Hírek
Tokaji borászok nyílt levele és a Jobbik felhívása a szerencsi erőmű építésével kapcsolatban
Dátum: 2010.03.10., 23:50Megtekintve: 3100Értékelés: 1.00

2010. március 9-i keltezéssel több hegyaljai szőlész és borász szervezet nyílt levelet tett közzé Hiller István részére, melyben tizenkét pontba szedve fogalmazták meg követeléseiket illetve kérdéseiket a tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban. A levél teljes szövege alább olvasható, valamint ettől teljesen függetlenül a Jobbik néhány napja megjelentetett felhívása is.
A szerencsi szalmatüzelésű erőmű építése kapcsán sürgős beavatkozásra hívja fel a figyelmet Dr. Takács András a Tokaj-hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivője. A számos Tokaj-hegyaljai borász szervezet nevében megfogalmazott sajtóanyagban felteszi a kérdést, „ki vállalja majd a felelősséget, ha a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű megépítése miatt a Tokaj-hegyaljai borvidék elveszíti a világörökségi címét? Miért támogatja ezt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.? A médiához eljuttatott összefoglaló szerint az UNESCO Világörökség Bizottság jelenleg eljárást folytat a Kormány felé a Tokaj-hegyaljai világörökségi címre és értékekre veszélyt jelentő szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű ügyében. A probléma megoldásáról 2011. február 01.-ig kell a jelentését elküldenie a Kormánynak az UNESCO felé, amely 2011. nyarán dönt annak elfogadásáról, vagy elutasításáról.

Építkezés az MFB finanszírozásával?

Az UNESCO döntéséig semmilyen építési munka nem támogatható az adott területen, mert az súlyosan veszélyezteti a Magyar Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásait és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi címét. Mint azt a sajtóanyagban megfogalmazták, egy teljesen hasonló építési engedélyezési eljárás, és a megindult munkák miatt Drezda elveszítette világörökségi címet (völgyhíd építése kultúrtáji környezetben) 2009. júniusában.
Dr. Takács András azt is leírja, hogy Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter döntése nyomán a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egy olyan magánberuházás állami, közpénzeken történő finanszírozására készül, amibe eddig piaci alapon nem tudtak befektetőt találni, és amely beruházás megépülése ellentétes hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásaival, a folyamatban lévő UNESCO-eljárással, és amely nyomán a Tokaj-hegyaljai borvidék elveszítheti a világörökségi címet.

Nyílt levél Hiller Istvánnak

Az alábbiakban változtatás nélkül olvasható az a nyílt levél, amit az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak címeztek a mai napon, azaz 2010. március 09.-én.

„Hiller István miniszter

Oktatási és Kulturális Minisztérium - 1055 Budapest Szalay út 10-14.


Tájékoztatásul kapják: Sólyom László, köztársasági elnök; Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa; Bajnai Gordon, miniszterelnök; Varga István, miniszter, Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium; Balázs István, miniszter, Külügyminisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!

A Tokaj-hegyaljai borvidék hazánk egyedülálló és egyik legismertebb kulturális értéke, amelyet 2002-ben az UNESCO világörökségi címmel ismert el. Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy ezt a világörökségi értéket és címet, most maga a magyar állam, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetése veszélyezteti azzal, hogy hozzájárult a „szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű” megépítéséhez az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pénzügyi támogatásával.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság vezetőjeként Ön a világörökségi ügyek kormányzati felelőse, így a nemzetközi és a hazai nyilvánosság előtt fordulunk Önhöz nyílt levelünkkel, kérve válaszát és azonnali intézkedését a világörökségi értékeink védelme érdekében:

1. Intézkedjen a Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter felé, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a beruházóval kötött szerződést azonnali hatállyal bontsa fel és annak tartalmát hozzák nyilvánosságra!

2. Tájékoztasson róla, hogy a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság elnökeként milyen tárgyalásokat és egyeztetéseket folytatott az ügyben Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel, adott-e számára bármilyen felhatalmazást a beruházás állami támogatásához, és ha igen, akkor hozza nyilvánosságra a vonatkozó dokumentumokat!

3. Folytatott-e az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vagy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. egyeztetéseket az ügyben a világörökségi helyszín UNESCO által elismert kezelő szervezetével, a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesülettel vagy az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsággal (az ICOMOS az UNESCO állandó tanácsadó szervezete a kulturális örökségvédelmi ügyekben), és ha igen, hozza nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat!

4. Ki lesz a kormányzatban személy szerint felelős azért, ha a beruházás megépítése nyomán az UNESCO Világörökség Bizottság elveszi a borvidéktől a világörökségi címet, hiszen a jelenleg ismert tények szerint a beruházó az eredeti tervek szerint építi azt meg, csupán két időbeli ütemben.

5. Mikorra tervezi az ügyben összehívni a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságot?

6. Mit tett az Oktatási és Kulturális Minisztérium az ügy megoldása érdekében 2009. júniusa óta, mióta ismert az UNESCO Világörökség Bizottság döntése a kormány felé a szerencsi erőmű beruházás kapcsán?

7. Ön szerint veszélyeztetheti-e maga az állam egy nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítését (UNESCO Világörökségi Egyezmény) és egy világörökségi helyszínének a világörökségi címét, amit 2002-ben az adott Kormány kért és kapott az UNESCO Világörökség Bizottságtól?

8. Ki írta alá a Magyar Köztársaság részéről az UNESCO Világörökség Bizottsághoz küldött jelentést 2009. elején, és abból miért maradt ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készíttetett „világörökségi szempontú hatástanulmány” legfontosabb megállapítása a szerencsi erőmű beruházásról: „A helyszínkiválasztást felül kell vizsgálni. A területválasztásnál a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékei fenntartásának és kiteljesedésének kell meghatározónak lenniük, ezért az erőmű elhelyezése a világörökségi területen kívül indokolt. A világörökségi területen kívül, a régióban máshol is rendelkezésre állnak a beruházás infrastrukturális igényeinek megfelelő helyszínek.” (85. oldal)

9. 2009.-ben a Magyar Villamos Művek Zrt. is vizsgálta a belépés lehetőségét a szerencsi erőmű beruházásba, de ezt végül nem tette meg. Kérjük, hogy gondoskodjon a Magyar Villamos Művek Zrt. adott döntés előkészítő anyagainak azonnali nyilvánosságra hozataláról (műszaki, pénzügyi, kommunikációs és PR-elemzések), amelyek alapján látható és értelmezhető, hogy ez az állami cég miért döntött úgy, hogy nem érdemes és nem szabad szerepet vállalnia a szerencsi beruházásban.

10. A fentiekhez kapcsolódva, ha az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. nem vállalt szerepet egy sok szempontból problémás beruházásban, milyen műszaki, üzleti és kommunikációs elemzések, tanulmányok alapján találja azt jó és támogatandó üzletnek a szintén állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt.? Kérjük, gondoskodjék a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. döntés előkészítő anyagainak azonnali nyilvánosságra hozataláról is, hogy azok összevethetők legyenek a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi anyagaival, adataival. Amennyiben folyamatban lévő elemzésekről van szó, kérjük, hogy azt ismertesse a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság ülésén.

11. A beruházás az ismert műszaki, finanszírozási és kockázati tartalmakkal (pl. az elegendő tüzelőanyag hiánya a térségben, ahol nincs szalma, így azt rendkívül nagy szállítási költségekkel lehet csak előteremteni; a hő hasznosításának hiánya, azaz az erőmű rendkívül alacsony hatásfoka; a világörökségi cím elvesztéséből fakadó várható kártérítési perek stb.) a kereskedelmi feltételekkel működő, azaz nem állami tulajdonú és kockázatvállalású bankoktól is kapott volna e hitelt vagy ez a magánberuházás csak állami forrásból finanszírozható?

12. Végzett-e az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vagy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kockázatelemzéseket arra az esetre, ha a szerencsi beruházás építésének elkezdése miatt a Tokaj-hegyaljai borvidék 2010. nyarán felkerül a „veszélyeztetett világörökségek listájára” és ha az építkezés további folytatása után az UNESCO Világörökség Bizottság törli is azt a világörökségi helyszínek közül. Ki lesz ezért név szerint majd felelős, illetve ki felel majd azokért a felmérhetetlen marketing, arculat és egyéb anyagi károkért, amit a világörökségi cím elvesztése okozhat a borvidéknek, a szőlészeti, borászati és turisztikai vállalkozásoknak, a hazai gazdaságnak. Van-e az adott elemzések szerint a világörökségi címnek pénzben kifejezhető értéke és annak elvesztéséért ki tartozik majd kártérítéssel a borvidéki szereplők felé? Szeretnénk felhívni a figyelmet rá, hogy egy világörökségi címre és értékekre veszélyt jelentő beruházás jelentős mértékben veszélyt jelenthet a szőlészeti, borászati és turisztikai ágazatra, annak hazai és nemzetközi versenyképességére!

A Tokaj-hegyaljai szőlész és borász egyesületek nevében bízva válaszában, üdvözlettel!

Dr. Takács András ügyvivő
Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség

Cím: Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete
3910 Tokaj Kossuth tér 15.
takacs.andras2@chello.hu; 06 20 458 73 32

2010. 03. 09.”

Dr. Takács András a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesülete, a Tokajvinum Hungaricum Egyesület, a Tokaji Bormívelők Társasága, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tokaji Borbarátnők Társasága, a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borút Egyesület és a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület nevében fogalmazta meg sajtóanyagát.

Forrás: Kulcs Magazin



A Jobbik felhívása a szerencsi szalmaégető erőmű létesítése ellen

A Szerencsre tervezett szalmaégető jól szimbolizálja az elmúlt húsz év gazdaság- és társadalompolitikai fekélyeit. Megtaláljuk benne a nagytőke törvényesség látszatát keltő, de valójában azt kijátszó fondorlatait ugyanúgy, mint a helyi politikusbűnözők munkahelyteremtés illúziójával kecsegtető, népbutító próbálkozásait, amik egyúttal a helyi közösség akaratának semmibe vételével és a nemzetközi kötelezettségvállalásaink felrúgásával is párosulnak. Ezeket a törekvéseket pedig a kormány 9,5 milliárd Ft adókedvezménnyel, és további 60 millió euró hitellel szándékozik támogatni.

Az égetőmű 80 km-es körzetében a jelenlegi tájhasználatot figyelembe véve az összes szármaradvánnyal együtt – szakszerű vetésforgót feltételezve – maximálisan mintegy 80-100 ezer tonna biomasszára lehet számítani. Ez messze elmarad a beruházó BHD által tervezett és a nagy integrátorokkal már leszerződött 575 ezer tonna biomassza energiahordozók mennyiségétől. Az integrátorok már le is szerződtek a gazdákkal 270 ezer tonna/év fűtőanyag-szükséglet előállítására. Ebből az látszik, hogy a szükséges fűtőanyag-mennyiséget csak az energiafű-termesztés nagyarányú elterjesztésével fogják tudni biztosítani, melyre a szerződések nagy része is vonatkozik. Ugyanakkor a tervezett beruházás engedélyét alátámasztó hatástanulmányban e növény termesztésének ökológiai hatásait nem vizsgálták, vagyis erre az engedély nem vonatkozik. Ráadásul a biomassza, mint megújuló energia, sűrűsége igen alacsony, a tervezett égetőmű esetében csak a szállításból származó üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás mértéke eléri a 380 tonna/év értéket. A beruházás évtizedekre meghatározóvá tenné a térségben a magas fosszilis energia-bevitelre alapozott, magas környezetterheléssel járó nagyüzemi intenzív mezőgazdaság létét, ahol a külső nagybefektetői érdek a profitot a térségből kivonja, a károkat pedig a helyi társadalomra hagyja. Ráadásul ezeknek a szerződéseknek jelentős része természetvédelmi, Natura 2000 és Érzékeny Természeti Területet is érint.

A beruházó BHD cégnek, ahogy említettük, ígérvénye van a pénzügyminisztériumtól 9,5 milliárdos adókedvezmény nyújtására, mindössze 75 munkahely teremtéséért és 4 éves megtartásáért cserébe. Az egyéb közvetett és közvetlen támogatásokat nem számolva ez 126 millió forint állami támogatás munkahelyenként. Vajon egy családi alapú kistermelő vagy kisvállalkozó ebből hány munkahelyet tudna teremteni, és azt hosszútávon fenntartani? Bizonyosan legalább tízszer annyit, amennyiben ezt az összeget a Jobbik programja szerinti vidékfejlesztésbe ágyazottan fordíthatnák fejlesztéseikre a helyi gazdaság szereplői. Tokajban több ezer éve a messze földön elismert szőlőtermesztés és a borászat, valamint az ehhez kapcsolódó kulturális turizmus és a kiszolgáló háttér jelenti a fő megélhetési forrást az ott lakók számára. A Jobbik ezekre a hagyományokra alapozva kívánja fejleszteni a kistermelői hálózatot, a bor- és élelmiszer-feldolgozást, -értékesítést, a kapcsolódó kézműipart és a helyi gazdaság egészét. A helyi gazdaság keretein belül a lakosság közvetlen kiszolgálása érdekében létesített települési energiaellátó rendszerek jelentik számunkra a megfelelő megoldást.

Mindezek alapján a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le azt az MFB-n belül zajló folyamatot, amely részben vagy egészben közpénzekből szándékozik a már beígért 9,5 milliárd forint adókedvezmény mellé napokon belül további 60 millió euró hitelt nyújtani a szalmaégetőt beruházó BDH és/vagy kapcsolt vállalkozásai részére.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom minden törvényes eszközzel fel fog lépni a tervezett beruházás megvalósulása ellen, és ennek érdekében – a helyi gazdálkodói és civil erőket támogatandó – országos ellenállást fog tanúsítani az Országgyűlésben és azon kívül, mivel ebben az esetben ismét a nemzet érdekei ellen való politikai és gazdasági fondorlatról van szó.

Varga Géza
a Jobbik Agrár és Vidékfejlesztési Kabinetjének elnöke

Forrás: jobbik.hu

Kapcsolódó:

Kész átverés Szerencsen a szalmaerőmű miatt? + képek + sajtóközlemény
A borászok továbbra sem kérnek az erőműből
Magyar Rádió: „Erőmű lesz” + a műsor hangfelvétele
Tokaj és az Andrássy út nem veszélyeztetett
Indul a visszavágó: Rónavölgyi Endréné véleményezi az ombudsmani állásfoglalást
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
pizsama (vendég) [2010.03.11., 14:32][válaszolok] #1
Ha a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlődés megakadályozása az egyik olyan ügy,amiben
a Fidesz és a Jobbik egyetért, akkor nem tudom,hogyan lesz itt 1 millió munkahely.
Szemlélő (vendég) [2010.03.11., 16:41][válaszolok] #2
Kedves Pizsama !

Milyen munkahely , és milyen fejlődés , te se gondoltad ezt komolyan
Sármásy Marianna (vendég) [2010.03.11., 22:20][válaszolok] #3
Kedves Szemlélő!

Pizsama sajnos teljesen komolyan gondolja. Valószínű, ő energetikus, villamosmérnök.

Ugye azt azért mindenki belátja, új munkahely az erőműben ilyen végzettségű kell néhány.
Hádám [2010.03.11., 22:49][válaszolok] #4
Ezt a gondolatomat is leírtam már valahol... Nem mindegy a munkánál, hogy milyen és milyen áron! Minőségi és nem csak mennyiségi kell! (lásd teszkós példám)! Valamint olyan kell, ami nem teszi tönkre a lehetőséget, hogy még többet létesítsünk!
Egeli Zsolt II. osztályú önkormányzati képviselő (vendég) [2010.03.12., 08:44][válaszolok] #5
Kedves Olvasók!
Mivel Szerencs Város legfelsőbb vezetése monopolizálja a tájékoztatást, hisz csak sokszoros szűrőn keresztül jelenhetnek meg cenzúrázott tudósítások, ezért egy apró momentummal szeretném megvilágítani a kapitalista törvényesség működésének módszerét.
Rónavölgyi Endréné MSZP-s polgármester folyó év, január 28-án 9 órára kitűzött rendes testületi ülés kezdetekor kiosztatott egy két oldalas előterjesztést a "szalmatüzelésű erőmű építésének támogatására" címszóval. Az előterjesztésről hiányzott a jegyző ellenjegyzése, mint a törvényesség garanciája, mivel azt a SZMSZ írásbeli előterjesztéseknél előírja.(Erről a törvényességről, amely az elmúlt időszakban Dr. Bíró László címzetes főjegyző neve alatt tombolt - most nem kívánok szólni.)
Az előterjesztés végét, a megszavazandó szöveget imígyen fogalmazták: "Tekintettel arra, hogy az eltelt időszakban az erőmű építésével kapcsolatban számos érv és ellenérv elhangzott, kérem, hogy a jogi helyzet tisztázását követően foglaljanak állást abban, támogatják-e a szalmatüzelésű erőmű megépítését, erkölcsi támogatást adva ezzel a város iparfejlesztéséhez."
Szervezeti és működési szabályzatunk (SZMSZ) szerint a testületi ülés előtt 1 órával kell bejelenteni a polgármesternek a szóbeli előterjesztés tényét. Írásbeli előterjesztés nem nyújtható be a testületi ülés napján.
Mit gondoltok kedves olvasók, amikor kifogásoltam, hogy az írásbeli előterjesztés megtárgyalásának nincsenek meg a jogszabályi előfeltételei, a számtalan tanácsadóval felvértezett szocialista polgármester asszony miként söpörte el az ellenérveket? Az írásban benyújtott előterjesztést szóbelinek minősítette, melyet csak leírt, majd beseperte a 11 támogató szavazatot, függetlenül attól, hogy Koncz Ferenc kérdéseire, hogy milyen nagyságrendű erőművet, milyen szállítási útvonallal stb. kíván a polgármester asszony szövetségeseivel együtt támogatni - lesöpörte, majd a megyei közgyűlésre távozó alelnököt gyávának titulálta. Ezek után senki se csodálkozzon, hogy Kalina Lajos képviselőtársunkat rögvest felvették a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft-be, általános tanácsadónak, a minimálbér négyszereséért. Így ma már nyolc közalkalmazotti státuszú önkormányzati képviselője van Szerencs Város Önkormányzatának. A mazochistáknak pedig azt javaslom, fáradjanak el néha egy-egy képviselőtestületi ülésre, legyenek szem- és fültanúi, hogyan működik a demokratikus diktatúra 2010-ben Szerencsen.
pizsama (vendég) [2010.03.12., 08:54][válaszolok] #6
Nem vagyok energetikai szakember,de vannak olyan munkanélküli ismerőseim,Akiknek van
energetikai végzettségük és szívesen dolgoznának az erőműben.Vannak olyan munkanélküli
ismerőseim is,Akik portások is szívesen lennének ugyanott,de sajnos Önöknek semmi nem
tetszik.Egyiküknek az a baja,hogy magasan képzett dolgozók kellenek az erőműbe ,
Másikuk ezt hiányolja.Így már végképp nem tudom,hogy Önöknek mi lenne jó.
Toll (vendég) [2010.03.12., 09:23][válaszolok] #7
Arra szertném biztatni Dr. Egeli Zsolt önkormányzati képviselőt, hogy Szerencs város Önkormányzatának üléseiről rendszeresen számoljon be, tegyen észrevételeket. Valóban szükség lenne ugyanis a "hivatalos rózsaszín ködfelhőtől" eltérő vélemények közreadására.
Jó lenne, ha valaki tájékoztatná a közvéleményt arról is, hogy ki az a nyolc képviselő a testületben, akinek a város (és a polgármester) a munkáltatója. Jó lenne azt is tisztázni, hogy ezek a munkaviszony keretében is foglalkoztatott önkormányzati képviselők valóban megszavaznak e mindent, amit eléjük terjesztenek.
Az illetők közszereplők, vagyis tűrniük kell ha nyilvános vita folyik majd tevékenységükről.
Adjon már végre valaki tájékoztatást arról is, hogy kik és milyen megbízási szerződésekkel vannak alkalmazva az Önkormányzat, a polgármester és az intézmények mellett. A rossz nyelvek szerint ezekre a megbízásokra évente tíznmillió forintos nagyságrendű összegeget fizetnek ki. Ki bízta meg őket? Végeznek e valós munkát? Ki igazolja a teljesítést?
névtelen (vendég) [2010.03.12., 10:00][válaszolok] #8
Kedves Dr. Egeli Zsolt!
Önnek nem kell szerénykednie. Csatlakozom az előttem szólóhoz, s várjuk a következő hozzászólásait.
Sármásy Marianna [2010.03.12., 16:53][válaszolok] #9
Tisztelt Dr. Egeli Zsolt!

Hálásan köszönöm én is a beszámolódat!

Büszke vagyok arra, végre van egy olyan képviselő, aki névvel vállalja, nyilvánosan, mi is a szerencsi demokrácia lényege.

Arra szeretnélek kérni, segíts nekem abba, a 2006. előtti önkormányzati ülések jegyzőkönyvei is nyilvánosak legyenek. Kérem ezt mindazért, mert a polgármester asszony több nyilatkozatába is hivatkozik arra, minden képviselő megszavazta korábbi elképzeléseit. Szeretném én is és még sok lakótársam saját szemével olvasni, melyik képviselő, mit szavazott meg.
Nem tudom, mi az akadálya, a honlapon csak a 2006-ban megválasztott önkormányzati ülések jegyzőkönyvei találhatóak meg?

Ezúton is kérem az önkormányzat illetékeseit visszamenőleg is ismerhessük meg döntéseiket!

Kedves Toll!

Felvetéseivel tökéletesen egyet értek! Úgy vélem én is, ezek az adatok közérdekűek, mindenki számára nyilvánosak.
Nem Dr. Egeli Zsolt a felelőse az adatok nyilvánosságra hozataláért, de én is azt kérem -ha más nem teszi meg -, továbbítsa állampolgári követelésünket az önkormányzat felé.
Laci (vendég) [2010.03.13., 00:30][válaszolok] #10
Tisztelt Zsolt! Gratulálok, mindig nagyra tartottam szakmai felkészültségedet, emberi tartásodat, ironikus humorodat. Reménykedem, hogy egyszer - mielőbb - minden szakmai, emberi, erkölcsi, etikai érték a helyére kerül. Neked sokat kell ezért tenni! Ne csüggedj, sokan gondolkodnak józanul, higgadtan. Jelzéseid, véleményed, sokaknak nyújt segítséget a bonyolult problémák megértéséhez. Írj bátran és gyakran! Szükségünk van rá.
S (vendég) [2010.03.13., 09:31][válaszolok] #11
Zsolt! Minden elismerésem bátorságodnak, hogy mindezeket le merted írni, itt egy internetes fórumban! És remélem ha Téged beperel az érintett megtudod védeni magad! És még egy információ a témához: Jó pár éve már annak, hogy az említett vezető a rendőrséghez frissen érkező kapitányt állománygyűlésen úgy fogadta, hogy már 6 millió félre van téve a kapitány úr lakásproblémájának megoldására. Akkor, amikor a helyben élő állomány negyed része lakásproblémákkal küzdött! Ez a kapitány már nincs Szerencsen. De Zsolt, Te is tudod, hogy ezt a kijelentést a törvény hogyan minősítheti!
biztos ez? (vendég) [2010.03.13., 10:18][válaszolok] #12
Egyszer el kellene mennünk az ülésükre, hogy el lehessen dönteni, igaz-e amit itt írnak. Elvégre ezek nem zártak.
Sosem árt szkeptikusnak lenni, bármiről van szó.
Mikor lesz legközelebb ülés?
névtelen (vendég) [2010.03.13., 10:38][válaszolok] #13
A szerencs.hu-n az eseménynaptár menü városi eseménynaptár menüpontban olvasható:

2010.03.18 09.00 óra Képviselő-testületi ülés

2010.03.26-án pedig online fogadóóra lesz.
biztos ... (vendég) [2010.03.13., 12:32][válaszolok] #14
kösz az infot!
névtelen (vendég) [2010.03.14., 16:01][válaszolok] #15
Abban biztos vagyok, hogy Egeli Úr meg tudja védeni magát a bíróságon. Hihetetlen, hogy mennyien kiváncsiak arra, hogy mi történik egy testületi ülésen. Valószínűleg azért volt leírva az a "szóbeli" előterjesztés, mert túl sok lett volna elmondani, s nem volt begyakorolva a szöveg. Ráadásul még mosolyogni is kellett volna hozzá.
Á (vendég) [2010.03.14., 17:57][válaszolok] #16
Energetikai szakember vagyok! Tisztáznék néhány dolgot, ha szabad. Először is Szerencsen elég kevés borász van aki ebből él. Másodszor is, Szerencs lakosságának nagy százaléka dolgozott a cukor és csokoládé gyárban vagy gyárnak, tehát ipari városnak nevezhető, ebből következik, hogy ipart kell teremteni az itt élő embereknek! Harmadszor, a földeken elrothadó növények káros anyag kibocsátása megegyezik az elégetésükkor keletkező káros anyagokéval, hiszen a rothadás egy lassú égés. Viszont az erőmű füstjét lehet szűrni, ha akarjuk. Rengeteg módszert ismerek rá. Ráadásul az erőmű kondenzhőjére más ipart is lehet telepíteni, például bioetanol gyárat, ami újabb munkalehetőséget jelentene Szerencs lakosságának. Negyedszer megjegyezném, hogy a Cukorgyárat annó egy SZÉNtüzelésű erőmű táplálta, amit csak néhány évtizede cseréltek le gáztüzelésűvé és tudomásom szerint a szőlő 50 évvel ezelőtt is megtermett és ugyan úgy jó minőségű volt mint most. Remélem érthető voltam és ezután nem fogják ellenezni annyian az erőmű megépülését.
batortalan (vendég) [2010.03.14., 21:04][válaszolok] #17
...felve jegyzem meg, hogy kicsit kesve teccenek batorkodni.
Talan most van a kampanya ennek is? (itt az ido)
Sármásy Marianna [2010.03.14., 22:16][válaszolok] #18
Kedves Á!

Igen, Ön nagyon "okosan" tudja, Szerencsen kevésen élnek a borászatból. Hiszen évszázadok óta nem világhírű bort készítenek az itt megtermelt szőlőből, hanem valami ócska lőrét.
Ugye, ezt Ön se gondolta komolyan?

Energetikai szempontból a szalmaégető nagyon rossz hatásfokú a többi alternatív energiaforráshoz képest. Jól írja, "az erőmű füstjét lehet szűrni, ha akarjuk". Öné a pont, nem akarják. Halvány elképzelésük sincs róla, ez kiderült egy valódi szakemberrel folytatott lakossági fórumon.
Remélem, jól értem, a kondenzhő az a hő, ami nem hasznosul villamos energiává. Nos, erről már sok szó esett. Távolság, szigetelés.....
Ön bioetanol gyár telepítését is tervezi.
Ekkor merül fel bennem a gondolat, hol él Ön? Valóban energetikus-e? Ami igaz, a bioetanol előállításához fajlagosan magas villamosenergia és hőenergia kell. Itt gondol Ön a kondenzhőre. De hőből soha nem lesz bioetanol. Ehhez növény kell, méghozzá a magas cukortartalmú a legjobb.

Összegezzük tehát: a fél ország termőföldjén energiafüvet termel, a másik felén pedig bioetanol alapanyagot. A szalmaégető villamosenergia termelése és hulladékhője szükséges a bioetanol gyártáshoz.

Ha ideje engedi kérem, pontos számításokkal érveljen, miért jó ez!

A helyi borászok, környezetvédők az erőmű nagysága miatt ellenzik a telepítést. Olyan nagy távolságról kell ideszállítani a szükséges szalmát, energiafüvet, amely az üzemagyag szükséglete miatt, a szállításkor a levegőbe került káros anyagok miatt már eleve kétségessé teszi a beruházás környezetvédelmi hasznát. Ne feledje, a beruházó csak közúti szállítást tart kivitelezhetőnek a bálák szétesése miatt.

A cukorgyár cukorrépa szükségletét vasúton is jól tudták szállítani. A gyár termeléséhez az alapanyagot nem 80 km-ről szállították.

Az erőműhöz vezető közutak éppen a Tokaji borvidéken vezetnek keresztül. Az itt keletkező környezetkárosító anyagok ugrásszerű növekedése károsítja a szőlőt.

Ahogy írásomból kiderül, nekem nem érthető az Ön gondolatmenete.
S [2010.03.15., 11:04][válaszolok] #19
Kedeves Marianna! Éppen az Önök pártja előadásán hallottam, hogy mennyire szükség van az un. megújuló energiára. Mert a kőolaj, nemsokára (félidőnél vagyunk, de a kereslet a megjelenése óta az sokszorosára nőtt)kb. 40-50 év múlva elfogy. Ön milyen számadatokra gondol, amikor lesöpri a tisztel "Á" előttem szóló véleményét ( aki elmondása szerint energetikus ) hogy konkrét számadatokat mondjon. A számokat lehet így is úgy is értelmezni! Én azt mondom, hogy igenis szükség van a megújuló energiára! És nem csak azért mert azt az UNIO is támogatja! Sőt kedves Marianna azt mondom, hogy itt Hegyalján is szükség van erre. Ne gondolja már azt hogy egy "népművelő" ( mint az Ön által elismert végzettség) alapján ehhez jobban ért! De úgy látszik Ön mindenhez jobban ért! Ön minden kérdésre választ ad! Ön mindenkinél okosabb?
Á (vendég) [2010.03.15., 12:37][válaszolok] #20
Ismételten megjegyeznék valamit. Nem akarok senkit megbántani! De az áram nem a konnektorban terem. Valahogyan elő kell állítani, vagy drága pénzen megvenni külföldről! Lehet választani. Én az elsőt javasolnám, és ha már előállítjuk magunknak, akkor lehetőség szerint környezet kímélő módon tegyük! Szerintem! De a jól bevált atomerőmű sem rossz megoldás, sőt a legolcsóbb és a legnagyobb hatásfokú.
Megjegyezném azt is, hogy eddig a környéken rengeteg cukorrépát termeltek az emberek és most hogy bezárt a cukorgyár, sokan nem tudják, hogy mit termeljenek, amit el is tudnak adni. Ezt a kérdést is megoldaná a szalmatüzelésű erőmű, vagy a példaként felhozott bioetanol gyár.
A kondenzhőröl pedig annyit, hogy nem kellett volna írnom, mert sokan nem tudják mit jelent. Akit érdekel, legyen kedves járjon utána, hogyan is működik egy erőmű és mit is jelent a kondenzhő.
Üdvözlettel egy szerencsi lakos!
Sármásy Marianna [2010.03.15., 15:42][válaszolok] #21
Kedves S!

Igen, az alternatív energiaforrásokra nagyon nagy szükség van. Nem a párt támogatása miatt, már nagyon régen foglalkozom ezzel a témával.
Nem, tényleg nem vagyok energetikus - többek között népművelői végzettségem is van -, tehát Ön szerint semmi jogom megtudni a pontos adatokat.
Ha kérdezek, az Ön szerint azt jelenti, mindent tudok? Nem a kérdések feltevésével, az erre adott válaszokkal, érvekkel ment eddig a világ előre?

Még az Ön kedvéért se fogok birka módjára bólogatni, ezt meghagyom Önnek.
Akár tetszik bárkinek, akár nem, maradok olyan ember, akit érdekelnek a világ dolgai. Így azt is tudom, rengeteg energiaforrás létezik, amelyekkel olcsóbban, a környezetet kímélve tudnánk élni. Azt is pontosan tudom, ameddig egy fillér haszon is van a kőolaj és a földgáz termelésében, addig a legtöbb éppen az ő érdekeiket képviselő energia lobbi kezében van.
Sármásy Marianna [2010.03.15., 17:15][válaszolok] #22
Kedves Á!

Az atom energiáról írott véleményével tökéletesen egyet értek. Ott más problémák vetődnek fel, amire remélem hamarosan a világ tudósai megoldást találnak. (Elhasznált fűtőelemek, sugárzásveszély.)
Igen, igaza van, az eddig cukorrépát termelők termelhetnének energiafüvet. Ám akkor a termőföld helyén sivatag marad max. 10 év alatt.
A bioetanol alapanyagait a szakirodalom éppen a sivatagos, más növények számára nem megfelelő talajú vidékekre ajánlja, ahol lehetetlen élelmiszert termelni.
Erről többen is szóltak a Szén-dioxid semleges KÖVET-konferencián. Gyulai Iván ebben a témában a génmanipulált növényekre -amelyek több bioetalon előállítására fejlesztettek ki- is felhívta a figyelmet, amelyek beláthatatlan következményekkel járnak.

Igen, le kellett volna írnia pontosan, mi is a kondenzhő. Most se tette meg. Tegnap utána néztem, ezért írtam az un. hulladékhőre gondol.
Nem, Ön nem vette a fáradtságot arra, leírja, igen, ezt jelenti, se pedig azt, nem nem ezt jelenti.
Nem, nem segített pontos számítást se adni arról pl. 1 Ha termőföldön megtermelhető növényből mekkora energiaráfordítással mennyi bioetanol termelhető.

Több kérdésem Önhöz sincs, szerencsére vannak neves szakemberek, akik hajlandóak válaszokat adni.
Á (vendég) [2010.03.15., 18:11][válaszolok] #23
Kedves Mariann!
Mivel én nem vagyok a szerencsi erőmű tervezői között így pontos adatokat nem tudok önnek nyújtani, DE bízom a kollégáim szaktudásában! Nem a piacon lőtték a diplomájukat ahogyan én sem! Éveken keresztül tanultunk, hogy ebben a témában otthon legyünk! És ne várja el, hogy itt néhány sorban leírjam azt amit évek alatt magamba gyűjtöttem, azt a több 1000 oldalt amit elolvastam és amiből vizsgáztam! Ha szeretné azt a tudást amivel én és kollégáim rendelkezünk, végezzen el egy műszaki egyetemet energetika szakirányon és mindenre pontos választ fok kapni! Visszatérve a bioetnaolhoz, tudomásom szerint itthon kukoricából állítják elő. Azt is elárulom, hogy 2-3 kg kukorica szükséges 1 liter etanol előállításhoz és ha ezt tankoljuk az autónkba, támogatjuk a magyar gazdákat,viszont a kukorica ehető is, ezentúl kb 90%-kal kevesebb károsanyag jut a légkörbe. Szerintem megéri! Ezért is alakíttattam át a saját autómat bietanolos üzeműre. És ha már ennyire a környezetvédelemnél járunk, meg tudná nekem azt mondani, hogy az a sok vegyszer amivel a szőlőket kezelik, hogy hová jut? Én meg tudom. Az eső bemossa a folyóinkba, tavainkba és vízkészleteinkbe. Vagy kitérhetnénk arra is, hogy a szőlősorok között mivel is dolgoznak? Dízel traktorokkal! Amiből a korom és sok más, ráragad a szőlőre és mi, szép estéken azt kortyolgatjuk. Az mennyire környezetkímélő módszer és mennyire egészséges? De lefogadom, hogy ha ennyire védi a környezetet, hogy az ön számítógépe és minden elektromos berendezése napelemről működik és nem a csúnya rossz széntüzelésű erőműből származó áramot használja. És ha mégsem, akkor szégyellheti magát!
Sármásy Marianna (vendég) [2010.03.15., 19:41][válaszolok] #24
Kedves Á!

Nagyon köszönöm válaszát. Igazán rendes Öntől, egy sort is ír.

A kondenzhő még mindig nyitott kérdés.

Éppen a számomra is nagyon fontos környezetvédelem miatt érdeklődtem.
Ennyi írással szerintem az energia ráfordítás mértékét is megadhatta volna.

Örülök, hogy Ön már bioetanolos autóval jár, bár minél többet tájékozódom ez ügyben, annál több a kérdőjel. Terület a szükséges növények termesztéséhez, az üvegházhatásra ható veszélyek...

Vegyszer: tökéletesen igaza van. Ezért támogatom magam is a biogazdálkodást. Munkagépek hajtóanyagainak káros hatásáról én is így vélekedek. Ezért írtam már korábban, az ilyen nagyságú erőmű alapanyag igényének szállítása rengeteg káros anyag levegőbe jutásával jár.

Nem, nincs se napelemem, se szélerőművem. Miért nincs? Azért mert a berendezések nagyon drágák, nem tudom megvenni. ( Az árak okairól már írtam korábban.)

Ami számomra nagyon fontos lenne, megtalálni a szél a nap, a termoenergia egyszerű, olcsó felhasználásának módját. Hatalmas beruházások helyett inkább kisebb közösségeket ellátó rendszereket tartanám helyesnek.

Nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel. Ma már az interneten egyre nagyobb számban megtalálhatók az ilyen technológiák, remélem, nem fogják bírságolni használatukat.
vendég (vendég) [2010.03.16., 07:35][válaszolok] #25
"Ezek után senki se csodálkozzon, hogy Kalina Lajos képviselőtársunkat rögvest felvették a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft-be, általános tanácsadónak, a minimálbér négyszereséért. "
Tisztelt Egeli Zsolt!! Na ezen már csak azért nem csodálkozunk, mert van még néhány olyan dolgozó, aki szinte a világon semmit nem tesz jó pénzért. Mindez csak azért lehet, mert túl sokat tudhat. Szét kellene nézni a sportlétesítményekben is.
Remélem megteszi!!Itt az ideje, hogy azokat az embereket, akik a miatt kaptak munkát, mert valakinek a valakije, attól még munkavégzésre kötelezni.
És persze, akik mindenféle végzettség nélkül tengetik életüket éppen a minimálbér kétszereséért,vagy annak többszöröséért, csak azért mert apu, vagy anyu vezető beosztásban van.
Nem jó ez így!!!
Egeli Zsolt (vendég) [2010.03.16., 11:55][válaszolok] #26
Kedves Bátortalan!
Tudom ajánlani Önnek a testületi ülésről készült jegyzőkönyveket, de van egy sanda gyanúm, ahogy városunk 1/3-a a szegénységi küszöb alatt él, 1/3-a pedig oda 'igyekszik', aligha a jegyzőkönyvek olvasgatásával tölti szabadidejét. Mint ahogy Önnek sem volt fontos az elmúlt időszakban, hogy a nép képviseletében eljöjjön és meghallgassa, s kivigye az ajtók mögül az ott hallottakat. Legfeljebb átlapozta a városházáról jelentjük zanzásított szövegeket. A Hegyalja Alkotók Társulatának versei, esszéi azonos terjedelemben jelennek meg, mint ezek a tudósítások, az általam benyújtott interpellációk pedig egy mondatot sem érnek meg. A nyugdíjas bál a címlapon kap helyet, de az, hogy a városnak hitelt kell felvennie, hogy a parizert a gyerekeknek kifizethessük - nem téma. Mivel képviselőként sem tiszteletdíjat, sem szolgálati autót, sem testvérvárosi utat, megbízást nem kapok, sőt a munkahelymegtartó pályázatból eleve kizárnak, mert képviselő vagyok, akkor ezek szerint én kampányolok kedves Bátortalan.
Életemben egyszer léptem be egy pártba, s megválasztottak e párt megyei jogtanácsosának, régies nevén főügyészének. Utóbb az elnökséget elzavarták, az elnököt letartóztatták. Öt év után mentették fel minden vád alól. Ez a párt Bajcsy-Zsilinszky Endre pártja volt, aminek a népszerűségét három nullával mérik. Ennyit a kampányról!
névtelen (vendég) [2010.03.17., 22:48][válaszolok] #27
Kedves 21-es, sértegeti 19-est, birka-mód bólogatásról beszél...
Ön viszont mindenhez ért, mindenhez hozzá tud szólni, mindenről van kérdése - nem kehet, hogy kicsit túlságosan ráér? Dolgozni talán ha kellene mennie...
Minden téma itt ön körül forog és forgattatik - nem gondolja hogy unalmas lehet az emberek számára?
Sármásy Marianna [2010.03.17., 23:54][válaszolok] #28
Kedves névtelen!

Bármennyire is meglepő Önnek is, a gondolkodó - nem vegetáló - embert érdeklik a világ dolgai.
Még az Ön kedvéért se fogok mindent utánajárás, érdeklődés, kérdezés nélkül elfogadni.
Dolgozni küld? Helyes, remélem, Ön úgy dolgozik, nem érdekli az se, csak csinál valamit. A munkám - amit fizetés nélkül végzek - kapcsán is kérdéseket teszek fel, tanulmányozok jogszabályokat, az Alkotmányt.

A munkámról, amiből élek Ön nem tud semmit? Ugye nem mondja komolyan?

Ha unja amiről írok, minek olvassa? Ne forgolódjék a témák között, még megárt a sok unalom!
Ond Society [2010.04.07., 10:32][válaszolok] #29
Re: #18

Kedves Sarmasy Marianna,

Olvassa el a tokaji bor vilaghirerol szolo valosagot es aztan gondolkozzon el.

http://www.tkrt.hu/downloads/56_vg_0205_08_00_00_f.pdf

A cikk a HVG ben jelent meg. Az itt kozreadott pedig a Tokaj Kereskedohaz honlapjarol szarmazik.
Bukovszky Róbert [2012.09.29., 19:19][válaszolok] #30
Ugyan mára már történelem, ezért csak úgy elővettem.
Nekem most volt egy kis időm visszaolvasgatni, javaslom másoknak is a 2008-2010 időszakot, sajnos addig én csak hírből ismertem ezt a honlapot. Kérem Dr TA-t senki ne minősítse, hisz mint a "Sárkány" tv-ből megtudhatjuk Ő már nincs az élők sorában.
vendég (vendég) [2012.09.30., 08:02][válaszolok] #31
Vissza kell keresni ,minden közszeplőnek a,korábbi eggyes nagyon fontos témában tett ,a megnyílvánúlásait---elen szerveződéseit,reakcióit.
Tényszerűen szembesíteni---mert elég szelektív lett az emlékezésűk!

Ne az űléspont határozza meg az álláspontot--legyen vége a visszamutogatásnak---a saját teljesítményűk két év után talán mát mérhertőnek kellene lennie!
ROBI--CSAK TOVÁBBRA IS SZAKÍTS ÍDŐT EZEKRE!
érdekes (vendég) [2012.09.30., 14:17] válasza erre: #26[válaszolok] #32
Nagyon érdekes ma visszaolvasni a szerző sorait. Vajon látja-e hogy mennyi minden változott az ő hasznára és hogy ennek semmi haszna nincs a városlakók számára. Vajon ezt most elismerné-e és leírná-e. mert most már van hozzá újságuk is, abban azt lehet leírni amit akarnak. De persze szigorúan csak azt. És ezt korábban mennyire sérelmezték.
Összes hozzászólás: 39 db (29 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 7 db (18%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.