Hírek
Samira bátyja is magyar állampolgár lett - és szerencsi
Dátum: 2008.10.11., 13:12Írta: Nagy GáborMegtekintve: 7628Értékelés: 3.78Címkék: samira, balogh_sandor

Rokonaik Pécs mellett élnek, mégis Szerencsen telepedett le Samira két bátyja, Luigi és Alexander. A két fiatalember próbálja feldolgozni a tragédiát, ami velük és családjukkal a szomáliai Mogadisuban történt. Apjukat, Németh Lajost a saját otthonukban gyilkolták meg világos bőrszíne miatt, ezután a gyerekeinek is menekülniük kellett.
Boldogan mosolyogva vette át magyar születési anyakönyvi kivonatát Németh Lajos az Afrikai-Magyar Egyesület szerencsi kirendeltségén: ezzel az irattal már szabadon vállalhat munkát, és nem kell tartania attól, ha a rendőrök igazoltatják.

Samira, a szomáliai menekült kislány hamar népszerűvé vált Magyarországon, miután a riporter, Vujity Tvrtko hazamenekítette édesapja hazájába. Bátyja, Lajos mindössze 24 éves, mégis több tragédia történt vele, mint amennyi mással egész életében. Édesapjuk, idősebb Németh Lajos 1956-ban hagyta el Magyarországot, és Szomáliában telepedett le. Két évvel ezelőtt a saját lakásában mészárolták le három gyermekével együtt: azt hitték, sok pénze van, mert világosabb a bőre.

- Nem volt maradásunk, menekülnünk kellett. Én 2007-ben hagytam el Mogadisut - emlékezett vissza Lajos. - Több országon keresztül Európába szöktem, és Svájcban húztam meg magam. Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, mert szerettem volna látni apám szülőföldjét, és megismerni a magyarokat. Amikor megtudtam, hogy Vujity Tvrtko hazahozta Samirát és a másik testvérünket, Alexandert, nem haboztam: én is ideindultam.

A két fiatalembert azonban nem Németh Lajos rokonsága, hanem egy szerencsi üzletember, Balogh Sándor vette a szárnyai alá. Sándor Afrika szerelmese, a kontinens szinte összes országában járt már, és nemrég Kongó tiszteletbeli konzuljának kérték fel.

- Szívesen látom őket, és a szerencsiek is. Nem ez az első alkalom, hogy afrikaiak sétálgatnak az utcán: már több menekült családot is befogadtunk. Egy házat bérelünk nekik Szerencs főutcájában, segítünk megtanulni a nyelvet, és munkát találni - fejtegette Sándor.


A fiúk láthatóan jól érzik magukat. Új barátokat szereztek, sokat főznek és tévéznek - főleg azokat a csatornákat nézik, ahol filmek mennek. Lajos állítja: egyre többet ért belőlük. Nemrég egy kutyát is befogadtak az utcáról, és a most megkapott magyar iratokkal végre munkaviszonyt szerezhetnek. - Kicsit még furcsán érzem magam, mert senki nem érti, mit akarok mondani. Sajnos kevesen beszélnek angolul - magyarázta Lajos. - Ez azonban nem tántorít el a tervemtől, hogy itt telepedjek le.

H. N.

Forrás: Bors Online

Köszönjük az Afrikai-Magyar Egyesületnek, hogy felhívta figyelmünket az írásra!
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Németh Számira (vendég) [2011.10.28., 11:26][válaszolok] #1
maguk nem jó érzünk ne ha szügyadók nem is igaz az
Összes hozzászólás: 3 db (3 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 2 db (67%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.