Hírek
Tíz éve távozott közülünk Kulcsár Anita
Dátum: 2015.01.19., 20:10Megtekintve: 11432

Ma tíz éve halt meg autóbalesetben Kulcsár Anita. A világ legjobb beállósának tartott kézilabdás éppen klubcsapata, a Dunaferr edzésére ment, mikor megcsúszott kocsijával, és egy fának csapódott. Az égő autóból még kihúzta egy arra járó autós, de minden hiába - emlékezik meg az Index sportrovata. Kulcsár Anita már gyerekként remek adottságokkal rendelkezett, atlétának is elvitték volna, de végül a kézilabdát választotta.
Tízévesen a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kezdett el edzeni, majd meghatározó játékossá vált, a megyei első osztályból NB I./B-be vezette csapatát, és a junior válogatottságot is elérte. Ennél azonban többre volt hivatott, miután leérettségizett, Győrbe igazolt.

A klubnál hat évet játszott, a bajnokságban négy érmet szerzett, kétszer második és kétszer harmadik lett, de a bajnoki arany nem jött össze, és nemzetközi kupát sem nyert. Az 1999-es EHF-kupadöntő két meccsén viszont emlékezeteset játszott, csapata ugyan elbukott, de mindkét meccsen ő volt a legjobb játékos, összesen 21 gólt szerzett. 2001-ben elment a Győrtől, hogy a nagy reményekkel induló székesfehérvári Cornexi játékosa legyen. A vállalt feltételeit nem teljesítette a klub, így elmaradt járandósága miatt Kulcsár még szezon közben klubot váltott, a Dunaferrhez igazolt.

Ott végül Magyar Kupát és 2004-ben bajnokságot is tudott nyerni. A válogatottban 165-ször játszott, ezalatt 402 gólt dobott. Már a 2000-es sydney-i olimpián is ott volt az ezüstérmes csapatban, de ezután lett igazán meghatározó játékos. Pádár Ildikó visszavonulása után lett az első számú beállós. Még ebben az évben Európa-bajnok lett. A romániai Eb-döntőn Magyarország 32-30-ra verte Ukrajnát hosszabbításban.

Kulcsár a 2003-as világbajnokságon is hatalmas formában játszott, több mint kilencven százalékkal használta ki lehetőségeit. A Dél-Korea elleni elődöntőn lövést sem hibázott, 40-38-ra nyertünk. Ezüstérmet szerzett itt a csapattal. Nem véletlen, hogy 2004-ben a szurkolók és a szakma is őt választotta a világ legjobb kézilabdázójának. Ebben az évben egy athéni olimpiai ötödik hellyel és egy Eb-bronzzal bővítette eredménylistáját.

Aztán jött az a borús nap. Szerencs város sportcsarnokát a tiszteletére 2009. április 16-án Kulcsár Anita Sportcsarnoknak nevezték el.

Forrás: Index / Sport Géza, SzV

Egy korábbi interjút Anitával a szerencs.hu oldalon olvashatnak.

Kulcsár Anita

Született: 1976.10.02., Szerencs
Utolsó klubja: Dunaferr
Olimpiai eredményei: ezüstérem (2000, Sydney), ötödik hely (2004, Athén)
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (2003), Európa-bajnok (2000), Eb-3. (1998, 2004), 1-szeres magyar bajnok (2004), Magyar Kupa-győztes (2004)
Válogatottságainak száma: 165
Első válogatottsága: 1996. november 23




Frissítés (21:30):

A Nemzeti Sport a fenti indexesnél sokkal színvonalasabb cikke ide kattintva elérhető.
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
errr (vendég) [2015.02.11., 22:35][válaszolok] #1
Élhetett volna még, de a sors útjai kifürkészhetetlenek.
Nyugodjék hát békében, örök-fiatal emléke marad fenn!
Összes hozzászólás: 1 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.