Hírek
Pályázati támogatással fogják be a szerencsi cukortermelők száját?
Dátum: 2009.12.10., 17:07Megtekintve: 3605Értékelés: 5.00

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) hosszabbítsa meg december 15-ről 2010. január 15-ig a cukortermelők számára kiírt kárenyhítő pályázat beadási határidejét, az úgynevezett Nemzeti Diverzifikációs Program ugyanis csak azoknak kedvez, akik a kiírást már azelőtt ismerték, mielőtt november közepén megjelent volna – fogalmazott csütörtökön megtartott szerencsi sajtótájékoztatóján Koncz Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés alelnöke, a cukorváros önkormányzatának fideszes képviselője.
Szerdán levelet írt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek Koncz Ferenc, amely dokumentumban sajnálkozásának ad hangot a szaktárca rövidre szabott határidejű pályázati kiírása miatt. Miként a megyei alelnök elmondta, Európában szokatlan módon földig rombolták a Szerencsi Cukorgyár Zrt. épületeit, közben pedig a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében pályázatot írtak ki kárenyhítés címén, mely rendelet hét elemet tartalmaz. Koncz úgy véli, a szándékkal, miszerint támogatnák anyagilag a mezőgazdasági termelés korszerűsítését, segítenék a korábbi cukortermelők talpra állását, továbbá fejlesztenék a vidéki örökségvédelmet és a turizmust, a Fidesz talán egyet is tudna érteni, az eljárás azonban olyan brutális, mint a gyár eltiprása.

November közepén jelent meg a pályázat, s ez annyit jelent: a „tűztől távoli” gazdák későn értesültek a lehetőségről, így a december 15-i beadási határidőig képtelenek megfogalmazni igényüket a támogatásra. A Fidesz szerint ez a késlekedés komoly aggodalomra ad okot, hiszen nem elég, hogy több száz család megélhetését tették bizonytalanná a szerencsi cukorgyár bezárásával, még a kompenzációs szándék sem kedvez a termelőknek. Borsod megye közgyűlésének alelnöke kéri a tárcavezetőt a határidő 2010. január 15-re történő módosítására, ezáltal ugyanis a rászorultaknak maradna ideje a pályázat megírására. A politikus felhívta a miniszter figyelmét: ez a hét pontból álló támogatási rendelet valójában nem segíti elő a munkahelyteremtés céljait, mert a pályázat útján elnyerhető összeg mértéke a befektetések maximum negyven százaléka lehet.

Az MNO kérdésére válaszolva Koncz kijelentette: nem tud arról, hogy Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere, MSZP-s országgyűlési képviselőnő tett volna lépéseket a határidő meghosszabbítása érdekében, ugyanakkor arról sincsenek ismeretei, vajon a városvezető próbálta-e megakadályozni a gyár bezárását. Azt viszont hozzáfűzte, az immár befejezéséhez közeledő szocialista kormányzás minőségét jellemzi a szerencsi rombolás, mivel a több mint százéves múltra visszatekintő üzemet – szerinte – indokolatlanul tették a földdel egyenlővé. Már csak a két kémény áll, de a Fidesz kormányra jutása esetén mindent megtesz azért, hogy egyrészt Magyarország kapjon cukorkvótát az Európai Uniótól, másrészt pedig ismét beinduljon a cukorgyártás Szerencsen és Kabán, mivel a jelenlegi ellenzéki párt építeni és gyarapítani szeretne a rombolás helyett.

Forrás: MNO (ez eredeti cikkben van néhány újabb fotó is a bontásról)

Kapcsolódó:

5,6 milliárd forint Szerencs szájízének édesítésére
Üzenet a múltból - frissítve a rombolás képével
Döbbenet - most élesztenék újra a magyar cukoripart
Szerencsi Cukorgyár: már csak emlék(park) + videó
Szerencs nem kap cukorpénzt?
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2009.12.11., 10:26][válaszolok] #1
Ebben a témában egyszer már kifejtettem a véleményem , de nem állom meg szó nélkül . Ez a pályázat egy olyan szép rózsaszín lufi , amiről ma még beszélünk holnap után már nem . Sajnos ez is csak egy nagy átverés , tiszteltelt Polgármester asszony ébredjen fel ! A környezetemben ismét három fiatal pár gondolta úgy, el kell hagynia Szerencset , és ami még szomorúbb , nyolc gyerekkel álltak odébb , ebből a vörös fellegegben úszó élhetetlem városból , vagy talán ez a cél , így a leggkönnyebb megszabadulni a másra szavazóktól .Meddig lehet még büntetlenül tönkretenni egy jobb sorsra érdemes várost .
kisvállalkozó (vendég) [2009.12.13., 00:03][válaszolok] #2
Gondolkoztam, hogy szóvá tegyem-e, és esetleg nem lesz-e bajom még belőle, de csak nem állhatom meg, hogy elmondjam: azon töprengtem, vajon melyik szerdán írt Koncz Úr levelet Gráfnak, mert ha ezen a héten (dec. 9.-én), aznap már mindenki tudta, hogy 2010. január 15. lesz a pályázat beadási határideje, ugyanis ezen a napon küldte el a minisztérium a Magyar Közlönybe a rendeletet kihirdetésre, ld. Internet. A szerencsi polgármester a várban a közmeghallgatáskor mondta (ha jól emmlékszem), hogy nem maradéktalanul elégedett a pályázattal, többek között azért, mert rövid a benyújtási határidő és aznap levelet is írt a szaktárca vezetőjének. Akkor Koncz Úr mintha azt mondta volna, hogy nem levelezni kell a miniszterrel... De ha tudtam volna, hogy ebből ekkora "csavar" lesz jobban próbálom megjegyezni. Csak a pontosság kedvéért tehát: ezek szerint Rónavölgyi E.-né nov. 26-án, Koncz F. dec. 9-én írt a miniszternek az ügyben. Ha valóban ekkora provokációkkal zajlik a "kampány", mire számíthatnak még a szerencsiek, kérdezem.
Girasolo (vendég) [2009.12.13., 12:32][válaszolok] #3
"Cukor nélkül is lehet édes az élet térségünkben..."szerepel a Nektár c.országosnak mondott újság címoldalán./Bár R.E.-né szólásai szerint:Szerencs egy édes város !?/ A lap 6.oldalához: Ha az az 5,6 milliárd forint pályázati pénz ideérkezése a térségbe új munkahelyek teremtésére,ill. a régiek megőrzésére olyan igaz,mint az 5. oldalon írt szüreti pénz,...akkor bizony nagy a bukta!-és azt is tudjuk,hogy mi van a buktában!Sokan olvasták,egy kis összevetés. "Több pénz a zsebekben karácsonyra,december 15-ig minden szőlőtermelőt kifizetnek.Erre a külső felvásárlók is rákényszerültek,-vagyis a Kereskedő házon kívüliek is!....A helyi termelők nevében Ficsor Ádám lépett fel a Hegyközséggel közösen.Hosszas tárgyalások után elérték,az...5oft/kg-os árszintet ami még mindig rendkívül alacsony,de legalább a többi borvidékhez képest nagyobb összegeget kapnak a termelők és még időben ki is fizetik őket.Hallottunk esetekről ahol 1 év után fizetik ki a gazdákat." Ezt olvassa az ország! Így tudják Kaposváron, ott nyomtatják ezt a "szellem" újságot,melyben egyetlen cikknek sincs írója aki vállalná a leírtak hitelességét!A fent említett cikk mellett is csak "egy fiú a bárból" áll névtelenül. Most az igazság!!:A Hegyközségnek a Tállyai Termelő Csoport Kft. is tagja. A 2oo9.dec.o1-én kelt levelükből: " Tisztelt Termelő! A Tállyai Termelő Csopport Kft.2oo8 évben szőlőt és aszúszemet vásárolt fel több kistermelőtől,köztük Öntől is,melyről átvételi jegyet állítottunk ki,amit elismerünk.....Tájékoztattunk minden termelőt,....hogy a kifizetés 3 részletben fog történni,előreláthatólag az első a leadás évében a másik kettő pedig az azt követő évben......Ebben az évben sajnos a mezőgazdaság nem volt hitelképes,hiteligényünk állami garanciával is március óta folyamatos intézés alatt van,mindeddig nem kaptunk érdemleges választ. Sajnos nem Ön az egyetlen akinek nem tudtunk csak egy részletet fizetni. A kifizetés idejéről értesítést fogunk minden kistermelőnek küldeni,amikor a hitel elbírálásra került. Tokaj Hegyalja egyik legnagyobb feldolgozó és értékesítő Kft.-a vagyunk,ahová 2oo2 óta adják le termékeiket a kistermelők,megelégedettséggel. Tisztelettel:Osikáné Molnár Angéla ügyvezető" Akkor most mi van?Két verzió:1/Ficsor Ádám elintézte,de akkor hol a pénz? Holnap után december 15, és se pénz,se értesítés!Már fel sem veszik a telefont az irodán! Sem a 2oo8-as,sem a 2oo9-es kifizetésről semmi hír! 2./Aljas hazugság az újsághír,felháborító,hogy ilyen szennylap megjelenhet,ami csak arra jó,hogy jelen esetben összeugrasszák a termelőket-illetve Ficsor Ádámot érdemtelenül magasztalják. A teljesség kedvért: a többi felvásárló sem fizetett!Nehogy valóra váljon a Nektár 2o1o-es naptárán az a jó tanács,mely szerint.."..vonuljon félre,menjen el sétálni ebédidőben..."-gondolom ebéd helyett! U.i:Ha mégis megkapnánk a jogos járandóságunkat dec.15-ig,Ficsor Ádámtól elnézést fogok kérni ezen az oldalon!
Névtelen (vendég) [2009.12.13., 19:11][válaszolok] #4
Na nézd már a szocik is olvassák ezt az oldalt , tartalékolják a kioktató stilusukat az egymásközti sus-musukra , vagy a remélhetőleg a közeli tárgyalásoknál magyarázkodásra /kisvállalkozónak /.
Névtelen (vendég) [2009.12.13., 20:47][válaszolok] #5
Én közel sem vagyok szoci, de valóban így történt a meghallgatáson, ahogy kisvállalkozó írta. Önkritikát is kell gyakorolni, nem szégyen az.
Névtelen (vendég) [2009.12.13., 22:41][válaszolok] #6
"Tokaj Hegyalja egyik legnagyobb feldolgozó és értékesítő Kft.-a vagyunk,ahová 2oo2 óta adják le termékeiket a kistermelők,megelégedettséggel. Tisztelettel:Osikáné Molnár Angéla ügyvezető" ügyvezető? - nem tanító? akkor a polgármester úr kft-zik is? akkor az ügyvezető asszony még Osikáné is? Akkor most mi van?
kisvállalkozó (vendég) [2009.12.13., 23:37][válaszolok] #7
Ha vállalkozna kedves #4 hozzászóló a mai világban, nem biztos, hogy feltétlenül "szoci" lenne, ha másért nem a gazdaság hangulata, vagy akár a forgalom miatt. De ilyen esetekben nem az a lényeg, hogy "ki" mondja, hanem, hogy "mit" mond. A saját fülemnek azért szoktam hinni. És nem kéne h....-nek nézni egyszerű vállalkozókat, mert akkor tuti nem lesz váltás jövőre...
Névtelen (vendég) [2009.12.14., 08:34][válaszolok] #8
Emlékeztetőül! A Nektár c. választási újság első számának címlapján Bajnai Gordon: "Nem politizálni akarok", mellette pedig Győzike Asszony és családja virít. A hirdetők között ott szerepel egy bor-pálinka-mangalica termékekre figyelemfelhívó reklám, amely Ficsor apuka érdekeltségébe tartozik, s láss csodát, a politika című fejezetben fényképes riport az apuka gyermekéről, amint esküt tesz ki tudja milyen, ki tudja hanyadik politikai állásában. Dr. Kiss István ismét nyilatkozik, s nyilatkozatát Ficsor apuka gyermeke támogatni fogja a kormány ülésén, feltéve, ha ez egyben a borvidék javaslataként hivatalosan is megjelenik. Ez az újság semmi másról nem fog szólni, mint eladni nekünk azokat az embereket, akik helyben könnyeket ejtenek a nehéz sorsú emberekért, majd elmennek a Parlamentbe, s megszavazzák az osztálylétszám emelést, a nyugdíjalap csökkentését, a nyugdíjkorhatár növelését, az építményadót és még sorolhatnám hosszan, de semmi baj, az egyre zsugorodó munkahely kínálattal szemben lesz gyönyörű főtér, pompás piac, hogy legyen a munkanélkülieknek hol eltölteni szabadidejüket. Mert ma minden második munkaképes korú BAZ megyei férfi munkanélküli. Azok persze, akik négy-öt helyről kapják a fizetésüket, vagy mint Kocsis István 18 helyről, borzasztó toleránsak, s megértőek. Rájuk és családjukra, követőikre nem vár ilyen szomorú sors, nekik már most is csepeg a nektár Tokaj szőlővesszejéről.
Gondolkodjunk (vendég) [2009.12.14., 14:48][válaszolok] #9
Kedves Olvasótársak! Néézük alapjaiban a kérdéseket. A város önkormányzatának nem kellett volna hagynia, hogy bezárják a cukorgyárat, ezt úgy tudta volna megtenni, hogy a város egyéni országgyűlési képviselője (Szabó György), aki mellesleg az Észak-magyarországi Területfejlesztési tanács elnöke, egykori miniszter, tehát közel van a döntések befolyásolásához és a város polgármestere, aki szintén kormánypárti országgyűlési képviselő, lobbizott volna, ahol csak tudott, hogy megmentsék a gyárat. Ehhez kiváló segítségük lehetett volna Ficsor Ádám, aki miniszterként, Gyurcsány Ferenc jobbkezeként, egykori kabinetfőnökeként, sőt az agrártárca egykori államtitkáraként valóban súly képvisel és képviselt akkor is a kormánynál. Nem tették, hagyták elúszni, sőt azzal nyugtatták az embereket, hogy jön a szalmatüzelésű erőmű, amely mindennek az ügye minden irányból korrupciógyanús és már több szabálytalanság is kiderült róla, most talán pénzhiány miatt áll, de ebben nem vagyok biztos. Mindenesetre a volt cukorgyári dolgozók, a polgármester asszony "édes városából" menekülni kényszerülnek, de legalábbis elsétálni a Munkaügyi központba, hogy álláskeresési járadékot kapjanak, pedig ők jó munkásemberek voltak. Egyet értesenek meg, Koncz Ferenc nem kormánypárti, majd csak tavasztól lesz az, amennyiben a Fidesz kormányra kerül. Ellenzékből próbált segíteni, természetesen túl sok eredményt nem tudott elérni, hiszen, akik valóban segíteni tudtak volna (Szabó György, Rónavölgyi Endréné és Ficsor Ádám) nem álltak mellé, nem akarták felkarolni a cukorgyár ügyét. Most a polgármester asszony, miután már Koncz Ferenc többször szorgalmazta, hogy rövid a határidő, levelet írt a szakminiszternek, levelet írt Koncz úr is. Írt egy ellenzéki és írt egy kormánypárti is. Eredménye: Gráf József miniszter meghosszabbította a határidőt. De talán nem írt volna Rónavölgyi Endréné, ha a közmeghallgatáson és önkormányzati üléseken Koncz ferenc nem tartotta volna vesszőparipaként folyamatosan napirenden. vajon miért nem állt eddig a szocialista polgármester és honyanya a fideszes közgyűlési alelnök mellé eddig? Érdekében állt a gyár bezárása? Vagy más okból? Vagy csak, amit egy fideszes politikus kér, az eleve rossz? Kedves Polgármester Asszony! Ha idejében, összes erejüket latba vetve, kormánypárti társaival (Szabó és Ficsor úrral) Koncz Ferenc és a cukorgyár ügye mellé állnak, megmenthették volna. Persze ez sem biztos, de lehet, hogy délben még ma is hallhatnánk a műszakváltás dudáját. Most pedig ott tartunk, hogy Szerencs már csak azért édes város, mert Takács István a Bon-Bon Kft.-ben hagyományos finomságokat gyárt. Már csak egy valamit nem értek, Nemzeti Diverzifikációs Program keretében állítólag cukorrépa-depók építésére is lehet pályázni. Minek az gyár nélkül? Jó gondolkodást kívánok mindenkinek. A tárgyilagosság talán itt kezdődik.
Névtelen (vendég) [2009.12.15., 10:29][válaszolok] #10
És vajon hol volt Koncz úr akkor, amikor a telhetetlen gazdák a megemelt termesztési árért sem voltak hajlandók répát termelni? Miért nem győzködte ő is őket, hogy ne a nem termelésért járó pénzt vegyék fel, hanem termeljenek répát, amit más országokban ennél kevesebb pénzért is megtettek. Akkor nem kellett volna bezárni a gyárat, ha ő is ott kinyitja a száját. Miért nem tette?
Névtelen (vendég) [2009.12.15., 16:11][válaszolok] #11
Tisztelt Kisvállalkozó és 10-es számon kommentező névtelen vendég! Természetesen mikor a sajtótájékoztató összehívásáról döntöttünk, még nem volt információnk a pályázat beadási határidejének meghosszabbításáról, sőt arról sem, hogy a szerencsi polgármester mit tett ebben az ügyben. Az tény, hogy a közmeghallgatáson említette, nem elégedett a pályázat több kritériumával. Magam akkor döbbentem meg, mikor kiderült számomra, hogy a kabai polgármester asszony a pályázat kiírása előtt, folyamatos egyeztetéseket végzett a Földművelésügyi Minisztériummal és természetesen települése vállalkozóival is. Az is lehet, hogy ez Szerencsen is megtörtént, de hogy nem nyilvánosan és széles körben, mint Kabán, az biztos. A sajtótájékoztató nem csak a pályázati határidő meghosszabbításáról, hanem ezenkívűl a pályázati kritériumok megváltoztatásának igényéről is szólt. Most sem vagyok elégedett azzal, hogy a valódi munkahelyteremtést ez a pályázat csak 40%-ban támogatja. Én örülök neki, ha a polgármester asszony a határidő módosítás ügyében eljárt és annak is nagyon örülnék, ha ő is fontosnak tartaná a munkahelyteremtési támogatás 40%-ról 100%-ra való emelését. Annak pedig különösen örültem volna, ha a pályázati kiírás nem zárná ki a szerencsi csokoládégyártást (Bonbon Kft) a lehetséges pályázók köréből. Most úgy tűnik kizárta. Ez számomra elfogadhatatlan és felháborító. És, hogy miért nem állítottam le, a 10-es kommentező szerinti telhetetlen gazdákat? Hát ez több misét is megérne. Először is összevesztem mindenkivel, aki érzéseim szerint nem volt elég intenzív a gyár megmentése érdekében. Szó szerint mindenkivel. Másodszor talán a polgármesternek sem kellett volna a gazdákra való mutogatással arra játszania, hogy a gyári dolgozókat és a termelőket egymás nyakának ugrassza, hanem valódi lépéseket kellett volna tenni a kvóta visszaadás megakadályozására. Magyar ember ugrott a magyar ember torkának. A németek közben röhögnek a markukba. Bárki bármit mond, a kvótát nem a gazdák, hanem a magyar kormány adta vissza. Jelenleg a magyar kormány az akkor megajánlott 4 euró helyett több mint 11 euróval támogatja a cukorrépa termelést. Meggyőződésem, hogy a gyárbezárás hosszú távon minden gazdának rossz. Az is meggyőződésem, hogy ezt ők is tudják. A cukorrépa termelés érdekében viszont hatásosan eljárni, csak a kormány tudott volna, azt viszont erre nem kényszerítette senki. Pedig kényszeríthette volna az a 17 kormánypárti szocialista képviselő, akik Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány érdekében hajlandóak voltak szembe szállni saját kormányukkal, nyilván hajlandóak lettek volna erre akkor is, ha a szerencsi országgyűlési képivelő, Rónavölgyi Endréné polgármester asszony ebben egyetlen lépést tesz feléjük, vagy ha a helyzet úgy kívánja, akkor többet is. Én azt tapasztaltam, hogy ezek a lépések nem történtek meg. A cukorgyár bezárása idejében, mindenünnen pofonokat kaptam, úgy éreztem én vagyok az az egyetlen idióta, aki komolyan úgy gondolja, hogy nem zárhatják be a szerencsi cukorgyárat. Különösen akkor, mikor a cukorgyárból is többször figyelmeztettek, hogy állítsam le magam, mert a végén az ott dolgozók nem fognak egy fillért sem kapni. Ön mit tett volna a helyemben kedves névtelen barátom? Hogy velem mi történt azt tudhatja Ön is, nem kívánom a helyzetet dramatizálni. Ha esetleg többre kíváncsi, szívesen állok személyesen is a rendelkezésére. Szeretettel: Koncz Ferenc
Névtelen (vendég) [2009.12.15., 21:37][válaszolok] #12
Azt tudomásul kell venni,hogy ha nincs cukorrépa,nincs cukorgyár! Koncz Ferenc most sem tud mást, mint 2008-ban,amikor szintén a gyárbezárásban érdekelt gazdák érdekeit képviselte.Akkor nem látta,hogy a gazdák döntése(tudniillik,hogy nem termesztenek elegendő mennyiségű répát a cukorgyár számára) azzal jár,hogy a gyárat elbontják? Ez egész Európában így működik.Ha nem bontják el a gyárat, akkor a cukorrépa-termesztők(Koncz úr pártfogoltjai) nem kapják meg a gyárbezárás kapcsán nekik járó több mint négyszázezer forintot hektáronként.Azt,hogy mennyire szeret építeni a jelenlegi ellenzéki párt azt látjuk többek között a szerencsi erőmű,meg a gyöngyösi Apolló gyár példáján,és sajnos nincsenek kétségeim afelől,hogy ha a Fidesz politikai érdekei úgy kívánják elleneznének egy Szerencsen épülő cukorgyárat is.
téboly (vendég) [2009.12.16., 07:21][válaszolok] #13
Miért bontották le, ha építeni akarnak. Tönkretették a várost!!
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 09:31][válaszolok] #14
Miért sajnálják a 400 ezer forintot a gazdáktól. Aki ilyet ír kapált már répát? Vagy csak egy számitógép mögül ismeri a világot. A BKV pénzek gondolom rendben vannak hisz ott a szakértelem a lényeg.Üdv!
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 10:27][válaszolok] #15
Mert, ha annyira hangoztatják, hogy magyar árut vásároljunk, akkor a megajánlott termesztési árért nekik termelni kellett volna a répát,úgy mint más országokban, nem pedig azt számolni, hogy mikor járunk jobban, akkor, ha nem termelünk, vagy akkor, ha igen. Ők az előbbit választották.
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 15:12][válaszolok] #16
#10 és #12 hozzászólónak. A cukorgyár megmentése csak egy módon volt lehetséges, a cukorrépatermelés megmentése révén. Ezért elsősorban a cukorrépatermesztőket kellett volna ösztönözni a termelés fenntartása érdekében. Ez akkor nem sikerült a kínált 2, majd 4 eurós tonnánkénti támogatással. Bizony lehetett volna annál sokkal többet kínálni, ahogy kiderült idén már cca. 11 eurót is adnak támogatásként (a rendelet már hónapokkal ezelőtt megjelent). Eső után köpönyeg. Akkor a kormánynak nyilvánvalóan nem állt érdekében megmementeni cukorgyárunkat, ezért nem kínálta azt a támogatást, amit most már odadana. No persze a német tulaj sem volt rest egyéves szerződést kínálni a termelőknek! Azért nem, mivel egyértelműen a gyár bezárásában volt érdekelt. Amikor a franciáktól átvették a cukorgyárat, valójában a kvótánkat vásárolták meg, így nem a saját németországi gyáraikat kellett bezárni, hanem a magyart. Perszer lehet másra kenegetni a felelősságet, ahogy az a szerncsi városvezetés részéről szokás, de azért ne feledjük el feltenni magunknak a kérdéseket: Milyen kormány volt hatalmon a cukorgyár bezárásakor? Kik voltak az országgyűlési képviselőink a cukorgyár bezárásakor? Ki volt a város polgármestere a cukorgyár bezárásakor?
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 15:54][válaszolok] #17
Névtelen 14-nek. Nem a százmilliókat felvevő urak, hanem a napszámosok kapálják a répát. Ők már a támogatással vásárolt traktoraikat, kombájnjaikat, répaszedő gépeiket is csak kívülről ismerik, mert Audi és egyéb több tíz millió forintos terepjárókon járnak. Nem írígylem tőlük, de a tény az tény. A BKV-s ügy durva, de az itteni urak se éppen áldozatai a sanyarú sorsú hazai mezőgazdaságnak. Sokkal inkább az a négyszáz öles szőlősgazda...
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 16:00][válaszolok] #18
Miért kell a gazdákat ösztönözni a termelésre? Nem az a dolguk, hogy ellássák az országot terménnyel? Más munkakörben dolgozókat mivel ösztönöznek, nincs más választásuk, annyiért kell a munkájukat ellátni, amennyit megállapítanak. Nincs alkura lehetőségük. Mindenkinek végeznie kellene a dolgát, nem csak a markukat tartani a támogatásért. A gazda mindenért kér, akkor is, ha sok a termés, akkor is, ha kevés. Neki semmi sem jó.
Névtelen (vendég) [2009.12.16., 20:56][válaszolok] #19
"- Mindig is kiemelkedő jelentőséget tulajdonítottunk a nyersanyag-kérdésnek. Ha nincsen magyar cukorrépa, mi sem tudunk működni. Ezért is tartom rendkívül fontosnak, hogy az idei évben velünk együttműködő mintegy száz mezőgazdasági partnerünknek sikerült kiváló eredményeket elérniük, így jövedelmező volt számukra a cukorrépa-termelés - mondta Fischer Béla. Annak ellenére is, hogy az időjárási körülmények nem kedveztek igazán az ipari növénynek. A termésátlagok hektáronként 50 tonna fölött mozogtak, ami nem számít kiemelkedőnek. Szerencsére az alacsonyabb mennyiséget jól ellensúlyozta az átlagosnál magasabb, 17 százalékos cukortartalom." Idézet Fischer Béla Magyar Cukor Rt. elnök-vezérigazgatójától. Megjelent a Vas népe c. újságban 2009. december 9-én.Ebből a rövid cikkből több következtetést is le lehet vonni: 1. A Kaposvári Cukorgyár működik. 2. 2008-ban és 2009-ben ( szoci kormányzás alatt)a Kaposvár környéki gazdák hajlandóak voltak annyiért cukorrépát termeszteni,amennyiért a Szerencs környéki gazdák NEM. 3. A tárgyalásokon és a megállapodásoknál csak két szereplő van: a cukorgyár és a gazdák, nincs polgármester,orsz.gyűlési képviselő, kormányzat,stb. 4.Ha nincs cukorrépa,nincs cukorgyár sem. Az összes többi hiteltelen és szánalmas mentegetőzés a gazdák és pártfogóik részéről.
Sono io (vendég) [2009.12.16., 21:44][válaszolok] #20
Az előttem szólónak valóban nem jó semmi és nem is ért ahhoz,amihez hozzászólt!A gazdák ösztönzés nélkül is dolgoznak ,mert bennük van a föld szeretete , nem hagyják parlagon földjeiket, és nincs is más megélhetési lehetőségük.Azt még soha sem hallotta,hogy nem tudják értékesíteni a terményeiket? Az államban nem működik a felvásárlási szektor,de behozza a külföldi kőkemény paradicsomot,a szabolcsi almánál silányabb külföldit..stb.és sokkal drágábban vedd meg!Ha akad felvásárló,mint a jelenlegi dicső miniszterelnök -nem fizetett a libákért éveken át,nem érdekli most sem az alföldi libatenyésztők nyomorúsága.És mi van szőlővel? Ki kap itt támogatást?Hát nem azok akik egy-két hold területen termelnek,hanem azok akiknek a kedvenc országuk Venezuela,de a felvásárolt szőlőért tavaly sem fizetett nem még az éven.Abban igaza van a #18-as vendégnek,hogy a gazdáknak el kellene látni az országot élelemmel,de mit tegyen,ha az államvezetés nem így látja.Nem ehetnek gyermekeink egészséges magyar termékeket,mi lettünk a multi üzletláncok segédletével Európa szeméttelepe.Aki ebben kételkedik,rendelje meg interneten és olvassa el A leves hazudik c.könyvet.
MMM (vendég) [2009.12.17., 09:01][válaszolok] #21
Sono ionak, teljesen igaza van. Európa, de az egész világ minden céltudatos kormányának kellene a termelésről gondoskodnia. A miénk, beleértve az előző kormányokat, igen az Orbánt is, a gazdasági növekedési mutatókat letudta a multik által generált forgalommal és nagy ívben tett a magyar termelőkre, iparosokra és kereskedőkre. Igen, a magyar államnak kellene segítenie a termelőket, nem csak anyagi támogatással, hanem korszerű technológiák bevezetésével, piackutatással stbstb lásd Svájc. Nem csak pénzzel lehet támogatni egy termelőt, elég ha tanácsot kap, hogy mikor mit termeljen, mire van/lesz kereslet, hova lehet eladni és megoldja az magának. Ehelyett inkább a multiknak adnak évente 1000MRD Ft igen egyezermilliárd forint támogatást és adókedvezményt. Emellett enyhén szólva is röhejes a tonnánkémt 2, 4 vagy 11 EUR, nem?
Névtelen (vendég) [2009.12.17., 12:34][válaszolok] #22
Mindenről írnak az előttem szólók, csak arról nem, hogy a kaposvári gazdáknak miért érte meg és miért volt nyereséges a cukorrépatermelés, az ittenieknek meg NEM. Ők ugyanannyit kaptak érte, mint amit itt megkínáltak. Vagy egy kicsit nagyravágyóbbak az északi termelők?
Névtelen (vendég) [2009.12.17., 14:08][válaszolok] #23
Nem unjátok még ezt a témát? Én már nagyon, csak bla-bla-zás folyik, meg a mutogatás egymásra. Hát nem sajnálom a terepjárós urakat, csak azokat a melósokat, akiknek megszűnt a munkája. De ez csak egy a sok közül. Mindenhol csak a létszám leépítésről lehet hallani. Jó lenne, ha a BKV vezérigazgató abból a 18 állásából osztana nekünk is egyet-kettőt. Csak azt nem tudom, hogy egy seggel hogy tud ennyi lovat megülni? A parlamentben meg hülyének nézik az embert. No meg Rózsadombon élő gyerekeket küldenek segélycsomagot osztani a szegényeknek. Ezek a gyerekek még ilyen nyomort nem láttak. Valószínű, hogy az ő szüleik már megvetették a fejealjukat, de még az unokákét is. Ébredjünk már fel! Ne legyünk már birkák!!!
Névtelen (vendég) [2009.12.17., 14:44][válaszolok] #24
Ha jól tudom, ott a gyártulajdonosok nem egészen azokat a feltételeket kínálták, mint a Nordzucker AG szerencsi (azóta már újabb zsíros állásokban lévő) helytartói.
Névtelen (vendég) [2009.12.21., 22:10][válaszolok] #25
Szeretem olvasni a kommenteket. Mindig csak a múltról szólnak. A cukorgyár kérdés is ilyen(sajnos). Örülnék ha az oldalon a jövőről szólna a beszélgetés.Üdv!
MMM (vendég) [2009.12.22., 08:36][válaszolok] #26
"Tanulj a hibákból, mert a jövő a múlt könnyeiben van."
Névtelen (vendég) [2009.12.22., 18:26][válaszolok] #27
MMM Ez tetszik.
MMM (vendég) [2009.12.23., 13:31][válaszolok] #28
Köszönöm, de sajnos én is csak loptam.
Névtelen (vendég) [2009.12.28., 18:46][válaszolok] #29
Örömmel olvastam, hogy a diverzifikációs pénzek felhasználásával Mádon a könyvtár tetőszerkezetét, Prügyön a községházát, Szerencsen pedig élményparkot fognak kialakítani, vagyis az a lényeg, hogy csak munkahely ne legyen belőle, s üssünk a fenekére az 5,3 milliárdnak. Aki ilyen pályázatot összeállít és kiír, nem tudom milyen alapon meri a munkanélkülisé enyhítését új munkahelyek teremtését megjelölni pályázati célként. A Szerencsi Hírek-ben pedig hiába mutogatják L. Gy. elvtársat, mivel csak szoci kapcsolatainak köszönhetően kap Szerencs városától munkát, így az ő jövője biztos, nyugodtan pályázhat. Az elvtársak majd gondoskodnak róla. A többiek meg mehetnek a lecsóba.
MMM (vendég) [2009.12.29., 08:59][válaszolok] #30
Szerintem még az öregek klubbját is lehetne bővíteni belőle. Így még több szocis szavazót tudnának nevelni.
girasolo (vendég) [2010.01.09., 19:27][válaszolok] #32
2o1o jan.9.Nem kellett Ficsor Ádámtól elnézést kérnem,mivel a 2oo8-ban felvásárolt szőlőért a mai napig nem tömte meg a pénztárcámat a tállyai Osika polgármester /ill.szegény,öreg édesanyja !!!!????/cége az engem megillető pénzzel.Dec.utolsó napjaiban a 2oo8-as teljes összeg 2. 2o% -t kifizette ugyan,de a többiről szó sem esett.Hát akkor Ficsor Ádám fogja be,ne hajhássza az olcsó népszerűséget,még akkor sem ha ezt kampányszövegnek szánta.
Összes hozzászólás: 33 db (25 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 1 db (3%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.