Hírek
Veszett rókát találtak Bekecsen, 90 napos ebzárlatot rendeltek el
Dátum: 2017.03.04., 11:49Megtekintve: 9973Értékelés: 1.00

Veszettséget mutatott ki egy Szerencs mellett talált rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A veszettség az egyik legveszélyesebb állatról emberre terjedő betegség. A Szerencs melletti Bekecsen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába, és hagyta magát néhány lépésre megközelíteni. A Nébih debreceni laboratóriuma megerősítette a veszettség gyanúját - írja az Origo.
Az eset mintegy 5 kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly februárban találták meg egy másik, veszettséggel fertőzött róka tetemét.

A fertőzött róka miatt a térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az állategészségügyi hatóság, ami azt jelenti, hogy minden kutyát és macskát elzárva kell tartani, kutyát pedig csak pórázon és szájkosárral lehet sétáltatni. A térségből csak hatósági állatorvosi engedéllyel lehet kutyákat és macskákat kivinni, ha be vannak oltva veszettség ellen.

Vadállatokban a veszettség fő fenntartói a vörös rókák. Magyarországon mintegy 70 000 róka van, a veszettség elleni vakcinázásukat 1992 óta évente kétszer végzi el az állategészségügyi hatóság. A vírus a beteg állat harapásával, marásával terjed, és halálos agy- és gerincvelő-gyulladást okoz emberekben és állatokban is.

A tünetek jelentkezése után a betegséget már nem lehet kezelni, ezért nagyon fontos a megelőzés, azaz a veszettség elleni vakcinázás.

Ebben a Nébih beszámolója szerint Magyarország kifejezetten jól áll: 2015-ben klasszikus veszettség eset nem volt Magyarországon, és 2016-ban is csak egyet regisztráltak. A szomszédos országok közül Ukrajnában még gyakran előfordul a veszettség, de néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program, amelyben Magyarország is segít.

Forrás: Origo, kép: illusztráció
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Most (vendég) [2017.03.08., 20:00][válaszolok] #1
hogy lesz kutyaoltás mikor eb zárlat van ?
Vagy vigyem szatyorban a kutyát ?
kutyás (vendég) [2017.03.08., 20:21] válasza erre: #1[válaszolok] #2
"Értesítjük a kutyatartókat, hogy a 2017. március 11-12-re meghirdetett összevezetéses eboltás az ebzárlat elrendelése miatt elmarad a kijelölt helyszíneken, helyette ugyanebben az időben az állat tartási helyén, háznál fogják elvégezni a szakemberek az oltást." Innen: https://www.facebook.com/szerencsi.varosi.televizio/videos/1008039372661716/
errr (vendég) [2017.03.18., 09:25][válaszolok] #3
Lehet egy délelőtt azt láttam a 37-es szélén Bekecs alatt. Borzolt csapzott volt s egyáltalán nem félt a kocsiktól.
Összes hozzászólás: 3 db (3 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.