Hírek
A könyvtár tavaszi könyvajánlója, nemcsak kertbarátoknak
Dátum: 2010.04.15., 11:07Megtekintve: 14864Értékelés: 2.33

Süt a nap és csalogatóan hív a kertünkbe. A hosszú tél után nagyon vártuk már, hogy gondozgassuk, ápoljuk a növényeinket, kedvünkre alakítsuk kertünket, hogy aztán gyönyörködhessünk benne egész nyáron át. A Városi Kulturális Központ könyvtára nemcsak a kertészkedők és kertszerető emberek kedvében szeretne járni ezzel a kis könyvajánlóval.
„Álmodik a föld, s virág az álma,
Körülleng rajta májusnak szárnya;
S megérint rajta minden termő göröngyöt,
Csókol rá tüzet és virágörömöt.”


(Nagy Imre: Május szárnyán)

Süt a nap és csalogatóan hív a kertünkbe. A hosszú tél után nagyon vártuk már, hogy gondozgassuk, ápoljuk a növényeinket, kedvünkre alakítsuk kertünket, hogy aztán gyönyörködhessünk benne egész nyáron át.

A Városi Kulturális Központ könyvtára nemcsak a kertészkedők és kertszerető emberek kedvében szeretne járni ezzel a kis könyvajánlóval.

Három nagy csoportba válogattuk ezt a néhány könyvet, amely természetesen nem a teljes állományt reprezentálja ebben a témakörben. Kedvcsinálónak szántuk, az alkotáshoz kedvet érzőknek, a szép iránt fogékonyaknak, s azoknak is, akik nemcsak kedvtelésből, hobbiból, hanem szakértői szemmel művelik kertecskéjüket, vagy folytatnak nagyobb volumenű gazdálkodást.

A kertépítés mára teljesen önállósodott, egy külön szakterülete lett a területrendezésnek, tájépítésnek. A tudatosan épített kert harmóniát sugároz, s arra ösztönöz bennünket, hogy minél több időt töltsünk el az általunk létrehozott természeti közegben. Az ebben a témakörben ajánlott könyvek kertépítő mérnökök szaktudásával jöttek létre, s e hasznos információkat gazdag illusztrációkkal, építési fázisfotókkal egészítették ki. Hogyan építsünk kis kerti lakokat, bejárókat, szegélyeket, utakat, növénytámasztékokat, sziklakerteket, kis tavakat? Ezekből a könyvekből kiderülnek, hogyan tegyük környezetünket harmonikusabbá és vonzóbbá néhány ötlet és anyag segítségével.

 — Építem a kertem / D. G. Hessayon
 — Virágoskert, pihenőkert / szerk. Lelkes Lajos
 — Teraszok, kerti pihenők / Peter Himmelhuber
 — Sziklakertek, szárazon rakott falak és teknők beültetése és gondozása / Peter Beck
 — A legszebb mini vízikertek / Peter Beck
 — Kerttervezés: Víz a kertben / Peter Hagen

A biokertészkedés napjaink egyre inkább előtérbe kerülő kérdése. Amikor kemikáliákkal pusztítjuk a kártevőket, s közben folyamatosan és kis tételekben, de pusztítjuk önmagunkat is. A növényeinkben raktározódó vegyi anyagokkal saját szervezetünket is mérgezzük, újabb betegségeket előidézve, elindítva egy újabb körforgást. A biokertészkedés környezetbarát technikákat és technológiákat alkalmaz, s napjainkban egyre nagyobb szükség lesz rá.

„Kertünk a természet kicsiny szelete, ahonnan sok fáradság és alázat árán bepillanthatunk egy évmilliók óta működő, bonyolult, de megismerhető rendszerbe” (Bálint György)

 — Az élet kertje: A biokertészet kézikönyve / Geoff Hamilton – Bálint György ajánlásával
 — Biokertészet / D. G. Hessayon
 — Ökológiai gazdálkodás / Makkai Gergely
 — Ökogazdák kézikönyve / szerk. Seléndy Szabolcs
 — Komposzt, föld, trágya / Robert Sulzberger
 — Az ökokertek növényvédelme / Rasztik Viktória

Minden, ami kert! Csodaszép virágok, megtervezett virágágyások, fák, balkonnövények, fűszernövények, vagy egyszerűen csak konyhakertünk gondozása. Ültetés, metszés, talajjavítás, fényigény, virágzás, mindennapi teendők a szép virágok, finom gyümölcsök és zöldségek érdekében.

 — Naprakész kertünk / Győrffy Sándor
 — Minden napra 1 tanács kertbarátoknak
 — Fűszernövények: Frissek – Vitamindúsak – Egészségesek / Gabriele Lehari
 — Fűszernövények és gyógynövények / Galambosi Bertalan
 — Nagy viráglexikon: Kerti növények A-Z-ig
 — Kertészkedők enciklopédiája
 — Vetéstől a tálalásig / Sulyok – Siklós

Ez a kis ajánló – mint fentebb már említettük – nem a teljes állományt reprezentálja. A témakörben további gazdag irodalom várja azokat a kertbarátokat, akik a téma iránt érdeklődnek.

Szeretettel várjuk a szerencsi Városi Kulturális Központ könyvtárában, ahol munkatársaink szívesen állnak rendelkezésükre!

Kazsik Marianna
könyvtáros

Uray Attiláné
igazgató

VÁROSI KULTURÁLIS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR
3900 SZERENCS, RÁKÓCZI-VÁR
TEL.: 47-362-254
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
olvaso (vendég) [2010.04.16., 07:59][válaszolok] #1
Mindez szep es jo es igazan elegedettek lehetunk a szep es tartalmas konyvtarunkkal. Velemenyem szerint azonban a konyvtar nyitva tartasat igazitani kellene az igenyekhez. A konytarlatogatas, a mediatarban bongeszes vagy a hirlapolvasas szabadidos programok amelyeket pont a szabadidejukben (szombaton es vasarnap) nem tudnak a latogatok igenybevenni. A jelenlegi nyitva tartasi idoben csak azok tudjak igenybevenni a szolgaltatasokat akik vagy nyugdijasok,vagy tanulok,vagy munkanelkuliek,vagy.... akik eltudnak menni a munkahelyukrol, munkaidoben ami nagyon ritka. A dolgozok nagyobb resze a napi munka utan nem tud idot szakitani arra, hogy 1-2 orat ott bongesszen. Jo lenne ha legalabb szombaton nyitvatartananak peldaul mint a megyei konyvtar 10. 00 - 16. 00-ig.
lecso (vendég) [2010.06.25., 15:42][válaszolok] #2
A könyvtár szombaton 2-ig nyitva van. Szoktam járni rendszeresen könyvet kölcsönözni: ha délelőtt megyek, még időnként (pl. vizsgaidőszak)sorban is kell állni a kölcsönző pultnál, de ha egy óra körül megyek, csak a szél fütyül és így van ez a fő utcán is.
Összes hozzászólás: 3 db (2 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (33%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.