Hírek
Kész átverés Szerencsen a szalmaerőmű miatt? + képek + sajtóközlemény
Dátum: 2010.01.30., 03:44Megtekintve: 4830Értékelés: 1.00

Január elsején be kellett volna indulnia a szerencsi szalmaerőműnek, azonban ez nem történt meg. Rónavölgyi Endréné, MSZP-s polgármester és holdudvara folyamatosan félrevezeti a lakosságot, hitegeti az embereket, holott vagy pénz nincs az építkezésre, vagy a befektetők ijedtek meg a lehetséges következményektől – hangoztatta pénteken Koncz Ferenc, fideszes önkormányzati képviselő, a Borsod megyei közgyűlés alelnöke a városban megtartott sajtótájékoztatóján. A polgármester cáfol, kampányfogásnak nevezi az alelnök szavait és cselekedeteit a szalmaerőművel kapcsolatban.
Az, ami a BHD Hőerőmű Zrt. körül zajlik, az nem más, mint egy politikai lufi. Koncz Ferenc szerint a szerencsi polgármester manipulálni próbálja a lakosságot mondván: ezzel a beruházással pótolhatják azt a munkaerő-leépülést, amit a helyi cukorgyár bezárása, földig rombolása okozott. Felhívta a figyelmet, alighanem az építkezésre szánt pénz fogyott el, ráadásul a világörökség részét képező tokaj-hegyaljai borvidék nimbuszát rontja. Koncz Ferenc elmondta, ellenállásuk a hőerőművel kapcsolatban nem a Fidesz politikai kampányának része, hanem tiltakozás a szocialista hazugságok ellen. Arra szólította fel a városvezetést, hogy hozzák végre nyilvánosságra a befektetők nevét, akik közül a japánok már két évvel ezelőtt kiszálltak. Ellenállásuk demonstrálásának céljából egy szalmabálát gyújtottak meg a szalmaerőmű helyén, ahol mindössze egy havas domb látszik.

Egy ilyen, 25 megawatt teljesítményű erőmű működtetéséhez Európában elég 30-35 ember, de Rónavölgyi Endréné nyilatkozataiban azt állítja, hogy több százan kaphatnak itt munkát. Az általa közzétett komolytalan sajtómegjelenések ártanak Szerencsnek térségi és országos szinten egyaránt – hangsúlyozta a fideszes politikus –, a beruházás ugyanis semmiképp sem tudja helyettesíteni a cukorgyár leállítása által okozott munkanélküliségi aránynövekedést. A cukorgyárban csaknem négyszáz ember dolgozott, míg a szalmaerőműben legfeljebb harminc ember kaphat munkát.

Véleményünk szerint a befektető BHD Hőerőmű Zrt.-nek nincs anyagi háttere az erőmű megépítéséhez – tette hozzá Koncz Ferenc –, hiszen a külföldi szakmai és pénzügyi befektetők még 2008. évben kihátráltak a Hujber Ottó, a korábbi szocialista nagyvállalkozó nevével fémjelzett beruházás mögül. A Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) korábban ugyan fontolóra vette a beruházás finanszírozását, azonban nem hozott a beruházás szempontjából kedvező döntést. Vagyis az állami tulajdonú és irányítású vállalat sem támogatja az erőmű építését. Azt gondoljuk, ez jelzésértékű döntésnek tekinthető az állam és a kormány részéről – fogalmazott Koncz.

A MVM több szempontból is megvizsgálta a szalmatüzelésű erőmű ügyét, azzal kapcsolatban több szakértői anyagot készíttetett, s többek között a beruházás teljesen elhibázott kommunikációs stratégiája miatt nem vállalta sem a pénzügyi, sem a kommunikációs kockázatot. „Elvárjuk a beruházótól és az őt feltételek nélkül támogató polgármestertől, hogy nevezzék meg a beruházást finanszírozni szándékozó befektetőket, már ha egyáltalán vannak ilyenek” – figyelmezett Koncz Ferenc.

Amíg a BHD Hőerőmű Zrt. és Hujber Ottó nagyvállalkozó nem tud 40 milliárd forintos, biztos finanszírozási hátteret felmutatni a korábban jóindulatúan beruházásnak helyet biztosító szerencsi önkormányzatnak és a város félrevezetett lakosságának, addig feleslegesnek és elhibázottnak tart minden önkormányzati nyilatkozatot a városért felelősséget érző többség. Legyen az támogató, vagy elutasító, mindegy – mutatott rá a helyzetre Koncz Ferenc, aki ugyan fideszes parlamenti képviselő-jelölt, de a város önkormányzati grémiumának tagja és Szerencs lakója is. Mindazonáltal a fideszes politikus emlékeztetett: Hujber Ottó már belefáradt a küzdelembe, vagy ha mégsem, akkor ő már tudhat valamit arról, hogy nincs annyi pénz, amennyi az építkezéshez kell.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere pénteken délután közleményt adott ki az ellenzéki politikus szavainak cáfolataként, s azt írja: Koncz Ferenc a Fidesznek kampányol, s igyekszik megzavarni a város lakosságának nyugalmát. Újra hisztériakeltés kezdődött, amiért a városvezető a Borsod megyei közgyűlés alelnökét okolja. Rónavölgyiné úgy fogalmaz, a környezetvédelmi hatástanulmányok körül nincs semmilyen probléma, az erőművet megépítik. Persze nem lesz akkora, amekkorára tervezték, ám ezt a fejlesztést nem engedik kútba esni.

Forrás: MNO (további képek a lapon!)



SAJTÓKÖZLEMÉNY

A BHD Hőerőmű ZRt. szerencsi befektetési terveivel kapcsolatban

Alulírottak, Szerencs Város Önkormányzati képviselői a BHD Hőerőmű ZRt. „Első Szerencsi Szalmatüzelésű Hőerőmű” beruházási tervével kapcsolatban az alábbi sajtóközleményt adjuk közre.

1. Véleményünk szerint a befektető BHD Hőerőmű ZRt-nek nincs anyagi háttere az erőmű megépítéséhez, hiszen a külföldi szakmai és pénzügyi befektetők még 2008. évben kihátráltak a Hujber Ottó – korábbi szocialista nagyvállalkozó – nevével fémjelzett beruházás mögül.

2. A Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) korábban ugyan fontolóra vette a beruházás finanszírozását, azonban nem hozott a beruházás szempontjából kedvező döntést. Vagyis az állami tulajdonú és irányítású vállalat sem támogatja az erőmű építését. Azt gondoljuk ez jelzésértékű döntésnek tekinthető az állam és a kormány részéről.

3. A MVM – információink szerint – több szempontból is megvizsgálta a szalmatüzelésű erőmű ügyét, azzal kapcsolatban több szakértői anyagot készíttetett, s többek között a beruházás teljesen elhibázott kommunikációs stratégiája miatt nem vállalta sem a pénzügyi, sem a kommunikációs kockázatot.

4. Elvárjuk a beruházótól és az őt feltételek nélkül támogató polgármestertől, hogy nevezzék meg a beruházást finanszírozni szándékozó befektetőket, már ha egyáltalán vannak ilyenek.

5. Amíg a BHD Hőerőmű Zrt. és Hujber Ottó nagyvállalkozó nem tud 40 milliárd forintos, biztos finanszírozási hátteret felmutatni a – korábban jóindulatúan – beruházásnak helyet biztosító Szerencs Város Önkormányzatának és a város félrevezetett lakosságának, addig feleslegesnek és elhibázottnak tartunk minden önkormányzati Nyilatkozatot – legyen az támogató, vagy elutasító.

6. Emlékezhetünk, hogy az elmúlt években, a szalmatüzelésű erőmű beruházással kapcsolatban, számtalan esetben szerepelt városunk az országos médiában. Sajnálatos, hogy mindegyik esetben negatív hírről volt szó, gondoljunk a polgármester szerencsétlen nyilatkozataira, a városi köztisztviselők jogellenes szerepvállalására, vagy a Köztársasági Elnök és a Jövő Nemzedéke Ombudsman „kioktatására”.

7. Szerencs Város Önkormányzata 2010. január 28-i képviselőtestületi ülésén – véleményünk szerint a Szervezeti és Működési Szabályzattal ellentétes módon – Rónavölgyi Endréné polgármester kierőszakolta egy kidolgozatlan, hevenyészve összeállított Nyilatkozat elfogadását az Önkormányzati többségnél, melyet alulírottak helytelenítünk. A Nyilatkozat ugyanis nem tartalmazza az erőmű beruházás alapvető műszaki mutatóit, helyszínét és a beszállítás módját sem.

8. A BHD beruházása körüli ügy kísértetiesen emlékeztet egy korábban az USA-ból hazatelepült vállalkozó és a részére eladott 13 hektáros beépítetlen terület (Vörösmarty dél) ügyéhez, mely – emlékezhetünk – több éves pereskedésbe sodorta az önkormányzatot. Az említett korábbi vállalkozó is megkapta a területet és az elvi hozzájárulásokat, azonban a pénz nem érkezett meg és a beruházások sem kezdődtek el.

9. Alulírottak tiltakoznak a városunkkal kapcsolatos újabb negatív hatású hírkeltés miatt. A BHD Hőerőmű ZRt-től, a város polgármesterétől és az őt támogató önkormányzati képviselőktől az eddigieknél megfontoltabb, Szerencs érdekeit szem előtt tartó, és a város egykori jó híréhez méltó viselkedést és nyilatkozatokat várunk el.


Szerencs, 2010. január 29.

Koncz Ferenc dr. Korondi Klára sk. dr. Egeli Zsolt
dr. Takács István Vissi Ferenc Hidegkuti Ákos
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2010.01.30., 09:16][válaszolok] #1
Ezért tart itt az ország,
Névtelen (vendég) [2010.01.30., 11:25][válaszolok] #2
Hujber úrnak és a helyi, feltételek nélküli támogatóinak be kellene már látniuk,no és nyilvánosan elismerniük, hogy nincs pénzük (beruházójuk) az erőmű megépítéséhez. Nem csak a szerencsihez nincs pénz, de a másik tervezett kilenc sem épül! Hogyan is lenne, mikor pökhendi, arrogáns viselkedésükkel és nyilatkozataikkal arról tettek tanúbizonyságot, hogy semmiféle komprimisszumra nem hajlandóak. A hatalom arroganciája elvakította őket. Bárki tett építő, segítő, előremutató felvetést kritikusnak tűnő formában, máris vádolni, uszítani kezdtek ellene, megpróbálták lejáratni. Csakhogy mézzel lehet legyet fogni, nem pedig ecettel! Meg sem próbáltak normálisan, egyenrangú módon kommunikálni a kétkedőkkel, vagy észérvekre észérvekkel válaszolni. Nem tudták és még bizonyára most sem tudják, hogy az energetikai beruházások (mert ez az a javából!) a legkényesebb ügyek kommunikációs szempontból, no nem csak nálunk, hanem bárhol a fejlett világban. Véleményem szerint a tevezés (főleg a teljesítmény meghatározás és pontos helyszínkijelölés)időszakában a borászokat, környezetvédőket, a természeti környezetükért aggódó egyesületeket ÖNKÉNT bevonva elérhették volna céljukat, egy energetikai célú, széndioxid-semleges beruházás megvalósulását Szerencs határában.
KA
Pizsama (vendég) [2010.01.30., 12:13][válaszolok] #3
Eddig én tévhitben éltem, naivan azt hittem, hogy a borászoknak nem tetszik az erőmű, erre most kiderül, hogy kik is a valódi ellenzők. Nincs már szó környezetvédelemről, utakról, tájképről. Most az a legnagyobb gond, hogy nem tudják, ki fogja finanszírozni a beruházást. Remélem soha nem is tudják meg (nincs is semmi közük hozzá) éppen elég pénzügyi befektetőt riasztottak el már eddig is.
Névtelen (vendég) [2010.01.31., 13:35][válaszolok] #4
Pizsama menj aludni.K.A írása tetszik.
Pizsama (vendég) [2010.01.31., 19:12][válaszolok] #5
Mit is látunk a képen? Öt magát környezetvédőnek mondó (de elveiben nem egészen tökéletes) embert, akik szándékosan és feleslegesen szennyezik a környezetet a más portáján. Ha én tüzet gyújtok a szomszédom portáján, az minimum garázdaság! Ennyit a törvények tiszteletéről. Tudom, majd a jogászaink megvédenek, "oszt jónapot". Kérdés, minket ki véd meg ezektől az emberektől? a megoldás a kezünkben van. Nem szavazunk Rájuk. Egyébként nem vagyok álmos.
Névtelen (vendég) [2010.01.31., 20:22][válaszolok] #6
ez a tűz a képen nem környezetszennyező? Szerintem ha egy ember talál stabil munkahelyet itt már az is előrelépés nem hogy harminc.Normális fizetésért,nem éhbérért!
Pizsama (vendég) [2010.01.31., 20:37][válaszolok] #7
KA hozzászólása valóban jó, annyi baja van, hogy nem igaz. A borászok (egy része) soha nem mondta, hogy elfogad bármilyen erőművet is. Ez kiviláglik a legfrissebb nyilatkozatukból is. Nem fogadják el a 25 MW-os teljesítményt sem. Az csak egyes emberek (nem borászok) mondják, hogy ha a város másik végén lenne egy kisebb erőmű, azt TALÁN a borászok is elfogadnák. Biztosíték semmi nincs rá.
Az sem igaz, hogy a BHD nem tett engedményeket, 5 méterrel lesűllyeszti az épületeket, első lépcsőben csak fele teljesítményt épít. A másik oldal csak hajtogatja az eredeti álláspontját.
S (vendég) [2010.01.31., 20:54][válaszolok] #8
Más a politika, és más a beruházás! Természetesen el kell ítélni a nyilvánvalóan megvalósíthatatlan foglakoztatási lehetőségeket kínáló beruházókat. De én úgy érzem, hogy a beruházóknak is lehetnek elvárásai. A minimális követelmény az, hogy a befektetett pénzük megtérüljön, esetleg még tisztességes nyereség is legyen. Ha ez egybecseng azzal, hogy foglalkoztatást, megélhetést biztosít a munkavállalóknak nincs ebben semmi kivetnivaló. Az MVM-ről mint lehetséges beruházóról annyit, hogy megnéztem a honlapjukat, majd mindegyik vezető MSZP körökből való. Na ezektől ne várjunk segítséget. (már ha a saját párttársuknak sem segítenek) Annyi bizonyos, hogy szükség van nem foszcilis alapú úgynevezett megújuló energiára! Hogy ez térségünkben a szalma elégetése útján fog megvalósulni, biztosan nem úgy hogy 5 ember eléget 2 szalmabálát. Lehet ez vészjelzés, de ezzel még a beruházókat nem nyerik meg! Ha ez olyan jelzés, hogy mint politikusok támogatják a tisztességes beruházókat, akkor nincs semmi baj. Akinek van pénze nyugodtan beruházhat a térségben,és remélem lesz olyan aki megérti ezt.
MMM (vendég) [2010.02.01., 08:34][válaszolok] #9
KA, szép volt.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 09:11][válaszolok] #10
Szerintem kérjünk legalább 80, vagy inkább 100 milliárdról „finanszírozási hátteret”, nem baj, ha a 40 milliárd az 50 MW teljesítményű erőműre vonatkozott volna,nem pedig a megépülő 25 MW-osra.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 11:06][válaszolok] #11
Ha én egy újabb vállalkozást indítanék, vagy beruházást terveznék mélységesen felháborítana, ha az önkormányzat (ahelyett,h örülne) kutakodni kezdene a zsebemben, honnan van a megvalósításhoz pénzem, vagy fel akarná velem táratni a "finanszírozási hátterem'. Beszélgettünk erről a hétvégén más vállalkozókkal is, akik érdekes módon pártszimpátiájuktól független módon valamiért lényegében ugyanezt a nézetet osztják.
Pizsama (vendég) [2010.02.01., 12:03][válaszolok] #12
Mielőtt félreértés adódna a dologból- nem az Önkormányzat kutakodik a beruházó zsebében, csak a Képviselő Testület Összefogás Szerencsért név alatt futó kvázi Fideszes 6 tagja.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 18:02][válaszolok] #13
Láttam Hujber Úr tv nyilatkozatát : határozottan állította, hogy azért tiltakoznak a szőlősgazdák az erőmű építése elen, mert tartanak attól, hogy az erőmű elszippantja a munkaerőt és nem lesz, aki a szőlőjüket művelje. Véleményem szerint Hujber úr téved : az a hegyaljai szőlősgazda, aki az őseitől örökölte földjét-szőlőjét-pincéjét felszereléssel együtt, ebben a "miliőben" élt és él a mai napig is, az semmilyen más munkáért, de főleg nem egy erőműért ne fogja otthagyni a földjét; az a hegyaljai napszámos, aki ért a metszéshez, és csak ahhoz ért, az nem fog elmenni erőműbe dolgozni.
Egy hozzászólótól olvastam, hogy bár sokan kihátráltak az erőmű építésének finanszírozásából, Hujber úr mégis optimista, azt olvastam tőle, hogy saját erőből és kicsi hitelből, de felépíti a szalmaégetőt(?). elgondolkodtam, honnan van ennyi pénze Hujber úrnak.
Szeretem a természetről szóló tudosításokat, dokumentumfilmeket, gyakran látni a televízióban, hogyan védik,óvják a természeti kincseiket a lakosok. A mi kincsünk a tokaj-hegyaljai borvidék, ami a világörökség része is. Gondolom, ezt nem véletlenül kaptuk. Ezt senki nem veheti el tőlünk.
Szintén egy hozzászólótól olvastam, hogy Hujber úr sok-sok erőmű építését tervezte-tervezi, de sehol nem épült meg még egy sem. Gondolom, ez nem véletlen.
Láttam már több civil tiltakozó akciót lokátorok, stb építése ellen. Én úgy érzem, a hegyaljai emberek is mindenre képesek az életterük megmentéséért.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 20:34][válaszolok] #14
Nagyon nehéz volt ma közlekedni Szerencsen. Az egy csíkban dolgozó hóeke szinte ellehetetlenítette egyik oldalról a másik oldalra való átjutást, a buszmegállókban a hóeke által oldalra tolt hótól alig lehetett a buszra felszállni. Sokat hallani-olvasni arról, hogy a közmunka és út a munkához program keretében sok-sok embernek adnak munkát. Miért nem lehetett reggelre járhatóvá tenni a járdákat, utakat ? Persze, tudom, egész nap esett, éjszaka is esett, de azt is tudom, hogy nagyon sok olyan program van a városban, ami miatt késő délután-este-éjszaka is dolgozni kell az embereknek. A mindenki karácsonyán is késő estig dolgoztak az emberek, szilveszterkor éjszaka sütöttek, főztek,majd pakoltak, nyáron hajnalban már virágot ültetnek, locsolnak, hogy a Szerencsen átkelők ( de jobbára csak a 37-es főúton áthaladók nyomvonalán ) gyönyörködhessenek a virágtengerben. A hó eltakarítását is jó lett volna megoldani.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 20:40][válaszolok] #15
Kíváncsi lennék arra a szőllősgazdára aki a minimálbértől többet fizet a dolgozóinak, lehet hogy még annyit se de neki tele van a zsebe,és nem érdekli a többi itt élő ember sorsa.
Névtelen (vendég) [2010.02.01., 21:45][válaszolok] #16
Mire is kíváncsi ?
Ön azt gondolja, hogy az erőmű dolgozói többet keresnének a minimálbérnél?
Ön szeretné #15 hozzászóló, ha megépülne Szerencsen az erőmű?
Olvastam, hogy a köztudottan nem legtisztább, legzöldebb , tiszta levegőjű Budapest pályázik az Európa zöld fővárosa cím elnyeréséért, Ön pedig erőművet építene a zempléni hegyekben, a Tisza-Bodrog találkozása közelében, a világhírű tokaji bort termelő földeken ? Ön aszú helyett szívesebben termelne szavannafüvet,ami pár év alatt tönkretenné a termőtalajt ? Úgy tudom, a Szerencsre tervezett erőmű nem foglalkoztatna többet 30 embernél, merthogy ennyi szükségeltetik a működéséhez. A tokaj-hegyaljai borvidék hány embernek ad munkát ? És ismét a cukárgyárnál kötöttünk ki, ott sokan dolgoztak évtizedek óta. Na , annak a megtartásáért nagyon-nagyon kellett volna lobbizni az illetékeseknek. A cukorgyár lebontása nagy fájdalma a szerencsi és környékbeli embereknek, és a mai napig nem értik, hogyan kerülhetett erre sor. Vagy mégig értik ?
Névtelen (vendég) [2010.02.02., 06:37][válaszolok] #17
Nagyon érdekesnek tartom,hogy a tiltakozó "szőlősgazdák akiknek nagy része, még életében nem fogott kapát a kezébe,mert Budapesten tengeti szerény életét" miért nem tiltakozik a szőlőtáblák tövébe telepített bodrogkeresztúri szemétlerakó miatt ???
MMM (vendég) [2010.02.02., 09:00][válaszolok] #18
Kedves 15!

Látszik mennyire vagy képben. Tavaly szüretkor 3500Ft/nap volt a napibér a szedőknek. A zsákolók többet kaptak 4000/4500 körül. A minimális szaktudást igénylő munkák pl metszés vagy aszúzás szintén a 4000-es kategória volt. Ezen felül bélyeg a kiskönyvbe, hozni-vinni őket és van olyan borász (jó ezek főleg a kicsik), aki ezen felül még kioszt némi süteményt vagy bort napközben. Ezt szorozd meg havi 21 munkanappal! Akkor hol is tartunk a minimálbérhez képest?

Ettől függetlenül nem áll fenn a veszélye, hogy az erőmű egyetlen szőlőben dolgozó munkást is foglalkoztasson. Legjobb esetben is néhány targoncás meg éjjeliőr lesz a helyi munkanélküliek közül foglalkoztatva.
Névtelen (vendég) [2010.02.02., 15:43][válaszolok] #19
Vidékiek vagyunk, de nem hülyék. Mégha egyesek azt is szeretnék, hogy a választási kampány tiszteletére higyjük el, hogy az erőműben és a szalmát termelő gazdaságokban több száz új munkahely jön létre vagy az építkezésen 2000 ember fog dolgozni. Dr. Hetesi Zsolt világosan kifejti, hogy 20-30 embernél több dolgozót maga az erőmű nem foglalkoztathat, s ezek közül is a többség speciális szakképzettségű. Nagykálló mellett Szakolyban tavaly 1,5 éves kivitelezés után átadtak egy 20 megawattos biomassza erőművet japán és magyar befektető közreműködésével. A befektető pedig azért fontos, hogy vállalkozásai között nincs-e szemétégetőmű vagy éppen veszélyes hulladék megsemmisítő. Aligha állna arányban a Tokaj-hegyaljai borvidéken élő emberek életkilátásának romlásával egy szemétégetőmű által biztosított 20-30 munkahely. Azt pedig végképp nem értem, hogy a meglévő munkahelyek megvédésére, megtartására egyetlen forintot sem áldoz a szerencsi önkormányzat. Tudja valaki ennek az okát? Az erőműért pedig harcolni akarnak. Messziről jött ember azt mond, amit akar.
Névtelen (vendég) [2010.02.02., 17:52][válaszolok] #20
Mára sem változtak az útviszonyok Szerencsen, változatlanul nagyon nehéz volt közlekedni.
Azért találom ezt érdekesnek, mert a virágok locsolása mindig megtörtént. Persze érthető, így lehet elérni, hogy nyáron pl. budapesti átutazólevelet írjon a Szerencsi Hírekbe a világvárosokat megszégyenítő virágtengerről.
Honnan tudta az a budapesti lakos, hogy van Szerencsi Hírek ? Szerencséje, hogy nem akart a mellékútcákon átmenni, és nem látta a járdákat, ahol babakocsival lehetetlen közlekedni. A Kossuth tér tűrhető, azzal most nem kellene semmit tenni, rendezvény térre se nagy szükség van. Az utak és járdák állapota viszont nagyon sok helyen már nem tűr halasztást. Mi lesz ezekkel az utakkal, járdákkal a fagy után, vagy kisebb eső után, ha majd bokáig ér a csapadékvíz ?
Névtelen (vendég) [2010.02.03., 17:03][válaszolok] #21
Sok mindenről esett itt szó, nem kívánom megismételni azokat a témákat.
Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a munkahelyteremtést.
Mérnök, laboráns. Mutassanak nekem egy energetikai szakembert, aki éppen ide jönne, amikor az egész világon ez az egyik legkeresettebb műszaki szakember....

A következő példa, a szalma termesztők. Tehát, adott egy gazda, aki a földjén szalmát- energiafüvet termeszt. Van gépe a kaszáláshoz? Az erőmű kizárólag maghatározott méretű bálát, meghatározott szárítással ( nedvességtartalom ) vesz át. Minden gazda vesz ilyen - sok.sok milliós - új gépeket?

Szállítók, teherfuvarozók: Mennyi szalma fér egy kamionra? Hogy is állunk az üzemanyagárakkal? Ki nyeri el vajon a szállítást? Úgy gondolják, majd a magyar kis fuvarozók? A helyiek? Már nem hiszünk a meséknek.

Összefoglalva, vagy bérmunkába kiadja a termelő a szárítást, bálázást, szállítást, vagy több tízmillióért beruház.......

Gyanítom, azon földtulajdonosok, termelők, akiknek van több tízmilliójuk új beruházásra, nem arra fogják költeni, hogy 5-10 év alatt a termőföldje sivataggá váljék.
Sármásy Marianna
Névtelen (vendég) [2010.02.04., 12:57][válaszolok] #22
Egyre jobban érződik a kampány közelsége, ahol gátlástalan, a politikából jól megélő emberek hogyan próbálnak bennünket orrunknál fogva vezetni. Mindazok, akik mantraként ismételgetik hujber elvtárs (direkt kisbetűvel) mézesmadzagját a 140 közvetlenül foglalkoztatott emberről, s az erőmű hulladékhőjén létrehozandó virágkertészetről, mely legalább 40 embert fog foglalkoztatni - szégyellhetik magukat,miközben két kézzel tömik zsebüket megbízási díjakkal, tanácsadásokkal, még mindig hülyének néznek bennünket csak azért, hogy az ő kis hatalmuk továbbra is fennmaradhasson. Azok a parlamenti képviselők, akik nem jutnak be a következő parlamentbe, 2 azaz kettő napi országgyűlési ülésezés ellentételezésekét 11 havi tiszteletdíjat vehetnek fel az idén.
Ui.: Persze aki megnézi a polgármester vagyonnyilatkozatát, az még meg is fogja sajnálni. Valószínű ezért ragaszkodik annyira a hatalmához, mert soha ilyen szegény még nem volt.
Névtelen (vendég) [2010.02.10., 15:07][válaszolok] #23
193/2009. (IX.15.) Korm. rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről.

41. § Adat, tény, állapot igazolása stb.

197/2009. (IX.15) Korm. rendelet az ingatlan adataiban bekövetkezett változások igazolásáért, egyes hatósági bizonyítványok kiállításáért..... stb

Szerintem érdemes átolvasni az új Kormányrendeleteket is.
balsac (vendég) [2010.02.24., 09:47][válaszolok] #24
Akik kíváncsiak a mérnöki napidíjakra, azok megtekinthetik a mérnök napidjat a www.mmk.hu oldalon, MÉDI dijszabás cím alatt.
El lehet dönteni egyénileg, hogy olcsó, vagy drága.
Összes hozzászólás: 24 db (19 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.