Hírek
Frissítve: Szerencs döntött: szabadulnának a világörökségi címtől + sajtóanyag
Dátum: 2008.12.14., 21:46Frissítve: 2008.12.15., 18:49Megtekintve: 4834Értékelés: 2.00Címkék: szerencs, világörökség, rónavölgyi_endréné

Szerencs önkormányzata úgy határozott, hogy nem kíván a jövőben a világörökségként nyilvántartott Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj területének része lenni - tájékoztatott Rónavölgyi Endréné (MSZP) polgármester pénteken.
Tekintettel arra, hogy a világörökségi címmel járó kötöttségek Szerencs városára és lakosaira aránytalanul nagy hátrányt jelentenek, kérik a döntésre jogosult szervektől - a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságától és a Magyar Köztársaság kormányától - Szerencs város közigazgatási területének a Tokaji Történelmi Borvidék kultúrtáj világörökségi területéből történő kivonását - közölte a polgármester.

A döntéssel a halmozottan hátrányos helyzetű térség fejlődését és a munkahelyteremtést akadályozó túlzott korlátokra kívánják felhívni a figyelmet - tette hozzá. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a tokaji borvidék 2002-ben kultúrtáj kategóriában kapta meg a világörökségi címet, a védelmet az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok eredeti formában történő megőrzése indokolta. Az azóta eltelt időszakban a várost elkerülték a befektetők, ipari fejlesztés nem történt, a rendszerváltás után a munkahelyek száma drasztikusan csökkent, új álláshelyek pedig nem létesültek - mutatott rá Rónavölgyi Endréné.

A döntés valójában segélykiáltás, ami a halmozottan hátrányos helyzetű térség fejlődését, a munkahelyteremtést akadályozó túlzott korlátokra hívja fel a figyelmet - tette hozzá. A szerencsi kistérségben 20 százalék feletti a munkanélküliség, az elmúlt másfél év eseményei pedig ráirányították a figyelmet a világörökséggel kapcsolatos szabályozás hiányosságaira - közölte a polgármester. Kiemelte: Borsod-Abaúj-Zemplén megye területrendezési terve Szerencsre és a környező településekre olyan természeti, táji, örökségvédelmi övezeti besorolásokat állapít meg, amelyek jelentősen korlátozzák a térség további fejlesztési lehetőségeit.

Az önkormányzat meggyőződése, hogy a térségben a települések fejlődését nem lehet csak a turizmusra, egyes mezőgazdasági ágazatokra, valamint a táj- illetve ökogazdálkodásra alapozni. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a lakosság megélhetését ezek az ágazatok önmagukban nem tudják biztosítani, ehhez a természeti környezethez illeszkedő, az emberek egészségét nem veszélyeztető ipar is szükséges. Mindezek miatt az önkormányzat kezdeményezte területének törlését a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszín pufferzónájából - tette hozzá a polgármester.

Az UNESCO listájára eddig nyolc magyar világörökségi helyszín került fel: Budapest Duna-parti látképe és a Budai Várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete, Hollókő ófalu és táj környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő tó és a Tokaji történelmi borvidék.

Forrás: mult-kor.hu (cím tőlünk)



A Szerencsi Válasz információi szerint az önkormányzati ülésen a szakadás mellett voksoltak az MSZP, az MDF valamint a Bocskai Társaság képviselői is, és csak a Fidesz képviselői mondtak nemet. A döntés egyébként is csak állásfoglalás, hiszen - ahogyan arról Soós Gábor, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának nemzetközi referense tájékoztatott - egy helyi önkormányzat nem léphet ki egyoldalúan egy nemzetközi egyezményből, nem mondhat le a világörökségi címről.



Rónavölgyi Endréné, Szerencs város polgármesterének hivatalos közleménye a hírrel kapcsolatban letölthető a szerencs.hu honlapról, illetve közvetlenül erre a linkre kattintva.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2008.12.14., 22:41][válaszolok] #1
Na ennél a pontnál kell azt mondani, hogy eddig és nem tovább!
Névtelen (vendég) [2008.12.15., 15:39][válaszolok] #2
Ne tovább világörökségi cím? Vagy milyen pont. Milyen egyesület már az, amibe nagy kegyesen felvesznek és ha hátrányos valakinek, akkor nem lehet kilépni? Bár ha jobban belegondolok, van ilyen szervezet::)))))
Javaslat (vendég) [2008.12.15., 18:39][válaszolok] #3
Én elvárnám a kilépésre szavazó képviselőktől, hogy szereljenek kereket a Világörökségi Kapuzatra és tolják oda ahová gondolják. Mert ugye akkor ez Szerencset már nem illeti meg! Legalább megdolgoznának a fizetésükért!
hm-hm (vendég) [2008.12.15., 18:43][válaszolok] #4
Annak hátrányos, aki úgy akarja feltüntetni mintha hátrányos lenne. Itt nagyon sok pénzről van szó az erőmű építése kapcsán és jutott abból mind a 9 polgármesternek a zsebébe szépen. Milyen érdekes, hogy a 6 év alatt pont most döbbentek rá mennyire hátrányosan sújtja őket a világörökségi cím, amikor mindennél fontosabb lenne valakik számára ez a beruházás. Nem túl átlátszó ez?
Névtelen (vendég) [2008.12.15., 19:35][válaszolok] #5
A kapu valóban hányinger, de attól hogy nem világörökségi rész, még ugyanúgy Szerencs "Hegyalja Kapuja"! Ez egy földrajzi tény! Bár én azt mondom meg se kellett volna építeni, arról nem is beszélve, hogy nem így és nem oda ahol van... Kicsit hülyén néz ki, hogy egy "kapu" majdnem a település közepén van...:D
Névtelen (vendég) [2008.12.16., 08:21][válaszolok] #6
Hm-hm: ha te ilyen pontosan tudod, hogy "jutott abból mind a 9 polgármesternek a zsebébe szépen", talán te is részesültél??::DDD Vagy több volt a piácska és már nem tudod, miket beszélsz:)). Hat év alatt te hol éltél, dobozban? Mondj 1 dolgot a kapuzaton kívül!! JAa?! Nem sikerül? Éljél már meg ha tudsz a kapuzatból.:(( Biztos ünnepekre készülve JÓ MELEG IRÓDÁDBÓL FIRKÁLSZ BADARSÁGOKAT!! Míg más várja, mikor mehet végre DOLGOZNI!!! MUNKAHELYEKET SZERENCSRE!!!
Névtelen (vendég) [2008.12.16., 17:31][válaszolok] #7
Az uniós pénzeket munkahelyteremtésekre kellett volna fordítani! Akinek kint van a feneke a nadrágból nem kerti törpéket vásárol,hanem enni ad a családjának! Ami a fenti hozzászólót illeti,-kedves BGM!! -tudjuk mit beszélünk, a meleg iroda neked meg van,mi egészen másra törekszünk.Munkahely!,-nem szoci módra,hanem, egyszerűen szeretet a gyermekeink iránt,hogy egészségben felnőjenek,hogy vissza adhassuk Nekik a FÖLDET,melyet kölcsönkaptunk Tőlük:
Sono Io/vendég/ (vendég) [2008.12.16., 17:56][válaszolok] #8
A 2o % feletti munkanélküliséghez a polgármesterasszony nagyban hozzájárult a gyár bezáratásával és a multik aránytalan idetelepítésével.Miért nem lehet Szerencsen PL. BIO gazdastand sort nyitni akárhol, ahol a vonzáskörzet érdeklődői szívesen vásárolhatnának viszonylag tiszta zöldárút?-és nem EUrópa szemetét,lejárt szavatosságú,átcimkézett élelmiszert?
Lokálpatriot (vendég) [2008.12.16., 21:00][válaszolok] #9
Nagyon 1-et értek #7 és #8 fórumtársak véleményével.Igen is mondjuk ki, hogy a szoc-(neo)lib politikai förmedvény fektette 2 vállra ezt a régiót is. És még mindig erőlködnek az idegenek szálláscsinálásában. Aki nem tud egy világörökségi tájjal, és Tokaj világhírével mit kezdeni, az "monnyon le"! Vagy, ha felkötötte a sarkantyút, pengesse!
Lokál élien (vendég) [2008.12.16., 23:18][válaszolok] #10
No. 7 sok uniós pénzről dönthettél, ha ilyen okosságot írsz::DDDD Tegyétek már félre a piát legalább a hozzászólások idejére gyerekek! Hát nem szégyellitek magatokat? Zagyvaságokat küldeni az Internetre, ahol mindenki elolvashatja a badarságaitokat? Nem vagytok többen, mint eddig, csak hangosabbak szeretnétek lenni. A szerencsi emberek nem vevők a züllesztésre. Kedves SONO IO leszámítva a polgm. és - mármint a termelők általi - "gyár" FELHÁBORÍTÓ "bezáratása" közötti sci-fi párhuzamot, szerény véleményem szerint kimondottan építő jellegű a jevaslata. Biztos, hogy fogadókészségre is talál, ha van realitása, bár én nem vagyok szakember. Legyen elszánt, de ha lehet ne politikailag, hanem szakmailag. Levegőbe bokszolsz, Lokálpatriot? Milyen fantasztikus akciófilmen aludtál el, amikor ALIEN-EK szálláscsinálásáról hadobálsz???::DDDDDDD
... (vendég) [2008.12.17., 00:49][válaszolok] #11
Látszik, hogy élien vagy! Szerintem a piát neked kéne félretenni!Szerinted ha a HDB-s negyvenezer milliós erőm, mely csupán 133 embert foglalkoztat, ebből kb 100 sofőr, szerinted meg fogja oldani a munkanélküliség problémáit! Lehet ide hozni beruházásokat, ipariakat is. Csak nem erőművet. És bízz bennünk, tényleg nem minden hozzászóló alkoholista, de ugye tartja a mindás, mindenki magából...
Lokálpatriot (vendég) [2008.12.17., 02:11][válaszolok] #12
Kedves #10! Összezavarodtam rajtad, mint a vasorrúbába a mágneses viharban. De, ha egyetlen olyan példát mondassz az uniós csatlakozásunk óta, ahol mi, a bennszülöttek jártunk jól és nem a külföldiek, vagy a regnáló politikai elit és pereputtya, akkor lehet miről vitatkozni. Egyébként mi?ki? az az ALIEN? Hogy szöget üssek a fejedbe, a minap kifejtettem itt valahol, hogy mibe kerül majd 1 tonna szalma megtermelése (20 eFt) és elégetése és mekkora környezetterhelést kell majd az ország egyik legszebb vidékének elszenvednie - néhánytíz rabszolga minimálbéren történő munkábaállításáért.
Fúúha #7 (vendég) [2008.12.17., 13:33][válaszolok] #13
Szerintem csak azért engedte a hozzászólásodat a moderátor, mert szegények, biztos még ők sem értették, miket hordasz itt össze:) Bár igaz, én magamból próbálok kiindulni és ők valszeg értelmesebbek nálam, de egy tuti: Te az én értelmi képességeimet messze meghaladtad:) És ki az a BGM?
Névtelen (vendég) [2008.12.17., 22:25][válaszolok] #14
Ketten már biztosan tudjuk és most is ellentmondásba keveredett.
névtelen (vendég) [2008.12.17., 23:01][válaszolok] #15
Fúúha #7 -nek a kérdés: kit érdekel?
lokálpatriot (vendég) [2009.01.09., 20:51][válaszolok] #16
#17-eske ! Nem sokat értessz a világ mostani folyásából. Látszik, hogy a győzike emlőin nevelkedtél mostanában. Ezzel a hozzáállással neked sem terem itt babér néhány év múlva.Jobban teszed, ha visszatartod magad a szaporodásban ! :-((((((
tisztelt szerkesztőség (vendég) [2009.01.10., 22:49][válaszolok] #17
egyszer szerettem volna hozzászólni - azt lemoderálták??? Azért, mert megkérdeztem a hozzászólót, hogy talán onnan tudja olyan jól, h RE-nének x M Ft-os villája van, h talán nyaralt is benne?? Miközben mindenkit le lehet gyalázni névtelent is névtelenül?? Ha ez volt a honlap célja, kár volt 1 percet is vele bíbelődnötök...:(
Szerkesztőség [2009.01.11., 01:32][válaszolok] #18
A hozzászólás nem jog, hanem lehetőség, amivel egyesek nem élnek, hanem visszaélnek. Nem az Ön véleményével volt a probléma, hanem annak stílusával. A "hahaha, hihihi"-zést és a többiek alkoholistának nevezését már sokan unják itt.

Szomorú látni, hogy eddig kulturáltan író embereket is sikerült felheccelni egyeseknek, akiknek valószínűleg éppen ezen honlap lejáratása a céljuk. Ha egyes politikai és érdekköröknek kényelmetlen a létezésünk, akkor ne ilyen sunyi módon tevékenykedjenek! Ahogy már a fórumban is ígértük, ezentúl nem engedélyezünk semmilyen hozzászólást, amely nem tartalmaz értelmes információt, ellenben kizárólag a másik személyének gúnyolására, sértegetésére szolgál. Egyúttal eltávolítottuk ezen cikk alól a legprimitívebb kommenteket.

Ha valaki ezt a szólásszabadság korlátozásának érezné, annak ajánljuk figyelmébe a fórumot, ahol bárki kötetlenül kifejtheti a nézeteit. A cikkek hozzászólási lehetősége azonban nem erre szolgál.

Köszönjük a megértést.
Névtelen (vendég) [2009.01.12., 07:37][válaszolok] #19
tisztelt lemoderált vendég! kérdezze meg a tésasszonyt a legközelebbi kb ülésen!de a szentendrei földhivatal is ad tájékoztatást ,de pénzért !az én hozzászolásomat sem közölték le!forró fejjel néha az ember csak üti KLAVIATURÁT ÉS CSAK UTOLAG KAP ÉSZBE !DE megjelenik a piros szöveg,ami figyelmeztet.hajrá ferenváros-sulyos vereséget mért a fidesz a komcsikra!
Névtelen 19-nek (vendég) [2009.01.12., 13:57][válaszolok] #20
Én lehet, hogy komcsi vagyok, vagy mégsem? Még az is lehet, hogy rám lehet mondani; ha minden ismérv stimmel, akkor ígérem, nem fogom tagadni. De 1989 előtt sokan voltak ezzel így, - én úgy hallottam - minden mostani pártból. No erre vakarhatom a fejem, hogy most akkor ki, kivel is van? És énrám súlyos vereséget sem mért a jobboldal. Most akkor mi vagyok én? Vagy ha én nem szapulok másokat, van másoknak joga megmondani, mi is vagyok én? Hajrá Ferencváros!
Összes hozzászólás: 25 db (3 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 5 db (20%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.