Hírek
Ebzárlatot rendeltek el Szerencsen
Dátum: 2016.02.17., 22:47Megtekintve: 10017

Szerencs teljes közigazgatási területére azonnali hatállyal ebzárlatot rendelt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal veszettség miatt. Az ebzárlat időtartama 90 nap. Ez idő alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok nem tudnak kiszökni - számolt be az Origo hírportál.
Február 10-én a veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. Ezért arra kértek mindenkit, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

A veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.

A Szerencs határában talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolással" jutott Magyarországra.

Csak pórázon

A kutyát csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad vinni, a település területéről kizárólag veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező vadászebek,
- a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
- a katasztrófaigazgatóság kutyái,
- a segítő és terápiás ebek,
- a látássérült embereket vezető kutyák,
- valamint a pásztor ebek
rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság évente két alkalommal.

Forrás: origo

A város honlapján az ebzárlatról szóló határozati dokumentum is olvasható.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás.

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.