Hírek
A Szerencsre tervezett erőmű-beruházás ellen tiltakoznak a zöldek
Dátum: 2010.03.23., 11:52Megtekintve: 1917Értékelés: 2.33

Budapest, 2010. március 23.: A Magyar Természetvédők Szövetsége a mai napon levélben fordult a miniszterelnökhöz, az illetékes miniszterekhez és a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójához, hogy ne támogassák a Szerencsre tervezett hőerőmű beruházást, mert az nagy veszélyt jelent a világörökség részeként számon tartott Tokaji Történelmi Borvidékre.
A zöld szervezet a korábban kötött hitelszerződés nyilvánosságra hozatalát és felbontását is kérte az illetékesektől. A Magyar Természetvédők Szövetsége véleménye szerint a térség fenntartható fejlődése nem egyeztethető össze egy óriási kapacitású, de kis hatásfokú, ugyanakkor jelentős környezetterhelést és tájsebet okozó hőerőmű projekttel.

A Magyar Természetvédők Szövetsége levelében hivatkozik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (Oktatási és Kulturális Minisztérium) által készíttetett világörökségi szempontú 2009-es hatástanulmányra, amely a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni. Hasonló szakmai eredménnyel zárult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Hivatalának 2009-es vizsgálata is.

Levelükben a zöldek sérelmezik, hogy a beruházás csak azért kaphatta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság engedélyét, mert az illetékes magyar kormány és parlament 2002 óta nem gondoskodott a világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről. A bíróság 2010. január 21-i ítélete is kimondta, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „a világörökségi értékek megőrzése szempontjából a beruházást kedvezőtlennek tartja, a jogszabályi környezet azonban nem nyújtott lehetőséget arra, hogy szakhatósági állásfoglalás akadályozza meg a projektnek a tervezett formában történő engedélyezését”.

A világörökségi értékekért mindig az adott kormány felel az UNESCO Világörökség Bizottság és a hazai, valamint nemzetközi közvélemény felé is. „Tűrhetetlen, hogy a kormány és a parlament mulasztásos jogsértése miatt kaphasson egy olyan beruházás szabad utat a kormányzattól és támogatást a Magyar Fejlesztési Banktól, amelynek megvalósítása beláthatatlan károkat okozna a világörökségi Tokaji Történelmi Borvidéken. Ezért a támogatási megállapodások felbontását, nyilvánosságra hozatalát követeljük, valamint, hogy az UNESCO Világörökség Bizottság döntését is tiszteletben tartva semmilyen döntést ne hozzon a jelenlegi kormányzat, amely a következő kormány mozgásterét befolyásolná..” – nyilatkozta Dönsz Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetségének regionáls politikával foglalkozó csoportvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetségének levele letölthető innen.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége
Kép: Tokaj Világörökség
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
BB (vendég) [2010.03.23., 19:48][válaszolok] #1
Kíváncsi lennék hogy a tíltakozó zöldek közül mennyien voltak munkanélküliek!
Egy szerencsi (vendég) [2010.03.24., 08:08][válaszolok] #2
Egy „kicsit” összecseng ez a zöld tiltakozás a borászokéval, helyenként szó szerint...
Összes hozzászólás: 2 db (2 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.