Hírek
5,6 milliárd forint Szerencs szájízének édesítésére
Dátum: 2009.11.24., 17:25Megtekintve: 3434Értékelés: 3.67

Sajtótájékoztatón jelentette be Ficsor Ádám és Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere, hogy a diverzifikációs célra fordítható pályázati összegből a Szerencsen bezárt cukorgyár miatt keletkezett munkahelyek elvesztése, új munkahelyek és a jelenlegiek megőrzése érdekében 5,6 milliárd forint pályázati összeg áll rendelkezésre Szerencs és térsége számára.
A Nemzeti Diverzifikációs Program keretein belül december 16-ig lehet pályázni különböző feltételek mellett a 200 ezertől 1 millió euróig terjedő összegekre, melyek 40-100%-ig terjedő finanszírozási részt biztosítanak elsősorban mezőgazdasági munkahelyteremtő beruházásokra. Lehetőség van azonban például turisztikai, falufejlesztésre és vidéki örökségfejlesztésre is. A konkrét feltételekről a tájékoztatást a város egyrészt fórumokon mondja el a vállalkozásoknak, másrészt megtekinthető írott formában: www.umvp.eu honlapon, a diverzifikációs pályázatok között. Itt elolvasható az is, hogy Szerencsen konkrétan milyen típusú tevékenységekre és milyen feltételekkel lehet pályázni. Szerencs polgármestere szerint a pénzügyi lehetőség adott, csak élni kell vele tudni a helyi vállalkozásoknak.

Forrás: Észak-Magyarország, szerencs.hu
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
Névtelen (vendég) [2009.11.24., 21:20][válaszolok] #1
Jól értem a dolgot? Ez a volt az ára a Cukorgyár bezárásának? Megérte feladni 120 éves - a város életében meghatározó - ipari kultúránkat, azért, hogy most egy hamarosan elbukó kormány (hiradások és egy parlamanti bizottság szerint) hibát-hibára, botrányt-botrányra halmozó politikusa nagylelkűen pénzt osztogathasson? Egyesek szerint Ficsor Ádám "szakember": bizonyára ezért lehetett álamtitkár a FVM-ben, majd Gyurcsány mellet vezető politikus a Miniszterelnöki hivatalban, utóbb titkoszsolgálatokért felelős miniszter, jelenleg pedig az MSZP egyik fő kampányfelelőse. Ez aztán a "sokoldalúan képzett" ember, s nem mellesleg MSZP-s képviselőjelölt! Egyesek szerint biztosak lehetünk affelől, hogy hallunk még bizonyos ügyeiről, súlyos balfogásairól, s talán még arról is, hogy mennyire politizálta át "szakmai" döntéseit a szocialista kormány kiszolgálása során. Talán még a családtagok vállakozásainak jutó pályázati pénzekről, vagy családtagjai befolyásos pozícióiról is lehullhat a lepel - persze, ha voltak-vannak ilyenek. Ficsor Ádám személyével kapcsolatban a legelszomorítóbb számomra a Szerencsi Hírek és a Szerencsi Televízió kiegyensúlyozatlan szerkesztési gyakorlata. Arcátlan módon túlszerepeltetik mindkét médiában, ami joggal veri ki a biztosítékot a józanul gondolkodó többségnél. Valóban ez bánt engem is a legjobban, mivel az, hogy milyen szakmai ismeretek NÉLKÜL lehet valaki titokminiszter, s abban a pozícióban milyen HIBÁKAT követhet el valaki következmények nélkül, távol áll tőlünk, szerencsiek befolyásától. Az azonbam ,hogy a helyi "független" tájékoztatás - melyet a szerencsi adófizetők tartanak el közel évi 20 milliós, városi költségvetési támogatással - ne lehessen ilyen elfogult és nyilvánvalóan elkötelezett, már a MI ügyünk. Laci! Szégyelljétek magatokat! KA
Névtelen (vendég) [2009.11.24., 23:08][válaszolok] #2
"Jól értem a dolgot? Ez a volt az ára a Cukorgyár bezárásának?" - szerintem ez a demagógia magasfoka. A Cukorgyár bezárását ténylegesen megviselő szerencsi emberek nevében ezt kikérem magamnak. Úgy látszik egyeseknek az lenne a legjobb, ha a Gyár bezárását követően a kárt ugyan nem enyhítő, de egyeseknek legalább fogódzót nyújtó pályázási lehetőséget sem lehessen elérni.
bocsánat, folytatnám... (vendég) [2009.11.24., 23:11][válaszolok] #3
Szóval majd elmondható lenne, hogy semmilyen konstrukciónal még csak a csírája sem mutatkozott valamennyi munkahely megőrzésének, teremtésének irányába. Sajnálatos ez az elvakultság.
Névtelen (vendég) [2009.11.25., 06:57][válaszolok] #4
Tisztelt #2 #3! Félreértett, mivel nem az ellen van kifogásom, hogy uniós forrásokból kárenyhítés történjen. Ez a legkevesebb amit meg kell tenni! Az a gyanúm, hogy ezeknek a pénzeknek a szétosztásáról majd a (párt)politika fog dönteni, nem pedig a szakmai szempontok! Ne gondolja, hogy a véletlen műve a tavasszal majd MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltként induló személy jelenléte a sajtótájékoztatón. KA
MMM (vendég) [2009.11.25., 08:57][válaszolok] #5
Jó, hogy van. Kérdés, hogy hogyan használjuk fel. Ahogy a vezetést ismerem inkább erre: "turisztikai, falufejlesztésre és vidéki örökségfejlesztésre", mint erre "elsősorban mezőgazdasági munkahelyteremtő beruházásokra" fogják felhasználni.
Névtelen (vendég) [2009.11.25., 09:13][válaszolok] #6
A helyi vállalkozásoknak kell pályázni. Úgy látom, az 5-ös hozzászóló valamit félreértett. Vagy tévedek?
Névtelen (vendég) [2009.11.25., 10:52][válaszolok] #7
Kiegészítem a 6-os hozzászólásomat az alábbiakkal: A fejlesztésre a támogatási rendeletek mellékletében található településeken lakók, gazdálkodók adhatnak be kérelmet, függetlenül attól, hogy foglalkoztak-e cukorrépa termeléssel. Feltételezem, hogy mindenki arra fogja felhasználni, amire kapja.
S (vendég) [2009.11.25., 13:14][válaszolok] #8
"A Nemzeti Diverzifikációs Program egy az érintett térségekre vonatkozó, a 2009-2010 közötti időszakra szóló diverzifikációs stratégia, amely megteremti a cukorgyárak megszűnését követő gazdasági szerkezetváltás alapját, valamint pótolja a cukorgyárak bezárása következtében a foglalkoztatásban és gazdasági kapcsolatokban kialakult hiányokat." ""A diverzifikáció fogalma: a befektetések kockázatkezelésének egyik fontos eleme. Lényegét tekintve kockázatmegosztást jelent oly módon, hogy a befektetés nem egyetlen, hanem több értékpapírba történik. 20-30 elemből álló értékpapír-portfólió tekinthető jól diverzifikáltnak. A diverzifikáció célja a kockázat tervezett megosztásával az esetleges veszteségek csökkentése, ami általában (de nem törvényszerűen) a várható hozam csökkenésével is jár." 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet: "2. § E rendelet alapján az alábbi célok megvalósítására vehető igénybe támogatás: a) mezőgazdasági üzemek korszerűsítése, b) mezőgazdasági termékek értéknövelése, c) mikrovállalkozások támogatása, d) turizmus fejlesztése, e) vidéki települések fejlesztése, f) vidéki örökség védelme." És már Lampert Mónika is megmondta,hogy mi ott leszünk ahol a pénzt osztják. És ott is vannak! Ezért jelentette be ezt Ficsor Ádám és Rónavölgyi Endréné. Pedig ez a pénz nem az MSZP pénze ez a pénz a nemzeté, a program neve is nemzeti.
Névtelen (vendég) [2009.11.25., 23:03][válaszolok] #9
Későre jár az idő nehezen fogom fel,hogy hol van ebben a nagy pénzben a munkahelyteremtés.Próbálom értelmezni az a),b),c),d),e),f) pontokat,de valahogy azt értem ki belőle,hogy az jár megint jól,akinek van mez.gazd,i üzeme,mikrovállalkozása,be tudott kapcsolódni a turizmusba,stb.Ezek az emberek már felvették a pénzt a gyár bezárásakor,-szóval megint sorba állhatnak! A vidéki örökség védelme?-Amikor a jelenlegi kormány mindent megtesz azért,hogy a falvak elnéptelenedjenek? Attól tartok,hogy ez mind csak propaganda ,néphülyítés,a szomorú valóság elkendőzése.Csak hallgatom Vona Gábort is amikor arról szónokol,hogy lesz itt újra cukorgyártás és a bevásárló központ nem Tesco,hanem Turul lesz.Csak úgy egy csettintésre ugye? Az MSZP meg a nemzet,és annak értékei olyan messze vannak egymástól mint ugató kutya a Holdtól.Munkahelyteremtést ígért R.E.né is,mert anélkül nincs élhető élet,de én ennek semmi nyomát nem látom,de ez a program sem fogja ezt szolgálni.
Névtelen (vendég) [2009.11.26., 13:29][válaszolok] #10
El kell gondolkodnunk azon is , miért csak 30 azaz harminc napig lehet csak pályázni , a térségünk életét alapvetően meghatározó pályázatról .Ha mindent szabályosan csinál a pályázat író édes kevés ez az idő , és ez lett volna a kormány által beigért mentőöv .Már csak arra vagyok kíváncsi ,hogy ezeknek a feltételeknek hányan fognak megfelelni . Mert a tapasztalat azt mutatja , hogy a megpályázható összeg töredéke marad helyben , utána lehet nézni a többi bezárt cukorgyárnál. De abban biztos vagyok , hogy a közmeghalgatáson fogunk még hallani erről a beigért pénzről .
jadviga (vendég) [2009.11.26., 16:08][válaszolok] #11
Aszámból vetted ki a szót! Menj el és kérdezd meg a közmeghallgatáson. Éppen ma lesz a várban.
Névtelen (vendég) [2009.11.26., 19:58][válaszolok] #12
Csatlakozom a #1o-es hozzászólóhoz,valóban meg kell kérdezni a többi bezárt cukorgyár felől az illetékes polgármestereket,az nyomravezető.A kabai c.gyárat egy évvel korábban tették a földdel egyenlővé,de tudomásom szerint még most sem érkezett meg az a beígért összeg amivel most Ficsor Ádám és R.E.né ámítja a népet.A mai közmeghallgatáson is maradt a meggyőzni akaró ígéret és a polgármester önreklámozása.
Névtelen (vendég) [2009.11.26., 21:41][válaszolok] #13
#12-nek: Ezért teljesen felesleges elmenni a közmeghallgatásra. Évről-évre ugyanaz. Kérdés, hogy ki hisz még nekik? Egyébként, ha valóban létezik ez a pénz, abból inkább a cukorgyár újjáépítését kellene elkezdeni, hiszen már újra lehetne cukrot termelni... Nyilván ez valakinek nem érdeke...
Névtelen (vendég) [2009.11.29., 17:14][válaszolok] #14
Mégiscsak elmész, ha olyan jól tudod, hogy évről évre ua. van mindig. A Cukorgyárat meg Te is jól tudod ki miatt zárták be pont
S (vendég) [2009.11.29., 19:53][válaszolok] #15
14 hozzászólónak: A cukorgyárat nem egy vagy több személy miatt zárták be! Már 2006-ban az akkori kormány belement egy un. cukorrépa reform EU programba.Ekkor a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsa megállapodtak a cukorgyárak bezárásáról, és a kompenzációról. Ha már helyi felelőst akartok keresni, talán nézzétek meg, hogy ki volt ekkor kormányon és ki melyik párt képviselői szavazták ezt meg a parlamentben. És területünk helyi képviselői milyen egyéb törvényt szavaztak meg azóta is, ami a jelenlegi helyzetbe juttatta országunkat és a szerencsi lakosokat méginkább. Néhány adat a Nemzeti Diverzifikációs Program felmérésének adataiból: A legsúlyosabb helyzet Szerencs és környékén keletkezett. A munkanélküliség aránya Szerencs és vonzáskörzetében 15,2 % a vonzáskörzetben 19,4 % (sőt van olyan közeli település ahol 20-25% körül mozog)Az országos átlag csak kb 10 %. Egy foglalkoztatottra 3 nem dogozó jut. A GDP az országos átlag 65%-a az adófizetők aránya 36 % környékünkön. Na ide vezetett a felelőtlen, pártérdeket kiszolgáló, a választók érdekeit semmibe vevő képviselői magatartás.
# 14 (vendég) [2009.11.29., 22:33][válaszolok] #16
Kedves # 15! Akkor ugye egyetértünk abban, hogy az egyetlen legitim és hiteles szervezet a Jobbik lesz?
girasolo (vendég) [2009.12.01., 20:01][válaszolok] #17
Lehet,hogy a #14-es és a #15-ös vendég egyetért abban,hogy az egyetlen legitim és hiteles szervezet a Jobbik lesz,-bár a mondatvégi kérdőjel még erről kétséget tartogat-akkor már vannak ketten!!!!!!!!!! A #12-es vendéghez:Igaza van,teljesen felesleges elmenni,mert ez sem közmeghallgatás volt,hanem köz-hülyére vevés.Az érdemleges,mindenkit érintő,városi szintű problémákra nem is válaszoltak,csak szállt a vörös ködösítés.
S (vendég) [2009.12.02., 18:40][válaszolok] #18
Kedves girasolo 17-es vendég következtetéseid, szerintem hamisak. Én nem mondtam azt, hogy az egyetlen legitim és hiteles szervezet a Jobbik. De abban biztos vagyok, hogy az emberek kezdenek elfordulni a jelenlegi politizálástól, és mivel a Jobbik radikális változást ígér támogatottsága egyre nő. De jelenleg a jövő évi választásoknak nyertes pártjaként egyedül a FIDESZ prognosztizálható. A Jobbik ma még csak mint párt legitim, parlamentben netán a kormányzásban vagy ellenzékben még nem tudjuk mit fog produkálni. Eu parlamenti képviselőik (azon kívül, hogy bocsánatkérésre kényszerítettek egy Morvai beszéd közben vihogó képviselőt) nem sok eredményt mutattak fel. Az Eu. parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy BAZ megyében a Jobbik az MSZP-t is megelőzte. Persze még nem tudjuk,hogy a kampány végére milyen lesz a közhangulat. Ha egyáltalán lesz kampány (Draskovics után lemondhat Bajnai is) A jövőt nem láthatja senki sem. A vörös ködösítés elméleteddel egyetértek. Én ott voltam a közmeghallgatáson. Két példa erre 1)A pályázat megírására és elkészítésére ez a program mindössze 3 hetet biztosít. Ki az aki ennyi idő alatt megfelelő pályázatot tud írni (figyelembe véve az adminisztrációt és megfelelő hatástanulmányok készítését)2.) Takács képviselő úr 1,6 milliárdos tartozásra hívta fel a figyelmet. RE polgármester asszony erre úgy reagált, hogy ez nem igaz. Még a Jobbikról annyit, hogy a nagytőke (multi cégek)elleni radikális és nyílt fellépése szerintem nem tesz jót a gazdaságnak. Elég lenne ezek ellen úgy fellépni, hogy előjogaikat csorbítanák, illetve egyenrangúvá tenni őket a makró és mikró vállalkozásokkal.
olvasó (vendég) [2009.12.02., 19:23][válaszolok] #19
Kedves S! "előjogaikat csorbítanák, illetve egyenrangúvá tenni őket a makró és mikró vállalkozásokkal" pontosan ez áll a Jobbik programjában! Ez a baj, hogy senki sem olvassa, mielőtt véleményt formál. A Fidesz képviselői akik 5x annyian vannak, mennyi eredményt mutattak fel az EP-ben? Jobbára azt sem tudjuk kik ők, közben Morvai már 40x felszólalt, Szegedi következetesen tiltakozik a csángók elnyomása ellen, Balczó pedig a szlovák államnyelv törvényt támadja. Morvai K. website-ján vannak videók, ő mindennel elszámol felénk. Az MSZP-ről meg annyit, hogy aki még hisz nekik, vagy haszonélvező, vagy idióta. És elmondom a pályázatok 99%-ára mi jellemző : előre megvannak a győztesek, a határidővel meg megy a mutyizás. Nem egy ilyent láttam már közelről- nem a levegőbe beszélek.
Összes hozzászólás: 21 db (17 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 2 db (10%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.