Hírek
A magyarországi cukoriparra keserű esztendők várnak
Dátum: 2010.01.06., 17:55Megtekintve: 2783Értékelés: 5.00

Sikeres évet zárt tavaly a cukoripari reform után megmaradt egyetlen magyar cukoripari vállalat, a Magyar Cukor Zrt. Az üzem százötezer tonna cukrot gyártott 2009-ben, ez a hazai fogyasztás harmada, míg a kereslet kétharmada import. Egykor tizenkét cukorgyár működött sikeresen hazánkban, s ma is kielégíthetnék a hazai fogyasztást, csakhogy az uniós kvóta nem enged több termelést és előállítást. A leépítés ellenére is jól fizet a cukorrépa.
Minden bizonnyal a vártnál is sikeresebb volt tavaly a magyar cukoripar működése. Az európai reform után megmaradt egyetlen hazai cukorgyár, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. üzeme százötezer tonna cukrot gyártott. A gyár kapacitását ugyanis megnövelték, így a 2008-as négyszáznegyvenezer tonnával szemben tavaly hétszázharmincezer tonna répát dolgozott fel. A Magyar Cukor Zrt. állítja elő az unió által előírt hazai kvóta egészét.

„Háromszáz-háromszázhúszezer tonna cukor az éves magyarországi fogyasztás, így termelésünk a fogyasztás harmadának felel meg. A többi import, elsősorban az európai közösségen belüli, de sok cukor érkezik vámmentesen az unión kívüli, balkáni országokból. Harmadik országból csak finomítást igénylő nyers cukor jön” – mondta lapunknak Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. elnök-vezérigazgatója. Cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint teljes egészében megszűnt a magyar cukoripar. Ismertette: 2008-ban félmilliárd forintot költöttek a kaposvári cukorgyár kampányának előkészítésére, s a gyár mintegy százhatvan embert foglalkoztat, a kampányidőszakban pedig további száz dolgozónak ad munkát.

Az alapanyag-feldolgozás folyamatos, amelyre az elmúlt tíz évben nem volt példa. „Az elmúlt időszakban hétezer-kétszáz tonnáról nyolcezer tonnára bővült a napi cukorrépa-feldolgozó kapacitás, de nem csak a feldolgozott répa mennyiségében, hanem a cukorraktározásban is kimagasló eredményeket értünk el. Egy nap alatt ezerkétszáz tonna cukrot tároltak be a raktárba” – mondta el Fischer Béla. Kiemelte, hogy az Európában egyedülálló biogáz-berendezés üzembe állításával ráadásul növelték a gyár energiahatékonyságát, így az üzem a kedvezőtlen piaci körülmények között is talpon tudott maradni.

Nehezítette a helyzetet, hogy az időjárás nem igazán kedvezett a cukorrépának. A termésátlag több mint ötven tonna lett hektáronként, s ez nem éppen kiemelkedő. A kevesebb mennyiséget ugyanakkor ellensúlyozta az átlagosnál magasabb, tizenhét százalékos cukortartalom, így kevesebb cukorrépából is sikerült kinyerni a teljes kvótamennyiséget. A kaposvári gyárba 2008-ban tizenháromezer-ötszáz hektárról érkezett cukorrépa feldolgozásra.

„Magyarország korábban előállította saját szükségleteit, sőt cukorexportőr is volt, de akkor még tizenkét cukorgyár működött hazánkban, és a kvóta sem befolyásolta a termelést. Uniós csatlakozásunkkor még négyszázezer tonna volt a kvótánk, de a cukorreform ezt jelentősen csökkentette – magyarázta Fischer Béla. – A cukorgyárak mellett a kisebb termelők is kivonultak a piacról, s ehhez kompenzációt adott az unió. Az elmúlt években harmincöt százalékos árcsökkenés történt, így a kereskedelmi ár és a felvásárlási ár között jelentős a differencia. Összességében azonban jövedelmező volt két éve a cukorrépa-termelés. A tonnánkénti héteurós uniós, és a négyeurós nemzeti támogatás, illetve az intézményes cukorrépaár jó üzleti lehetőséget ad a termelőknek. Ma megéri cukorrépát termelni. A gépi eszközök és technológiai igények ugyanakkor egyáltalán nem olcsók. Nem véletlenül nevezték régen a cukoripart a mezőgazdaság nehéziparának.”

A magyar cukorgyártás további fennmaradásához elengedhetetlen a cukorrépa-termelés jogi és támogatási feltételeinek véglegesítése, mert – és nem csak Fischer Béla szerint – a huszonnegyedik órában vagyunk, a további késlekedés végérvényesen elbizonytalaníthatja a szereplőket. Sürgető az állami szabályozás is, mert a szállítási jogok kérdése sem rendezett, ez pedig elbizonytalaníthatja a termelőket a szállítási szerződések megkötése előtt. Az elnök-vezérigazgató bízik abban, hogy ezek a gondok viszonylag gyorsan megoldódhatnak, s a vállalat már meg is kezdte az évi együttműködésre vonatkozó konzultációt a termelőkkel. A Magyar Cukor Zrt.-nél okkal remélik, hogy a tavalyihoz hasonló mennyiségű cukorrépa beszállítására tudnak szerződést kötni az idén is.

Szarvas Szilveszter

Forrás: Magyar Hírlap

(Köszönjük olvasónknak, hogy hozzászólásában felhívta figyelmünket erre a cikkre!)
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2010.01.07., 12:59][válaszolok] #1
No igen, van olyan magyar cukorgyár, amelyet nem zártak be az MSZP országlása alatt! Jellemző, hogy Szerencset MSZP-s figurák "képviselik" a parlamentben és kormánykörökben, valamint a város polgármestere is MSZP-s. Így itt, Szerencsen "újabb sikertörténetként" bemutatott módon zajlik a a cukorgyár rombolása. No de van helyette Cukoprgyári emlékparkunk, hogy legyen mit átadni, leleplezni, s újabb alkalom a médiában szerepelni!!! Ez igen elvtársak!
Igen! Megcsinálták!
Névtelen (vendég) [2010.01.07., 16:14][válaszolok] #2
Ezt a keserű pirulát már le kell nyelni , csak el ne felejtsék az emberek , kik az igazi felelősei a sikertörténetnek .
Ez azaz év , amikor példásan meg lehet büntetni az MSZP-s hordát ,mondjuk ,ha mind a két pozícióját elveszti a polgármesterasszony , na azt megnézném , melyik iskolába látnák szívesen , mint kollega ?
Névtelen (vendég) [2010.01.08., 08:09][válaszolok] #3
Városunk első asszonya egy havi polgármesteri fizetését vette át a kistérségben, munkaidejében végzett tevékenységéért, miközben a kistérség egyik kitüntetését 2010-re lefújták, mondván nincs rá pénzügyi fedezet. A másik két polgármester jutalmával együtt ezek a járulékok kb. 2,0 mFt-ba kerülnek az adófizetőknek. EGyébként is jeles évfordulóhoz közeledünk, Tállya "független" polgármesterének az APEH ellenőrök megvesztegetéséért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése márciusban jár le. Ezzel a politikai elittel egy ország nem juthat máshová, csak ahol most van, no és persze még néhány centivel lejjebb. A számlát viszont mindnyájan fizetjük, még a nyugdíjasok is.
Névtelen (vendég) [2010.01.08., 11:27][válaszolok] #4
A 3-as hozzászólóhoz csatlakozva érdekelne, milyen címen kaptak "jutalmat" a polgármesterek, hiszen ha jól tudom, mivel nem alkalmazottai a társulásnak, ilyen címen nem vehetnek fel pénzt?! Vagy megbízási szerződést kötöttek velük? Ha igen, milyen munka elvégzésére? Valamilyen "szakértői" tevékenységet honorált így a 18 település közül jelenlévő alig határozatképes polgármesterek "közössége"? Kíváncsi lennék, hogy magánemberként is kiállnának-e szavazatuk mellett? Azt is jó lenne tudni, a társulás valódi alkalmazottai, akik a székhelyen illetve a településeken dolgoznak (több mint 50 fő) részesültek-e anyagi elismerésben egész éves munkájukért? Az is érdekelnem, a "jutalmazott" polgármesterek a saját településük önkormányzatától kaptak-e év végi jutalmat? Onnan, ahol kaphatnának, mert minden bizonnyal igen jól végzik a munkájukat?! Kérdés továbbá, hogy a kistérségi társulások államtól kapott meglehetősen szigorú támogatása fordítható-e "jutalmazásra"? Egyébként pedig, drága barátaim, erkölcsileg és morálisan minden rendben van? Akkor is, ha jogilag igen?

Jó lenne ezekre a kérdésekre végre igaz válaszokat kapni!
Lokálpatriot (vendég) [2010.01.18., 03:14][válaszolok] #5
Csak be kell írnia gugliba: "az EU cukorrépa termelése" és bele kell olvasgatni ! Rögtön kiderül, hogy ebben az ágazatban is ugyanúgy vették el a magyarság jövőjét, mint a többiben. A fischer-félék qrva nagyot kaszáltak a gyár bezárásokon, nálunk meg kezdett összemenni a kenyéradag.
A cukor ára nem csökkent (30 % feletti árcsökkenéssel etette az EU a fogyasztókat).
A mi szoci és libsi politikusaink elégedetten nyugtázhatták egy újabb iparág lenullázását.
Ez történt Szerencsen is dióhéjban! Erre kell emlékeznimajd, ha üt az igazság órája.
Névtelen (vendég) [2010.01.27., 20:09][válaszolok] #6
És a Fideszes elvtársak mit csinálnak?Minden beruházást elleneznek!Volt kommunisták vannak náluk is bőven!
Összes hozzászólás: 6 db (6 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.