli a légáramlatokat vagy mi? :)Az erőműnél is a forgalomra és a szennyezésre panaszkodnak! Itt egyik sem állna fenn!
MMM [2010.03.22., 21:14][válaszolok] #5
Egy szerencsinek!

Mint említettem mindössze 2 problémám van az erőművel, ebből egyik sem a borászat. A borászokkal nem értek egyet, tehát most mit mondjak? Szerintem néhány szélerőmű Prügy és Szerencs közé, már ha alkalmas a terület, senkit sem zavarna.
MMM [2010.03.22., 21:16][válaszolok] #6
Bammeg Hádám!

Esküszöm nem olvastam el a HSZ-t, mielőtt oda akartam telepíteni a szélerőműveket, most látom, Te is ezt írtad, bocs, nem direkt volt.
Hádám [2010.03.22., 21:40][válaszolok] #7
Ezek szerint nem csak nekem tűnt fel a dolog Kézenfekvő lenne, lényegében értéktelen terület
mW (vendég) [2010.03.22., 21:44][válaszolok] #8
Cikkajánló:
"Sutba dobná a világörökséget Szerencs MSZP-s polgármestere"

http://www.magyarhirlap.hu/a_videk_magyarorszag/sutba_dobna_a_vilagorokseget_sze ...
Sármásy Marianna [2010.03.22., 22:25][válaszolok] #9
Kedves mW!

Ne csodálkozzon, ha később éppen az ellenkezőjét olvassa a nevezett sajtótermékben. A tulajdonos gazdasági érdekei úgy kívánják, akkor majd a fordítottját írják.

Ez a legszomorúbb a mai világban. Egyéni érdekek uralkodnak, aki becsületes marad, leírják. Pártoktól függetlenül.

Már várom, kinek jut újra eszébe: Orbán birtok.
Ha nem lenne ilyen szomorú az ország helyzete, még nevetni is tudnánk a manipulációkon.

Természetesen, nézetem az erőműről nem változott. A szélturbinák akadályozásáról pedig kérdezzék meg az alsózsolcai tulajdonost. Pedig olvasom, pályázni is lehet. Akkor hogy is van ez?
Kérem, tegyen meg mindenki annyit, fordítsa meg a villanyszámláját, nézze át az ott felsorakoztatott tételeket! ( Aki megérti pontosan, mi mit jelent, szóljon!)

Hintában ülünk mindannyian, a kellemes ringástól a legtöbben már alszanak is. Nem kellene felébrednünk?
Egy szerencsi (vendég) [2010.03.23., 16:33][válaszolok] #10
Nem vagyok szélerőmű-szakértő, de szerintem az ilyen létesítményeket ay úgynevezett „szélcsatornákba” szokták telepíteni a gazdaságosság érdekében. Tudomásom szerint Szerencs környékén ilyen éppen a Sátorlajaújhely felé kivezető út környékén található. Éppen ennek a kihasználására szerelt fel egy kis szélkereket az itt található kisgépszervíz tulajdonosa. MMM-nek: az úthálózattal és az állami támogatással egyetértek, bár ez utóbbiból adtunk már éppen eleget a multiknak, amiből azt sajnálok a legjobban, ami a kereskedelmi cégeknél landolt.
Madár (vendég) [2010.03.23., 17:41][válaszolok] #11
Miért nem láttunk nyílt levelet a cukorgyár ügyével kapcsolatban? Miért kell még mindig ezt az erőmű dolgot erőltetni? Ezer helyen, ezer cikkben és tanulmányban kimutatták már, hogy káros és munkahelyet sem teremt. Azzal meg minden agymosott és még észnél lévő választópolgár tisztában van, hogy RONDA! És igenis rontja a látképet. Építsék Hujber kertjébe! Aztán csengjen már le...
Hádám [2010.03.23., 19:43][válaszolok] #12
Ha emlékeim nem csalnak pár éve jött volna egy beruházó is, aki éppen szélerőmű alkatrészeket gyártó üzemet akart létesíteni... akkor azt harsogták 1 forintért telket is kap erre a célra! Nem tudom mi lett ezzel az üggyel, de ne nagyon lehetett hallani róla egy idő után
Sármásy Marianna [2010.03.23., 19:46][válaszolok] #13
Kedves Egy szerencsi!

Igen, jól tudja, un. szélcsatornákba telepítik a szélturbinákat. Hol van szélcsatorna? Egyszerű: ott ahol a legnagyobb hófúvás szokott lenni. Pl. éppen a 37-es út mentén a Bekecs, Taktaharkány elágazások között, majd a Hernád völgyében.

Madár hozzászólóval is tökéletesen egyet értek. Hozzátenném, már 4 éve ez a téma, ha tényleg annyira jó lenne, már régen készen állna. Nehogy azt mondják, néhány száz tüntető miatt szakadt meg az építkezés.
Jut eszembe, 2006-ban olvastam a kormányprogramban: 2011-re tervezték akkor a 37-es út - nem, nem négy sávosítását, nem szélesítését - aszfaltozását. Eddig tartják a tervet, olyan már, mint a legkiválóbb ementáli. Már csak újabb kamionok hiányoznak.:(
Szélcsend (vendég) [2010.03.24., 17:47][válaszolok] #14
Mire megépül,a szél is megáll.
Összes hozzászólás: 14 db (10 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.