Hírek
Már nemcsak gyermekeink jövője van veszélyben
Dátum: 2009.06.03., 00:20Megtekintve: 2078Értékelés: 4.00

Boldog évek voltak, amikor a szerencsieknek még volt munkahelyük, mikor a városnak alig voltak tartozásai, s az emberek elmondhatták: „ÉLÜNK!". Manapság alig van munkahely, az önkormányzat nyakig ül az adósságban, s a lakosság érzi: „ÉPPENHOGY CSAK ÉLÜNK!" A helyzet ez elmúlt években folyamatosan romlott, nem véletlen, hogy a városvezetés kötvényt adott ki egymilliárd (1000 millió) forint értékben, svájci frank alapon.
Ráadásul másfél év alatt csaknem a teljes összeg el is illant. De hogy alakulhattak ilyen rosszul a dolgok?

A jelenlegi városvezetés 240 millió forintos hitelállománnyal vette át az irányítást 2002-ben Magda Gábortól. Ettől az időponttól számítva minden évben - átlagosan - százmillió forinttal nőtt az adósság az önkormányzati többség döntéseinek eredményeként. 2007-ben a 240 milliós deficit már 740 millióra nőtt. Utolsó menekülési lehetőségként, 2007. nyarán került kibocsátásra a kötvény, a korábbi hitelek kiváltása miatt. Magyarán a hitelek átütemezése, a törlesztések elodázása történt meg. A városvezetés észjárására jellemző, hogy látva a szocialista párt leáldozását, a visszafizetés megkezdésének időpontját egészen 2010. őszére tolta ki. Eszünkbe juthat XV. Lajos francia király híres mondása: „Utánam a vízözön.", s rögtön az uralkodó egy másik gondolata: „Nem szeretnék az utódom lenni."

Emlékezzünk vissza a tavalyi közmeghallgatásra: elhangzott a prezentáció során, hogy az 1000 millió forintból már csak 180 millió maradt, ennyit nem „sikerült" elkölteni. A korrektség megkívánja, hogy megemlítsük a város vagyonának jelentős gyarapodását, amihez a kötvényből származó pénz egy részét felhasználták pályázatok önrészeként. Mennyivel szegényebb lenne most Szerencs az ikertornyok,... akarom mondani a Világörökségi kapuzat nélkül! Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a kötvény mellett már újból, számos egyéb kötelezettség is terheli az önkormányzat gazdálkodását!

De térjünk vissza a kötvényhez. Mint fentebb már említésre került, svájci frank alapú kötvényről van szó, ami 2007-ben volt 1000 millió forint értékű. Akinek van svájci frank alapú hitele, az a bőrén érzi, hogy az árfolyamváltozások miatt mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek. Akinek nincs, az meg hallja-látja a híradásokban. Summázva - a 2007-ben 1000 milliós hitel most cirka 1200 millió körül mozog, persze a kamatok nélkül, merthogy azt is kell utána fizetni. Tehát - megint csak a jelenlegi városvezetés észjárására rávilágítva - ebben a választási ciklusban szórhatják a pénzt „szakértőkre" és a sleppre, mivel ők egy fikarcnyit sem fizetnek ebből vissza. Majdcsak megkezdi „valaki" a 20 év tartamú törlesztést 2010-től, a következő önkormányzati ciklusban! Mi magyarok erre a következő szófordulatot használhatjuk: Elzálogosították gyermekeink jövőjét.

Egyes mérvadó gazdasági elemzők szerint a visszafizetési kötelezettség a 2500 millió forintot is elérheti a futamidő végéig. Ennek fényében nem csak az a kérdés, milyen jövője lesz gyermekeinknek, hanem, hogy mi vár unokáinkra?! S a végére engedjenek meg egy utolsó idézetet XV. Lajostól: „Aki utánam jön, tegye be az ajtót!"

dr. Takács István, Hidegkúti Ákos önkormányzati képviselők

(Megjelent a Zempléni Kapu májusi számában, utánközlés a kiadó engedélyével.)

Mint ahogy egyik kedves Olvasónk is felhívta rá figyelmünket, "a másik oldal" gondozásában megjelent a Zempléni Kapu ellenkiadványa, a Javítókulcs a Zempléni Kapuhoz. A név nélkül jegyzett cikkeket tartalmazó lap tételesen válaszol a Zempléni Kapu írásaira, ezért szerettük volna - a kiegyensúlyozottabb tájékoztatás és vita érdekében - az ebben szereplő cikkeket is változatlan, de véleményezhető formában megjelentetni. Elektronikus levélben megkerestük tehát az egyik, kiadványt jegyző politikust, ám sajnos azt a választ kaptuk (indoklás nélkül), hogy az utánközléshez nem járulnak hozzá.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Keresztapa (vendég) [2009.06.03., 16:04][válaszolok] #1
Szép dolog ha az örökhagyó szülők és egyéb ősök (pl. önkormányzat)rendezett portát, vagy egyéb értéktátgyat (pl.várost) hagynak örököseikre, utódaikra (pl. a következő önkormányzatra). A probléma akkor jelentkezhet, amikor az utódok ráébrednek, hogy az örökölt értek jelzáloggal, bankhitellel és egyéb adóságokkal terhelt. No de sebaj! Az örökösök majd törlesztik a kölcsönöket (valójában: végre kifizeti valaki az örökölt vagyontárgyak ellenértékét), ha lesz miből. Ez már viszont igazi kemény dió, amibe beletörhet a fogunk. Miből fogják utódaink visszafizetni a milliárdos tételeket, ha nincsenek munkahelyek,és számottevő - termelő üzemektől származó -adóbevételek? Merthogy, ugye a városban nem látni (nem dolgoztak ki) reálisan megvalósítható koncepciót, sem a munkahelyteremtésre, sem a lakosság megtartására. Nem megkérdőjelezni akarom a jelenlegi városvezetés jószándékát, viszont a szakértelemmel, a felelős gondolkodással és a rendszerszemlélettel komoly gondjai vannak a jelenlegi döntéshozóknak - s ez korábban más ügyeket illetően is egyértelnművé vált. Óriási hibákat követnek el a mai városvezetők, ami elviselhetetlen terhet ró majd a következő generációra. Ez - kimondom véleményem - felelőtlen hozzáállás, akárcsak az ország jelenlegi vezetőinek, fentiekhez teljesen hasonlatos "gondolkodásmódja".
Keresztapa (vendég) [2009.06.03., 16:24][válaszolok] #2
Csak most látom a keretes szerkesztői megjegyzést a Javítókulcs-al kapcsolatban! Jómagam mindkét kiadványt (Zemplénin Kapu és Javítókulcs)megkaptam postaládámba és el is olvastam őket! Míg a Zempléni Kapu egy erősen kritikus, de mégis korrekt, a becsületsértéstől tartózkodó gondolatokat tett közzé, addig a tíz, hatalmat gyakorló önkormányzati képviselő a Javítókulcs-ban színvonaltalanul, gyalázkodó és becsületsértő módon próbál választ adni a jogos kritikákra. Csakhogy - a beköszöntőjükben leírtakkal szemben - nem a választ adják meg a jogos kritikákra, hanem a közellenséggé kikiáltott ellenzékieket próbálják lejáratni. A Javítókulcsot kiadó 10 önkormányzati képviselő közül jónéhány nyilvánvalóan elkötelezett polgármester asszony felé - gondolok itt a szocialistákra -, no de, hogy írhat alá ilyet pl. a gimnázium igazgatója, vagy a Kultúrális központ igazgatója? Mi kényszerítette őket ilyen színvonaltalan és alpári állásfoglalásra, mikor őket egyébként sem érte kritika a Zempléni Kapu-ban? Ki és mivel bírta rá őket az aláírásra? Meddig süllyedhet még városunk közélete?
Névtelen (vendég) [2009.06.04., 09:14][válaszolok] #3
Úristen! Ezt olvassa a t.c. Polg. Asszony? Nem dühes ezért? Mondjuk,akinek manapság szégyenérzte van,az éhenhal!
26 (vendég) [2009.06.04., 10:12][válaszolok] #4
olvastam a választ:a kötvény visszafizetése nem fog gomdot okozni! na igen megsarcoljuk a nyugdijasokat,még jobban megadoztatjuk a vállalkozókata multik kivéve ,mert ök jattoltak.Amnig ronavölgyiné lesz a "cigány vajda" addig neki biztositva lesz a böséges szavazat.ugy vagy igy de hatalmon fog maradni Sajnos!!!Na és persze ha jön a végrehajtás!??Kiknek a kezébe kerül potom pénzért a szerencsiek vagyona??Akkor a haveroknak szétosztott milliok visszakerülnek a kasszába?? !!de kedves cenzor ,nem értem ezt a feljelentösdit??Becsületsértés?Ami nincs azt nem tudjuk megsérteni!!
SONO IO (vendég) [2009.06.06., 17:39][válaszolok] #5
Érdekes,de nagyon feltűnő,hogy a" Javítókulcs" cikkeit egy-és ugyan az a személy írta,nem nehéz rájönni!Éppen ezért -én pl.nem lepődöm meg már azon,hogy kik vállalták a társszerzői aláírást.Bocskai Társaság?,MDF-es /hajdani/képviselő?Hová jutunk?Hol van az már?Üzenet:"A tisztesség hosszú távon megéri!"
Sólyom (vendég) [2009.06.08., 10:46][válaszolok] #6
Osztom Keresztapa véleményét. Egy nemzet sorsában, s ezzel egyidőben egy város történetében is akkor kezdődnek a gondok, amikor a kultúránkat, tudásvágyunkat ki- és elárulják. A politikusok teszik a "dolgukat", gyakran rosszul, helyenként jól, de az oktató-nevelő munkásoknak főleg a szakmájukkal kellene foglílkozniuk. Az utókor nemzedéke akkor kerül bajba, ha olyanok tanítják fiataljainkat, akik eladják magukat egy tál lencséért, vagy ami még rosszabb júdás-pénzéért. Sajnos a mai fiatalok nem a helyi oktatás jóvoltából, hanem a szülők pénztárcájának köszönhetően különórák révén jutnak be a felsőfokú intézményekbe. Inkább gimnáziumunk régi minőségi pedagógiai színvonalának visszaszerzésére kellene nagyobb hangsúlyt helyezni, mint a politikai pálfordulásra.
a lényeg (vendég) [2009.06.08., 15:42][válaszolok] #7
Hát ha erről a jav. kulcsról írják, h egy ember írta - lehet, ki tudja, de a Kaput szerintem tutira 1. Objektíven szemléljük: nem bántóbb a másik, mint az egyik. Olyan homokozó stílus volt az első is, második is. Én igen jól szórakoztam mindkettőn. Álsértődöttséget azok a hsz-ók mutatnak, akik vmerre elkötelezettek. GONDOLKODJUNK kedves szerencsiek. Ne legyünk szemellenzősek: mindkettő tele van igazsággal...
Összes hozzászólás: 7 db (6 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.