Hírek
Cukorpánik
Dátum: 2011.03.20., 12:29Megtekintve: 4030Értékelés: 3.00

Az elmúlt hetekben csaknem kétszeresére nőtt a cukor ára. Hazánk a rosszul sikerült privatizáció és az uniós szabályozás miatt jobban ki van szolgáltatva a drágulásnak, mint egyes szomszédos országok. Ki lehet-e törni a csapdából? - teszi fel a kérdést a Heti Válasz cikke, amely bemutatja az utat és az okokat, ami a jelen állapothoz elvezetett.
"Hány kiló cukrot kérsz 180 forintért? Ennyiért tudunk Németországból hozni, ha kell" - kérdezi egy ismerős. Nehéz ellenállni az ilyen ajánlatnak, amikor a magyarországi boltokban 300 és 400 forint között adják a kristálycukor kilóját. Bár a befőzési idény odébb van, a drágulás hatására mindenki spájzolásba kezdett. Működnek a régi reflexek: rettegnek az emberek attól, hogy hiány lesz ebből az alapvető élelmiszerből - egy hipermarketben például három nap alatt hat hétre való cukorszállítmány fogyott el.

A szomszédban olcsóbb

Néhol már eltűnt egy-két napra a cukor a polcokról, de komoly ellátási zavarokkal egyelőre sehol sem kell küzdeni. Akik tehetik - különösen a cukrászatok, édesipari termékekkel foglalkozó vállalkozók -, amúgy is igyekeznek jobb beszerzési forrást keresni, s ezért nem is kell Németországba utazni. Szinte az összes környező országban olcsóbb a portéka: Szlovákiában 30-70, Szlovéniában csaknem száz, Ausztriában 150 forinttal.

A kirívó árkülönbségek miatt sokan felteszik a kérdést: miért kell egy mezőgazdasági országban a dupláját fizetni ugyanazért a termékért? "Összejátszásról van szó, de nem a kereskedők vagy a gyártók, hanem a körülmények összjátékáról" - mondják szakértők. Magyarországon 25 százalékos általános forgalmi adó terheli a cukor árát, környezetünkben viszont csak 8,5-19 százalék. Ausztriában például tíz százalék az áfa, ami önmagában 40 forintos árkülönbséget indokol.

Ráadásul a nemzetközi üzletláncok eltérő üzletpolitikát folytatnak az egyes országokban. Tőlünk nyugatabbra a gyártókkal hosszú távú (éves) szerződéseket kötnek, ezért tudják még a tavaly nyári, egy euró alatti áron kínálni a terméket. Hazánkban viszont csak egy-két hónapra szerződnek, s piaci áron vásárolnak. Így próbálják a legolcsóbb, sokszor importcukrot beszerezni.

A taktika eddig bevált: az utóbbi 2-3 évben az Európai Unión belül Magyarországon volt a legalacsonyabb (180-190 forint) a cukor kilónkénti ára (ebben az is szerepet játszott, hogy jelentős mennyiségű cukor jött be feketén az országba).

Ez azonban csak addig működik, amíg a világpiac meg nem bolondul - magyarázza Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója. A cukor tőzsdei ára 2009 januárja óta 150 százalékkal nőtt, és az idei év elejére 30 éve nem tapasztalt magasságot ért el. Az árrobbanás mögött az húzódik meg, hogy - miközben a kereslet nő - a készletek szintje a globális fogyasztás csaknem feléről annak harmadára esett vissza. Brazíliában ugyanis szárazság, Európában sok csapadék, Ausztráliában pedig árvíz sújtotta a cukornád- és cukorrépatermést. Az is baj, hogy emelkedik az olaj ára, s a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazíliában ilyenkor inkább bioetanolt gyártanak a cukornádból.

A spekuláció is felfelé hajtja az árakat - jegyzi meg Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója, és ugyanerre hívja fel a figyelmet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is. Ezért nem is beszélhetünk valódi hiányállapotról - teszi hozzá Fórián. Az Európai Unió egészét tekintve van elég cukor, de egyes régiókban előfordulhat, hogy nem olyan minőségben és mennyiségben áll rendelkezésre, mint kellene. Egy ilyen alapélelmiszer ára pedig már a hiány lehetőségének gondolatára is érzékenyen reagál.

Ábra: Mennyire adták fel önálló cukortermelésüket az egyes uniós tagországok?

Bezárul az uniós csapda

Nem véletlen azonban, hogy a világpiaci árváltozások jobban éreztetik hatásukat Magyarországon, mint máshol. A hazai cukorfogyasztás évi 320 ezer tonna, de az egyetlen megmaradt üzem, a kaposvári Magyar Cukor Zrt. ennek csak harmadát - 105 ezer tonnát - állíthatja elő. Többet azért nem, mert az Európai Uniótól ekkora mennyiségre kapott engedélyt. A maradék kétharmadot importból kell fedezni. Pedig a rendszerváltás előtt Magyarország önellátó volt ebből a termékből, sőt, exportált is. Az évi 600 ezer tonnát termelő 12 hazai üzemet azonban az 1990-es évek elején eladták a külföldi (főleg osztrák, német és francia) befektetőknek, melyek aztán a kevésbé "hatékonyakat" bezárták.

A megfontolatlan privatizáció következtében falvak, közösségek mentek tönkre, százéves hagyományok mentek veszendőbe. De legalább úgy tűnt, hogy az uniós csatlakozás idejére talpon maradt öt gyár dolgozóinak és a cukorrépa-termesztőknek jó dolguk lesz, mert az Európai Unió az ágazat szereplőinek kiváló megélhetést biztosító cukorrendszert tartott fenn 1968 óta. Meg volt határozva, mennyit és mennyiért lehet termelni, mekkora mennyiség mehet exportra, a felesleget pedig az unió magas és garantált intervenciós áron vásárolta meg.

A fejlődő országok olcsó importjától magas vámok védték az uniós piacot. A csatlakozást követő két éven belül azonban vége lett a piacvédelemnek. Ekkorra már a kereskedelem liberalizációját hirdető Világkereskedelmi Szervezet nagy nyomást helyezett az EU-ra, hogy bontsa le a támogatásokat és vámokat, melyek hatására az uniós cukor közismerten drága volt. Az EU-ban egy kilóért háromszor annyit kellett fizetni, mint a világpiacon.

A 2006-os cukorreform ennek az állapotnak kívánt véget vetni, s azt ígérte, hogy a fejlődő országok olcsóbb importjának köszönhetően egyre kevesebbet kell majd fizetnünk a cukorért. Brüsszel a közösségi termelés közel egyharmados csökkentését úgy érte el, hogy bőkezűen fizetett a gyártóknak és a cukorrépa-termesztőknek termelési kvótáik visszaadásáért, vagyis termelésük feladásáért. A szereplők így érdekeltté válnak ágazatuk bedöntésében - figyelmeztettek szakértők, de a Gyurcsány-kormány ennek ellenére aláírta a reformot.

A tények a szakértőket igazolták: a hazai gyárak külföldi tulajdonosai az uniós kompenzációért cserébe nem a saját hazájukban, hanem Kelet-Közép-Európában építették le kapacitásaikat, így ma már nálunk csak Kaposváron működik cukorgyár. Sovány vigasz, hogy a mostani ellátási zavarok az Európai Uniót is cselekvésre késztetik, hiszen a reform révén nettó cukorexportőrből nettó importőrré vált.

Ábra: Magyar cukorgyárak elhalálozási dátumai

Sokba kerül egy új cukorgyár

A brüsszeli bürokrácia lassan, de mozdul: a magas cukorárak letörésére 300 ezer tonna vámmentes importját teszi lehetővé harmadik országból. A tervek szerint megengedi az egyes kvóták átcsoportosítását is, így további 500 ezer tonna adható el az unió belső piacán. Emellett 26 ezer tonna folyékony cukor piacra dobását fontolgatják. Így elképzelhető, hogy néhány héten belül lecseng a pánik (a világpiaci ár már csökken), és ha nem áll is vissza a múlt évi alacsony szintre, jelentősen mérséklődik a cukorár. Előbb-utóbb a cukorturizmusnak is vége lesz, hiszen a környező országok kereskedőinek hamarosan meg kell kötniük az új éves szerződéseket a cukorra, immár magasabb áron.

Mit tehet a magyar kormány azért, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló helyzeteket? Elsőre úgy tűnik: nem sokat. Hiszen bármennyi cukrot állítana elő a kaposvári gyár, csak az engedélyezett 105 ezer tonnát adhatja el az uniós piacon.

Ezen csak úgy lehetne változtatni, ha feljebb lehetne tornázni a kvótát - a jelenlegi szabályok értelmében azonban Magyarország nem vehet termelési jogot más országtól. A következő évek sorsdöntőek lehetnek, mert az EU-ban 2014 után jelentős változás várható a cukorrendtartásban. Uniós szinten is végig kell gondolni, hogy helyes volt-e a korábbi politika, hiszen az utóbbi években a cukorgyárak harmadát bezárták, és van olyan ország, ahol egy sem maradt.

Mindezek alapján lehet, hogy néhány év múlva már nem korlátozzák kvóták az uniós termelést. Ez esetben, 2014 után akár fel is lehetne támasztani a magyar cukoripart, bár annak meg kellene fizetni az árát. A bezárt gyárakat ugyanis nem lehet újraindítani: az EU előírta, hogy a támogatást csak akkor kapják meg az érintettek, ha földig rombolják az üzemet, és 60 centis mélységben még a talajt is kicserélik alatta. Épp hogy sóval nem hintették be a cukorgyárak helyét.

Egy új, 100 ezer tonna kapacitású üzem létesítése viszont 50-100 milliárd forintnyi beruházást igényel, ami csak akkor éri meg, ha hosszabb távon kellő mennyiségben áll rendelkezésre a szükséges alapanyag, a cukorrépa.

Brüsszelnek "hála", ez nem egyszerű feladat: időnként Kaposváron is szinte lasszóval kell fogni a termelőket. Szakértők szerint az agrárpolitika feladata eldönteni: hosszabb távon milyen irányt kíván szabni a mezőgazdaságnak, s azon belül a szántóföldi növénytermesztésnek. Ettől függ, jó üzlet lesz-e újra a magas költségű cukorrépa termelése mindazok számára, akik egyszer már elpártoltak tőle.

Forrás: Heti Válasz, Facsinay Kinga

Köszönjük olvasónknak, hogy beküldte a cikk elérhetőségét!

Kapcsolódó:

Így bánt el a szerencsi cukorral az Európai Unió
A magyarországi cukoriparra keserű esztendők várnak
Pályázati támogatással fogják be a szerencsi cukortermelők száját?
5,6 milliárd forint Szerencs szájízének édesítésére
Üzenet a múltból - frissítve a rombolás képével
Döbbenet - most élesztenék újra a magyar cukoripart
Szerencsi Cukorgyár: már csak emlék(park) + videó
Szerencs nem kap cukorpénzt?
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
édes-keserű (vendég) [2011.03.20., 16:07][válaszolok] #1
Lehet hinni a HETI VÁLASZ újságírójának? Hát mégsem Rónavölgyi Endréné tehet a cukorgyár bezárásáért! A Heti Válasz e gyeztetzett Koncz Ferenccel? Hiszen a választási kampányban azt is mondta, hogy Ő majd újra épitteti a gyárat! Mi már kissebb üzemmel is beérnénk. De úgy látszik semmi sem alakul,és tovább nőtt Szerencsen is a munkanélküliek száma .
A Munkanélküli Központ előtt el sem lehet férni!!
Sármásy Marianna [2011.03.20., 16:30][válaszolok] #2
Kedves édes-keserű!

A Heti Válasz újságírója azt írja le, amit az EU ellenzői - köztük én - nagyon régen tudunk.

Rónavölgyi Endréné annak a kormányzópártnak volt az országgyűlési képviselője, amelyik gyorsan minden szerződést megkötött az EU csatlakozás érdekében, és mindenkit arra buzdított, ha EU, akkor itt a Kánaán.......
Minden EU-s törvényt azonnal vita nélkül bevezettek, sőt a legtöbb esetben túl is teljesítették. Ugye emlékszünk a sertések játszóterére, a moslék - mint az évszázados jól bevált kiegészítő etetőanyag - betiltására? Soroljam, vagy képben van már?

Tudom, könnyű előre okosnak lenni, én szóltam, vettem a fáradtságot és elmentem az ominózus népszavazásra és nem-mel voksoltam.
2-nek (vendég) [2011.03.20., 16:48][válaszolok] #3
Semmi baj, a kétharmados többséggel máris orvosolni lehet a hibát! Hiszen OV megmodta , hogy nem engedjük, hogy Brüsszel diktáljon nekünk!
Err (vendég) [2011.03.20., 17:06][válaszolok] #4
..mondta ezt soros elnökként a médiafiaskó után.
Hogy gondolja ezt szegény feje?
Az EU tulajdonképpen egy sóhivatal?
Ajjaj.
Kánaán (vendég) [2011.03.20., 17:10][válaszolok] #5
Itt a ragyogó alkalom! Az EU pénzekből (is) épített infrastruktúrát (utak, épületek, iskolák, óvodák stb.)összegét, a vállalkozások támogatását (közöttük a répatermelőkét és a cukorgyárak tulajdonosaiét), no meg az önkormányzatok által elnyert pályázati pénzeket fizessék vissza, cserébe igényeljék az általunk befizetett összeget, "Oszt' itt a Kánaán"! Kétharmaddal mindent megtehetnek! Akkor meg mire várnak? Cselekedjenek!
Sármásy Marianna [2011.03.20., 19:20][válaszolok] #6
Elnézést, nem tartozom a kétharmadhoz.....

A kétharmad nem kíván már EU nélkül élni, fordult a kocka. Ez a politika legfőbb haszna a szavazókból, a legtöbben 3 hónapig emlékeznek.
EU (vendég) [2011.03.20., 19:28][válaszolok] #7
Tisztelt Marianna, lehet, sokan voltak, mégsem elegen. Nem követte a Bölcs elörelátókat.
"Azért sürgetjük az integrációt, mert az újabb lökést adna a gazdasági fejlődésnek.”(Világgazdaság, 1999. december 17.) OV
csodálkozó (vendég) [2011.03.20., 19:32][válaszolok] #8
Már nem? Sokan mondják, hogy ők sohasem szavaztak oda! Akkor meg hogy lehet......? Vagy már nem sikk odatartozni! Később még kínosabb lesz, ahogyan alakulnak a dolgok!!!
cukor (vendég) [2011.03.21., 00:14][válaszolok] #9
Hová lett a polcokról? Kevés volt a cefre, savanyú a must.
Sármásy Marianna [2011.03.21., 01:04][válaszolok] #10
Tisztelt EU!

Mondom, rövid az emlékezet, de ezt a mondatot azóta is rengetegen idézik. Csodálom, Ön nem értette, éppen erre gondoltam.

Orbán: van élet az EU-n kívül is

"Bár az ország - mint Orbán Viktor fogalmazott - keményen megdolgozott azért, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz, a magyarok el vannak szánva arra, hogy megőrizzék "nemzeti büszkeségüket", és (tovább) bővítsék gazdaságukat, amely az egyik legerősebb a posztkommunista Kelet-Európában. "Van élet az EU-n kívül is" - mondta, hozzátéve, hogy az ország el van szánva arra, hogy meghatározza jövőjét. Az Európai Unión belül vagy sem, a jövőnk gazdaságilag ígéretes - idézte a miniszterelnököt az AP." ( Új Szó, 2002. február 1. )
Sármásy Marianna [2011.03.21., 01:10][válaszolok] #11
Kedves csodálkozó!

Nem "már nem". Akik ismernek, tudják, hiszen akkor is nyíltan elmondtam, amikor éppen nem ez volt a "sikk".

Nekem olyan barátaim vannak, akik azt is elmondják, igen, ők igent szavaztak, bár már régen bánják.
csalódott (vendég) [2011.03.25., 13:11][válaszolok] #12
Egyre több a csalódott ember itt SZERENCSEN IS, MEG AZ EGÉSZ ORSZÁGBA!Sokan hittünk abba, hogy a kormány majd tudja a dolgát, de semmi előrelépés nincs! Szerencsen meg megállt az élet és minden visszafelé halad.Alig lehet közlekedni a kátyúktól!Már se Tv se Újság,se nyilvánosság ,csak a nagy semmi!Miért nem folytatódik a 37.sz út? Mikor épül már az óvoda ? Majd télen? Fiúk ébresztő, mert a városban is felébrednek!
üllés (vendég) [2011.03.25., 13:26][válaszolok] #13
Kész röhely ammi ebben a városban van . Vagyis inkább siralmas.A tegnapi "üllés" végén már nem tudták türtőztetni indulataikat a városvezetők a bénaságuk miatt.Nincs semmi elképzelésük a város jövőjéről, legalábbis nekem ez jött le!Uraim! azt modták mindent tudnak , és itt lesz a kánaán!! Most meg egy fél év után is össze- vissza beszélnek a város meg techalott!Egy városvezetőt sem lehet elérni! Azt modják,ha valaki beszélni szeretne a polgármesterrel, mert gondjai vannak este 9-10 órai időpontot adnak meg . Éjszaka ki megy már panaszkodni? Meg egyébként is minek?!
Hádám [2011.03.25., 18:08][válaszolok] #14
Érdekes dolgok ezek!

A múltkor szóba került, hogy "látványberuházáson" dolgozunk! Ezt nem is tagadtam, viszont illik leszögezni, hogy az elbaltázott pályázat és a határidő tartása végett szombat-vasárnap is dolgozunk, pedig igazán nem rajtunk múlik a dolog! Ehhez képest a 37-es (igaz nem pályázati pénz) a legszebb napos időben is áll... ugyanez volt tavaly is... márciustól július végéig kb. 20 méter szegélykő lett lerakva, majd a legnagyobb esőzésekben, ősszel gyorsan nekiláttak építeni... most megint semmi... Látom az építkezésen dolgozókat, szó szerint a "belüket is kidolgozzák", kivétel nélkül mindenki, még a közmunkások is! Az országos érdekeltségű építkezéseken meg csak lézengenek, ha egyáltalán méltóztatnak kimenni! Ha a képviselő úr megfogadja tanácsom, szóvá teszi magasabb szinteken, nehogy már hülyének nézzenek minket, hogy csak simán eltűrjük az áldatlan állapotokat! A gyár utcai lehajtók azóta is lezárva vannak, pedig a polgármester úr elmondása szerint közbenjárt az ügyben, hogy változzon a helyzet! Elképzelhető, hogy akkor ígéretet kapott rá, de ezek szerint megvezették... Egy kis határozottság kellene a vezetés részéről, hogy hétköznapibban fogalmazzak, "rá kell lépni a tökükre" ha hülyét csinálnak a városból, legyen az akárki!
Bukovszky Róbert (vendég) [2011.03.25., 18:14][válaszolok] #15
Hádám! Azért ezt a vasárnapi munkát ne verd nagy dobra! Látszik kezdő vagy az építőiparban. Tudod van egy régi mondás;
"Ne gondold
ha gondoltad ne mond el
ha elmondtad ne írd le
ha leírtad ne írd alá
ha aláírtad ne csodálkozz"
Hádám [2011.03.25., 18:59][válaszolok] #16
Hát én szívesebben beszélek arról, hogy mikor dolgozunk, mintsem arról kelljen, hogy bukik a pályázat... ha jártas vagy az építőiparban, tudod kin csattan az ostor mindig... a festőkön, mivel ők az utolsó fázis Az hogy nem rajtunk múlik azt senki sem fogja látni, csak azt ha esetleg nem készül el időre!
Hádám [2011.03.25., 19:07][válaszolok] #17
Egyébként a mondókádat így is lehet fordítani:

Ha mondtak valamit és te nem értesz egyet szólj!
Ha szólsz, írd le,
Ha leírtad, írd alá,
Ha aláírtad, te mindent megtettél az ügy érdekében!

Tehát innentől kezdve, ha valami szar és te jelezted, de mondjuk a műszaki magasról tett rá, nem jelenti azt, hogy mentesül a felelősség alól! Én annak a híve vagyok ha valamit leírok az építési naplóba, akkor kutya kötelessége a felelősnek tudomásul vennie, ha nem teszi, nem ír választ, nekem ne jöjjön a végén reklamációval! Számlát se adunk visszamenőleg... tisztelet egy két kivételnek..... (nehogy magára vegye valaki!)
vendég (vendég) [2011.03.25., 22:20][válaszolok] #18
Kedves 17-es. Ez a hozzászólása alulmúlta minden eddigi irását. Mit szeretett volna mondani?
Sármásy Marianna [2011.03.25., 22:37][válaszolok] #19
Kedves vendég #18!

Imádom ebben a fórumban, ha az érvek elfogynak, akkor jön a másik piszkálása....
Mit nem lehet Hádám mondandóján érteni?

Igazán nem szeretnék senkit megbántani, de sokan névvel, nickkel beszélgetünk, jó lenne, ha mindenki így tenne. Elemi udvariasság néven szólítani azt a fórumozót, akihez szólunk! Ugye szóban - ha nem ismerjük a nevét - hölgyem, uram a minimum. Tudom, sokkal "menőbb" ennyire tiszteletlenül írni, beszélni, hiszen így érvek nem szükségesek.
Szomorú.
Hádám [2011.03.26., 08:33][válaszolok] #20
Tisztelt 18-as! Ha valamit nem ért, úgy gondolom az nem az én hibám! Ha meg elolvasta minden eddigi írásomat, akkor gratulálni tudok, pontosan nem tudom mennyit írtam ide, de gyanítom, hogy közelít az 500hoz!
Bukovszky Róbert [2011.03.26., 10:53][válaszolok] #21
Te Ádám! Most akkor dolgozol vagy írogatsz Szombaton?
Hádám [2011.03.26., 17:44][válaszolok] #22
Robi! Feltételezem ügyvezetőként te is a maltert hordod a munkahelyen! Egyébként igen, dolgozom, ha kell fényképes dokumentációt is tudok adni róla! Tudod mennyi idő telefonról megírni egy komentet?
pityus48 (vendég) [2011.04.04., 12:36][válaszolok] #23
T. Hádám, B.Robi, Vendég és Mariann:A cukor pánikból indultatok és szépen burkoltan fogalmaztok.A mi kis régiónk hűen tükrözi Magyarország helyzetét az Európai unióban. E.U. érdekek végett le építették a Csokoládégyártást, hozzá nem értő tulajdonosoknak el adták a DIGÉP szerencsi gyáregységét amit nem romboltak le csak le bénították, meg szüntették a szivattyú gyártást, támogatást kaptak a cukorrépa termelők ahhoz hogy ne termeljenek cukorrépát, így a Német tulajdonos látszólag jogosan zárta be a Cukorgyárat a lerombolásához pedig meg kapta az E.U.-tól a támogatást.Ezekhez a tényekhez az akkor ellenzékben levő és a hatalmon levő helyi pártok sajnos jól asszisztáltak.Itt van az Erőmű megépítése az akkori ellenzék csodálatos képpel a szerencsi újságban tiltakozott ellene szalmabála égetésével, most mikor tehetne valamit mit tesz? Pedig hatalma van csak az a baj ,hogy a hatalommal élni kellene nem pedig vissza élni és mindig az elődök hibáira hivatkozva még rosszabb állapotot teremtenek meg.A Polgármester úrnak persze ,hogy nincs ideje a helyi emberek véleményét meg hallgatni mivel ha nincs Szerencsen akkor a parlamentben van ha nincs a parlamentben akkor Szerencsen van így van a 22 órai időpont meg adva a meghallgatáshoz.Én nem akarom sem a volt illetve a jelenlegi testületet megbántani de van egy találó közmondás: / elnézést kérek a gusztustalan hasonlattól/ ha a dögről elzavarják a legyet éhesebb fog rászállni.Ez jellemző az Országra és a helyi politikára is.Polgártársak ébredjünk fel, szavazáskor nem a pártokat kellene támogatni hanem figyelembe venni azt ,hogy ki mit tesz annak érdekében ,hogy lopás ,csalás, hazudozás helyet becsületes munkából lehessen meg élni. A hatalomra került párt be bizonyította ,hogy milyen a Magyar politikai rezsim, saját Alkotmánytervezetet visz a parlament elé, a 16% egykulcsos adó rendszer következményeit már érezzük,pedig nem ezt ígérték.Ha nem így van vállalom a felelöséget a gondolataimért!
23-nak (vendég) [2011.04.04., 14:06][válaszolok] #24
Kedves pityus 48!
A helyesírása valami rettenetes! Talán először ezt kellene megtanulnia!
Gabriella75 [2011.04.04., 20:16][válaszolok] #25
24-nek
Talán a sorok között kellene olvasni, mert azért van igazság abban amit a pityus írt. Csak sokan ezt nem tolerálják.
Vendég (vendég) [2011.04.04., 20:32][válaszolok] #26
24-esnek, lehet, hogy rossz a helyesírása, de mégsem ő a köztársasági elnök. Pedig ilyen helyesírással lehetne az is.
Hádám [2011.04.07., 23:18][válaszolok] #27
Csak a miheztartás végett, hogy kikre is lesz költve a megmaradó kis pénze az országnak... természetesen, akik a legjobban megérdemlik eddigi országépítő és áldozatos munkájukért!
http://www.origo.hu/itthon/komment/20110407-riport-az-otodik-europai-roma-platfo ...
kopasz (vendég) [2011.04.09., 00:07][válaszolok] #28
Hádám ne irigykedj, ez is csak igéret.
A pénzt máshol szórják, pályázat nélkül. Örülnék, ha olyankor is felháborodnál, és felemelnéd a szavad. Maradék pénz egyébként sincs, hiány, az igen.
24.-nek (vendég) [2011.04.09., 16:43][válaszolok] #29
Ez a fórum nem a helyesírásról szól!Talán ha hozzátudna szólni a témához,nem sz......na folyton ezzel...
29-nek (vendég) [2011.04.09., 19:48][válaszolok] #30
A fórum valóban nem a helyesírásról szól, de ettől még illenne magyar létére, a helyesírásnak megfelelően írni. És sajnos ez Önre is vonatkozik! A 'hozzá tudna' két szó! Nem bántásként mondom, hanem okulásként!
olvasó (vendég) [2011.04.09., 22:09][válaszolok] #31
Kedves helyesírás elemző vendég!Itt senkit nem érdekel(kivéve önt)ez a baromság!A tartalom a lényeg!
sanyiba (vendég) [2011.04.10., 08:09][válaszolok] #32
És még mondja valaki,hogy nincs pénz !!!
Ime egy újabb pénzköltés.
"Orbán Viktor miniszterelnökként 2010 június 8-án a parlamentben az első gazdasági akcióterv ismertetésekor 23. pontként megígérte, hogy bevezetik a pénzköltési moratóriumot. Ehhez képest sajtóhírek szerint a kabinet most 4 milliárd forintot akar elkölteni állami autóbeszerzésekre"

Értsd: június 8. után BEVEZETTÉK, (most meg KIVEZETIK szépen;) "oszt jonapot!"
Megint egy átverés !!



http://okos-tojas.blog.hu/2011/04/08/szell_kalman_zakojanak_zsebe_es_a_gepkocsib ...
31-nek (vendég) [2011.04.10., 16:01][válaszolok] #33
Kedves olvasó! Nagyon szomorú, hogy ezt Ön baromságnak tartja! Tudja azért bízom benne, hogy nincs igaza, és nem csak engem érdekel!
fizikus (vendég) [2011.04.10., 23:10][válaszolok] #34
Elsõre a kép ragadta meg a figyelmemet, találó :)
Egyetértve a bírákkal -minek ütik bele ebbe is az orrukat- azért elgondolkodtató, hogy más sietne nyuggernek, Ök pedig 70+-ig keményen nyomnák a melót.
Talán nem is annyira fárasztó? A korhatár lehetne rugalmas: fizikai 60, szellemi 70+ év.
http://www.168ora.hu/itthon/orbanek-megfogtak-a-birosag-nyakat-73570.html
pityus48 [2011.04.11., 08:46][válaszolok] #35
Kedves 24.:Köszönöm az észre vételét. Be fogok iratkozni egy helyes írási tanfolyamra.De kérem Ön pedig ha kedve van egy értelmezési tovább képzésre fordítson energiát.
30-nak pedig (vendég) [2011.04.11., 10:11][válaszolok] #36
Az illenne pedig EGY n. Csak arra az esetre, ha kioktatni akarna valakit.
helyesíróknak (vendég) [2011.04.11., 11:10][válaszolok] #37
Kedves Helyesírók! Látni nincs érdemi válaszuk "pityunak".Ezért inkább csak a helyesírását kritizálják! Pedig ez mostanság nem is olyan nagy bűn, hiszen nála magasasbb tisztségben lévő is egy "l"-el írja, hogy -áll-. Pityu ne hidd Te is ledoktorálhatsz!Amit pedig írsz, sokan egyetértenek veled!
Zászló (vendég) [2011.04.11., 13:27][válaszolok] #38
Polgármester úr már egy új munkahelyet léelétesített a polgármesteri hivatalban hiszen főállásu gondnok van. Szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a város bejáratánál két viharvert zászló van. Szégyen! Mentségükre legyen mondva, hogy ÖNÖK INKÁBB ÉJJEL DOLGOZNAK, nappal nem láthatják. Meg még mennyi mindent nem látnak! De a VÁROS egyre jobban.
Hádám [2011.04.11., 18:21][válaszolok] #39
Talán nem mondok újat azzal ha azt mondom, meg sem lepődök...
http://www.origo.hu/itthon/20110411-modosito-inditvanyok-az-alaptorvenyhez.html
M. (vendég) [2011.04.11., 19:29][válaszolok] #40
Egyetértek Pityus!Ne csak nézzünk,hanem lássunk is!
Hádám [2011.04.11., 20:25][válaszolok] #41
És ha már lúd, legyen kövér! "Megvédjük a magyar földet!" ....És a valós szavazás...
http://kuruc.info/r/2/77390/
polgár (vendég) [2011.04.11., 21:25][válaszolok] #42
Üdvözletem. Olvastam a mai szavazás hírét, a hazai föld és vízkészlet magyar kézben tartására vonatkozó alkotmánymódosítást név szerinti szavazáson állítólag az összes fideszes képviselő leszavazta. Kérdésem annyi, hogy Koncz úr jelen volt-e, és ha igen, mi áll a döntése mögött. Kit tart hazaárulónak, aki leszavaz egy ilyen kezdeményezést, vagy aki támogatja?
Hádám [2011.04.11., 21:45][válaszolok] #43
Biztos majd kimagyarázzák azzal, hogy azért szavaztak így, mert a MAGYAR cégeknek is szeretnék biztosítani a földvásárlást, nemcsak a magánszemélyeknek...
Hádám [2011.04.12., 00:06][válaszolok] #44
Érdemes még esetleg ezt az oldalacskát böngésznék, csak hogy senki ne kergessen hiú ábrándokat! :)
http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_szav.szav_irom?P_CKL=39&P_DATUM_TOL=2 ...
Összes hozzászólás: 47 db (30 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 3 db (6%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.