Hírek
Szerencsi Cukorgyár: már csak emlék(park) + videó
Dátum: 2009.03.16., 18:48Megtekintve: 6357Értékelés: 5.00Címkék: cukorgyár, emlékpark

Kedd óta emlékpark őrzi a Szerencsi Cukorgyár évszázados múltját. 2008. március 10-ét fekete betűkkel jegyezték be Szerencs, illetve az évszázados hagyományokkal rendelkező hazai cukorgyártás krónikájába. Ezen a napon délelőtt 11 órakor jelentette be Pokol Balázs, a Mátra Cukor Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy a német Nordzucker befejezi Magyarországon a répacukorgyártást és bezárja utolsó, még működő magyar gyárát, a szerencsit is.
A bejelentés első évfordulóján - kedden - ünnepélyesen felavatták az egykori üzem területéből leválasztott részen azt a múzeumot, amely az egykori Szerencsi Cukorgyárnak és a benne dolgozóknak hivatott emléket állítani. A tulajdonos a bezárás legfőbb okának azt tartotta, hogy a térségben a nyersanyagellátás sem tavaly, sem idén, sem az elkövetkező években nem biztosítható, mivel a cukorpiaci szabályozás reformja a cukorrépát a többi szántóföldi kultúrához képest hátrányos helyzetbe hozta. Annak ellenére, hogy a deklarált termelői répaár-igényeket az uniós és nemzeti támogatások, valamint a Mátra Cukor által nyújtott felárak jelentősen meghaladták, a térségi répatermelők által szerződött répamennyiség messze elmaradt a társaság rendelkezésére álló 100 ezer tonnás cukorkvóta gyártásához szükséges 0,7 millió tonnától.

Száznál többen

A szerencsi gyár bezárása 111 munkavállalót – és természetesen családjukat – érintett, sorsuk rendezése érdekében szociális tervet készítenek. Sokuk azonban idősebb munkavállaló, így a nyugdíjat választotta. Van, aki a társaság hatvani üzemében dolgozott tovább, vagy máshol talált munkahelyet, de a volt anyacég támogatta a vállalkozóvá válást is. A cég a munkavállalók képviselőivel megállapodott a dolgozók szociális juttatásairól, amelyben a kollektív szerződésben rögzített végkielégítésen felüli kárpótlást garantált. A gyár bezárása nyomán létrejött szociális tervben a Mátra Cukor Zrt. azt is vállalta, hogy az üzem területén létrehoz egy emlékparkot, amelynek tavaly novemberben kezdődött meg a kialakítása. Az irodaépület és az egykori orvosi rendelő közötti területen épített park a Rákóczi út felől impozáns kapun keresztül közelíthető meg, amelyre emlékharangot rögzítettek. A zárt kertben beton és kő talapzaton áll a cukorgyár bronzból öntött kicsinyített mása, a két szimbolikus jelentőségű kéménnyel, ami a környezetéből kétméteres magasságával kiemelkedve hívja fel az emlékhelyre a figyelmet.

Bontják a gyárat

Az elmúlt hetekben az előzetes üzemezésnek megfelelően tovább folytatódott a szerencsi cukorgyár bontása. Miután december közepén a 30 méteres mészégető tornyot robbantással döntötték le, időközben a diffúziós torony szakszerű szétszerelése is megtörtént. A nagyértékű létesítményt a jövőben várhatóan máshol állítják majd a cukorgyártás szolgálatába. A Mátra Cukor Zrt. a gyártási főépületet is átadta a bontást végző cégnek. Január közepén a nyersgyár homlokzatáról is lekerültek az alumíniumlemezek, amelyeken nagybetűs felirattal a tavaly bezárt üzem tulajdonosának a neve szerepelt.


Forrás: boon (további képekkel)
Értékelés: 1 2 3 4 5
[Vissza a hírekhez]

Hozzászólások
névtelen (vendég) [2009.06.04., 09:26][válaszolok] #1
Miért nem lehetett a cukorgyárunkat import (unión kívüli országokból)cukorrépával tovább üzemeltetni? Vagy miért nem lehetett külföldi (unión kívüli országok) cukorrépa termelő mezőgazdasági kombinátot megvásárolni? (Szerbiában például több olyan van amelyek mintegy 5000-6000 hektárnyi földterülettel rendelkeznek.Ukrajnában ettől jelentősen nagyobb üzemek vannak.) Tehát hol lóghat ki a lóláb? Kinek, kiknek állhatott érdekében a bezárás? Majd meglátjuk, hogy kik fognak profitálni a szabadon maradt területtel, kik és milyen vállalkozásokkal fognak oda települni? Ezt már valószínű, hogy csak a választások után tudhatjuk meg.
Összes hozzászólás: 1 db (1 különböző címről), nem megjelent hozzászólás: 0 db (0%)
Kommentek megjelenítése csoportosítva

A hozzászólások nem a Szerencsi Válasz álláspontját képviselik, tartalmuktól szerkesztőségünk teljes mértékben elhatárolódik, felelősséget értük nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy ezt tartsák szem előtt, mielőtt írnak! Az azonosítást lehetővé tevő IP-címeket soha senkinek nem adjuk ki, kizárólag rendőrségi nyomozás esetén. • Adatkezelési tájékoztató

Tisztelt Olvasóink! A hozzászólás lehetősége 2022. január 4-ével megszűnt.
További információ ide kattintva olvasható.